Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

Osztrák-magyar 5:4

A mult vasárnap Bécsben mérkőztek a magyar és az osztrák szövetség válogatott csapatai. A mérkőzés elé igen nagy várakozással nézték mindkét ország sportkörei. Míg ugyanis mi magyarok , különösen a vedelemre, katonáskodás és egyéb okok miatt nem a legjobb embereinket küldtük el, addig az osztrákok különösen a két szövetségük egyesülése után, igen erős csapatot állítottak ki. Mindamellett ifjaink jól dolgoztak s ha a védelem megfelel a beléje helyezett bizalomnak, a mérkőzést így is megnyerhették volna.

 

Nagyon ártott a magyar csapatnak a rossz esős idő, mert az így csúszósabb gyepes pályán teljes gyorsaságát kifejteni nem tudja, pedig ez egyik főfegyverünk az osztrákokkal szemben. Így is jóval gyorsabbak voltak a mieink. Általában a csapat csatár- és fedezetsora nagyon jól bevált, ha Károly önzésétől s Ordódy magas és nem mindig biztos adogatásától eltekintünk. A támadás nagy önfeláldozással dolgozott, úgyszintén a fedezetsor: mindenki a lehető legjobbat nyujtotta. A csatársorban Borbás, Pokorny és Niessner, a fedezetsorban Nirnsee és Friedrich arattak legtöbb tapsot.

 

A védelemben – sajnos – csak Nagy játéka felelt meg a csapat színvonalának. Szenteyire nézve igazoltak voltak aggályaink, sem tudás, sem rutin dolgában nem volt kielégítő játéka. Nem értette meg a kapust sem s a kezdő hátvédek módjára örökösen a kapus nyakán játszott, akadályozva annak önálló működését is. Holics is gyengébb volt a szokottnál; két gólt könynyen kivédhetett volna. Az osztrák csapat teljesen megfelelt a várakozásnak. A csapat minden része jó, egyöntetű összmunkát végzett; fölülmulták a mieinket és labdatechnika dolgában, a mieink viszont őket gyorsaságban.

 

Jobb volt a mi fedezetsorunk is, s ez volt az oka annak, hogy szélső csatáraink érvényesülni nem tudtak. Különösen jól fogja Taurert s Studnickát Nirnsee; az oldalon gól nem is esett. Az osztrák támadás főleg középütt érvényesült, ahol Stanfield igazán első osztályú játékot produkált. Ő volt a mezőny legjobb embere. Mellett feltünt még Pekarnának, a kapusnak, bámulatos védése. Ha a magyar kapuban véd valaki úgy, mint Pekarna, csapatunk biztos győzelmet arat.


A két szövetség válogatott csapatainak ez volt az ötödik találkozása. Eddigi eredmények: 1902. október 12. Bécsben 5:2 az osztrákok javára; 1903. június 11. Budapesten 3:2 a magyarok javára; 1903. október 11. Bécsben 4:2. az osztrákok javára. 1904. június 2-án Budapesten 3:0 a magyarok javára. 1904. október 9-én Bécsben 5:4 az osztrákok javára. Osztrákok győztek háromszor, magyarok kétszer. Érdekes, hogy mindig az a csapat győzött, amelynek területén a mérkőzés lefolyt. Gólarány 16:14 az osztrákok javára.

A két csapat a következő összeállításban játszott:


OFV. válogatott csapata:

Pekarna (IVEC.) – Fischer (WAC.), Eipel (IVFC.) – Schrammel (Cricketer), Feldmüller (Rapid), Dick (IVFC.) – Taurer (WAC.) Studaicka (WAC.), Stainfield (Cricketer), Bugno (Cricketer), Dettelmayer II. (WAC.)


MLSz. válogatott csapata:

Holics (MUE.) – Nagy F. (MTK.) Szentey (Főv. TC.), - Friedrich (MAFC.), Ordódy (BEAC.), Nirnsee (MAFC.) – Borbás (MAC.) Braun (FTC.) Pokorny (FTC.) Károly (MTK.) Niessner (MAFC.).


