Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

Lotz Károly temetése.

A kitünő magyar festőt október 15-ikén délután temették el a Műcsarnokban felállított ravataláról, borongós délután. Sok ezer főnyi közönség gyűlt össze a Műcsarnok oszlopos homlokzata előtt. Az oszlopokat feketébe göngyölték, csak a korinthusi aranyozott oszlopfők ragyogtak.

 

Oda bent, a félkör alaku nagy teremben, szintén feketébe vont oszlopok közt kiterítve feküdt Lotz Károly holtteste. A görög stílű érczkoporsóra ráborították a nemzeti szinű leplet, melylyel először Munkácsy Mihály koporsóját fedték be.


A koporsó fölött, két oszlop között, látható volt az elhunyt domborművű képmása, Strobl szobrász műve. Lenn, a koporsó lábánál jobbról , piros bársony párnán érdemrendek csillogtak, balról pedig odatették az elhunyt művész palettáját és ecsetjeit. Két oldalt amforák lángja egészítette ki a ravatal díszét. A ravatalra tömérdek koszoru érkezett. A koporsó körül a mester tanítványai álltak. A ravatalos termet délelőtt elzárták, hogy meg lehessen tenni az utolsó előkészületet a temetésre.


Délután 3 óra előtt az Andrássy-úton nagy sokaság vonult a Műcsarnokhoz. A ravatal körül közéletünk előkelőségei gyülekeztek. A gyászoló sokaságban, mely a végtisztesség-adásra megjelent, jelenvoltak: dr. Berzeviczy Albert közoktatásügyi miniszter, Wlassics Gyula és báró Fejérváry Géza volt miniszterek, báró Eötvös Lóránd, a Tud. Akadémia elnöke, a székesfőváros képviseletében Márkus József főpolgármester, s több tanácsos, az Országos Képzőművészeti Társulat részéről gróf Andrássy Tivadar elnök vezetésével az igazgatóság, a művészi egyesületek képviselői, a Nemzeti Muzeum részéről Szalay Imre igazgató, egyáltalán az összes kulturális intézetek képviselőiket.


A gyászoló család a koporsó jobb oldalán foglalt helyet, míg a baloldalon Berzeviczy miniszter és a többi előkelőség. Az opera énekkarának gyászdala után Haypál Benő budai református lelkész búcsúztatta el a halottat. Dr. Berzeviczy Albert közoktatásügyi miniszter szólt ezután s beszédét így végezte: "Csodálat, szeretet, hála hozott bennünket ravatalodhoz, elköltözött mester!

 

Bár részt kérünk azok fájdalmából, kik szivedhez legközelebb állottak, ravatalodtól, sírhantodtól távozva, elűzzük gondolatunkból szenvedésed és szomoru kimulásod képeit. Megdicsőülve fogsz köztünk és az utánunk jövők közt tovább élni, művészi képzeleted kedves, bájos alakjaival együtt, abban a verőfényes isteni világában a szépnek, melyet műveidben nekünk hátrahagytál. Isten veled!"

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Holtverseny után jobb találatarányával a HTVK nyerte meg a kardcsapatbajnokságot Holtverseny után jobb találatarányával a HTVK nyerte meg a...
A Műegyetemen vívták meg a kardcsapatbajnoki viadalt. Mielőtt a...
Látogatás a cigaretta-császár lakásán
Stefánia-út 24, ez Grauman Viktor pesti „cigaretta-császár” lakásának...
Schuschnigg Berchtesgadenben megvédte Ausztria függetlenségét Schuschnigg Berchtesgadenben megvédte Ausztria függetlenségét
Az osztrák főváros teljesen a berchtesgadeni találkozó hatása alatt...
Vix alezredes jegyzéke Vix alezredes jegyzéke
Vix alezredes jegyzéke így szól: Nagyméltóságú Uram! Párisból kapott...
Százezer embert gyilkoltak meg Szmirnában Százezer embert gyilkoltak meg Szmirnában
A lapok megható szavakkal ecsetelik a szmirnai katasztrófát és...
Munkásmozgalmak Angliában Munkásmozgalmak Angliában
Csaknem az összes entente-államokban sztrájkmozgalmak folynak...
Kodály és Psalmus Hungaricusa
Kietlen pusztaságban fellobbanó és kihunyó lángok, visszhangtalan...
A maczedóniai lázadás
A maczedóniai véres lázadások elnyomását, az elpusztított tartományok...
Magyarország 1937. évi teniszbajnokságai Magyarország 1937. évi teniszbajnokságai
Vasárnap, a fülledt hőségben egész nap folytak a teniszbajnoki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98