Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

Harcz a lövöldöző őrülttel

Verseczen a vasuti pályaudvaron borzalmas harcz folyt október elsején egy szerencsétlen őrülttel. A harcz egy rendőr és az őrült halálával végződött, s egy rendőr veszedelmesen megsérült. A rémes eset következő:


Dragia Gyorgye mesziczi oláh földmíves a nagybecskereki vonatra jegy nélkül akart felszállani. A rendőrség el akarta távolítani, mire Dragia revolvert rántott elő és a rendőrt veszélyesen megsebesítette és mindenkit azzal fenyegetett, hogy a ki hozzá közeledik, azt lelövi.

 

A vasuti kocsit le kellett kapcsolni és betolták a fűtőházba, a hol egy második rendőr le akarta tartóztatni Dragiát, a ki ezt a rendőrt is, névszerint Oszvald Jakabot, lelőtte. Erre a csendőrség, a rendőrség és a tűzoltóság kivonult, de az üldözési őrületben szenvedő emberhez, a ki eltorlaszolta magát, nem lehetett hozzáférni.

 

Sok száz ember állta körül a gépházat, a hol az őrült tartózkodott. Dragia pár nap előtt Osztoics Iván volt ügyvédje házába is betolakodott a szalonba, ott eltorlaszolta magát és akkor is csak nagy erőfeszítéssel tudta a rendőrség letartóztatni és eltolonczolni Mesziczre rokonaihoz. Dragia most szökött meg onnan.


Délben a vaggont a fűtőházból mozdonnyal kivontatták a szabadba, a szántóföldre. Itt ujra megkísérelték, hogy az őrült embert jó szóval kicsalják, de hiába. Ekkor Tóth József csendőr óvatosan a kocsi födélzetére mászott, és egy ruddal keresztül törte a vaggon egyik lámpáját.

 

A nagy csörömpölésre felugrott az őrült, izgatottan a kocsi ablakához lépett, kihajolt és kitekintett, tudni óhajtván azt, hogy a vaggon födélzetén mi történt. Ezt a pillanatot felhasználta Ivácson Mihály csendőr. Majdnem 300 lépésnyi távolságból rálőtt az őrültre.

 

Dragia halálos sebbel, iszonyu jajgatással összerogyott. A golyó az agyvelejébe furódott. Most a rendőrség tisztjei és hivatalnokai, a város néhány hatósági tagja, az orvosok, Baross Gábor járásbíró berohantak a vaggonba.

 

A szegény Oszvald Jakab ott feküdt élettelenül, közel hozzá a haldokló Dragia. Oszvald az altestébe és fejébe kapott golyót, ezenkívül az őrült sulyos revolverével összezuzta-törte fejét. Egész vértócsában feküdt. Mindaketten szegény családot hagytak hátra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98