A játékot a magyarok heves támadása vezeti be, amely már a negyedik percben megszerzi Károly révén a vezető gólt. Hatalmas iramban ostromolják a mieink a bécsi kaput, de Pekarna ott bámulatosan véd. Lassanként felnyomul az ellenfél is s Studnicka egy ilyen jó alkalmat hibáz el. A félidő közepe táján végre azonban a bécsiek Stanfield révén kiegyenlítenek, sőt Bugró egy korner után Bécs számára megszerzi a vezetést is. Nem sokáig örülhetnek sikerüknek: egy büntető rúgás meghozza a magyarok kiegyenlítését is, sőt Pokorny megszerzi a vezető gólt is. Első félidő 3:2 a magyarok javára.


Rendkívül izgatottan kezdődik a második félidő. Mindjárt az első percekben büntető rúgást szenvednek a mieink, a mit azonban Studnicka szerencsésen a kapu oszlopnak lő. Heves támadással felel erre a magyar csatársor. Percekig ostromolja a bécsi kaput; hiába, Pekarna mindent kivéd. A legszebb támadást a bíró sípja akasztja meg; Károly szabálytalan játéka miatt, szabad rugást szenvednek a mieink. Eipel hatalmasan rugja a labdát, a melyet a kitűnően helyezkedő Stainfield körülbelül 20 méterről a kapuba fejel. A labda Holics lábai között perdül a magyar kapuba. – 3 : 3! – Heves és váltakozó játék folyik a vezetésért egyre élesebb iramban.

 

A szerencse nekünk kedvez: Niessner centerez s a labdába futó Borbás védhetetlenül lövi a negyedik gólt. Azonban hasztalan, az osztrák csapatba beállított kitűnő angol, Stainfield, gyönyörű egyéni játékkal, amit nagyon megkönnyít Szentey és Holics határozatlansága, nemcsak kiegyenlít, hanem a vezető gólt is megszerzi. A hátra lévő idő alatt a magyarok valósággal bombázták a bécsi kaput. Hasztalan, Pekarna gyönyörű stílusban mindent kivéd.


Theodor Holley igazságos jó bíró volt. A mérkőzést igen nagy, mintegy 2000 főnyi közönség nézte végig, pedig csunya esős idő volt. A magyar csapat kísérő nélkül ment fel, mert a kiküldött szövetségi kapitány hirtelen közbejött akadályok miatt a vonatról lekésett, azért, mivel az ingek nála voltak, a csapat a Cricketerek szineiben játszott.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Vienna Cricket and Football Club csapata Pokorny József (FTC) Nirnsee Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A prágai vivóverseny A prágai vivóverseny
Valahányszor vivóink külföldi versenyeken indulnak, mindannyiszor...
Mannó Miltiades a BKE amatőr trénere Mannó Miltiades a BKE amatőr trénere
Mannó Miltiadest kérte fel a BKE a gyorskorcsolyázók tréningjének a...
Belpolitikai ujdonságok Belpolitikai ujdonságok
Wild József képviselő katonás nyilatkozatai bizonyos mértékben...
Kísérteties orgiát lepleztek le a csendőrök a tiszalöki temető egyik kriptájában Kísérteties orgiát lepleztek le a csendőrök a tiszalöki temető egyik...
A tiszalöki csendőrség az este arról értesült, hogy a temetőben...
Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen megbetegedett Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen...
Vasárnap nagy részvétet keltő hír döbbentette meg Budapest zenei...
Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója
Hogy a számra nézve aránylag kicsiny magyar nemzet annyi tengernyi...
Irodalom és művészet - Ábel és Eszter. Irodalom és művészet - Ábel és Eszter.
Ábel és Eszter. Gárdonyi Gézát erősen érdekli egy kérdés, a melyről...
A MAC 10 km-es országuti futóversenye A MAC 10 km-es országuti futóversenye
Vasárnap délelőtt 11 órakor tartotta a MAC 10 km-es szenior országuti...
Egy tudós hazatérése Egy tudós hazatérése
Bíró Lajos természettudós, ki éveket töltött Ausztráliában, Új-Guinea...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98