Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

Olympiai hírek

E hó 13-án Berzeviczky Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter előtt tisztelgett a Magyar Olympiai Bizottság, hogy kifejezze előtte köszönetét azért a támogatásért, melylyel lehetővé tette, hogy a magyar sport a saint-louisi világversenyen képviselve lehessen. A bizottság köszönetét Gerenday György dr. alelnök tolmácsolta.

 

Feltűnt, hogy a künn járt versenyzők közül, jólehet valamennyien Budapesten voltak, csupán Kiss Géza jelent meg, tehát éppen az a versenyző, aki nem állami támogatással ment Saint-Louisba Halmay Zoltán betegséggel mentette ki magát, a másik kettő pedig egyszerűen elmaradt.

 

Fel akarjuk tételezni azt, hogy legalább Halmay, akinek elmaradása mégis indokolható volt, megtagadja a legközelebbi alkalmat, hogy személyesen tisztelegjen azon államférfiú előtt, kinél jobb barátja még nem akadt a testedző sportunknak a közoktatásügyi miniszteri székben.


Utána való napon a Klivényi-féle vendéglőben lakoma volt az olympiai kiküldöttek tiszteletére: Berzeviczky miniszter képviseletében Molnár Viktor dr. miniszteri tanácsos jelent meg. Jelenvoltak Gerenday György dr. és Czölder János dr., a MOB alelnökei, Krasznay Ferenc, a MAC, alelnöke. Hennyey Vilmos dr., A BpPTTSE. elnöke. Brüll Alfréd, a MTK. elnöke, Iszer Károly, a BTC. másodelnöke, Keresztessy József dr., a MVC. és Sirály EE. alelnöke, Lázár Pál műegyetemi dékán és nagyszámú sportférfiú. Különös erősen volt képviselve a MAC., a BTC., a BpBTE. és a MTK.

 

Az olympiai kiküldöttek közül jelenvolt Muzsa Gyula, az expedíció fáradhatatlan managerje. Göncy Lajos és Kiss Géza. Halmay betegségével kimentette magát, Mező elmaradt. Nem igen számíthatjuk ide, de jelenvolt Kemény Ferenc úr is, aki úton-útfélen leszólja a magyar testedző sportot, de azért híven ragaszkodik a magyar sport külföldi képviseletéhez. Az első felköszöntőt Gerenday alelnök mondotta, éltetve a Saint-Louisban járt magyar versenyzőket és kísérőiket, különösen melegen méltatva Muzsa Gyula érdemeit. A következő tósztot Czölder alelnök mondotta kifejezve a Magyar Olympiai Bizottság hálás köszönetét. Berzeviczky Albert miniszter irányában éltetve annak képviselőjét, Molnár Viktort. Utóbbi válaszában tolmácsolta a miniszter elismerését a Magyar Olympiai Bizottság és a Saint-Louisban járt magyar versenyzők irányában.

 

Muzsa Gyula a saint-louisi expedíció nevében mondott köszönetet a nekik jutott elismerésért, majd hosszabb eszmecserében foglalkozott az amerikai tapasztalataival, érdekesen ecsetelve ottani élményeit, kiemelve azt, hogy az amerikai sportélet nagyságának alapja egyrészt az általános érdeklődés, a sport terén uralkodó demokratikus felfogás, másrészt pedig az a komoly tréning, melyet a sport űzői ott betartanak. Iszer Károly felolvasta a beérkezett, üdvözlő és kimenő iratokat, melyek közül kiemelkedő az Aradi AC. lelkes távirata.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A lisztmizéria megszünése Zomborban A lisztmizéria megszünése Zomborban
Zomborból jelentik: A városi tanács a zombori hengermalommal ma...
Áll a harc a szabóiparban Áll a harc a szabóiparban
Ismeretes, hogy a szabóipar munkásai hetek óta bérmozgalmat...
Rainer Maria Rilke versei Rainer Maria Rilke versei
Munkásaid vagyunk: segéd és mester csak téged épít, nagy Középhajó. ...
Legszebb Buddha-szobor a világon Legszebb Buddha-szobor a világon
Ha művészetben nem is, nagyságban túlszárnyalja a pegui Buddha....
A Zrinyi csatahajó vizrebocsátása A Zrinyi csatahajó vizrebocsátása
Az osztrák-magyar kettős monarchia haditengerészete ujabban egy...
Rövidek Rövidek
Politikai körökben befejezett ténynek tekintjük, hogy ha a...
Áradások Vasmegyében
A sok esőzés Vasmegyében megárasztotta a folyókat, s az áradások nagy...
A Szendy-rezsim költségvetése A Szendy-rezsim költségvetése
A székesfőváros új költségvetése több mint ezer oldalon számol be a...
Dr. Kont Ignác, a párisi Sorbonne egyetem tragikus körülmények között elhunyt magyar tudósának két 80 éves nővére hónapok óta kecskeólban lakik Győrött Dr. Kont Ignác, a párisi Sorbonne egyetem tragikus körülmények között...
Dr. Kont Ignác magyar tudós, még a világháboru kitörése előtt a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98