Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

Egy katonai léghajó áldozatai

Szeptember 14-ikén nagy szerencsétlenség színhelye volt a hajmáskéri tüzérségi gyakorló tér, Veszprémmegyében, azon a hegytetőn, a hol harmadéve a király végig nézte a gyakorlatokat. A szél elkapott egy katonai léghajót, melyet a szélben a katonák nem bírtak visszatartani. Kettő a katonák közül meghalt, többen sulyosan megsebesültek.


A léghajóról katonatisztek az ágyulövések irányát nézték, s mikor kiszálltak belőle, egy hegytetőn Habold hadnagy vezetésével hatvannégy katona vontatta a lecsüngő köteleknél fogva hazafelé a léghajót, a mely ötven méternyi magasságban lebegett.

 

A katonák közül többen maguk körül csavarták a kötelet. Hirtelen erős szélroham támadt és elkapta a léghajót. A katonák elestek; többen kibujtak a kötélből, de valamennyi nem tudott megmenekülni s így történt, hogy nyolcz katonát magával ragadott a széltől korbácsolt léghajó. Ezek a katonák szörnyű sorsra jutottak.

 

A léghajó a sziklához vágta őket, a szerencsétlenek aztán egyenként zuhantak alá. Közülök Klauz soproni káplár nyomban meghalt. A sebesülteket még ott a helyszínen bekötözték az orvosok és vasuton Székesfejérvárra vitték őket.

 

Utközben Várpalotánál Tribacsek csehországi főtüzér meghalt. A szerencsétlen ember iszonyuan összezúzta magát, s a mikor lezuhant, a saját bajonettje belehatolt az oldalába. A hat sebesült katona közül még Mlinarics káplár és Offenberger főtüzér kaptak veszedelmes sebeket. a többi négy katona állapota is igen sulyos volt, de valószínűleg mindnyájan megmenekülnek. A

 

szerencsétlenül jártak kettő kivételével családos póttartalékosok. A léghajó a nógrádmegyei Kisfalud községnél szállt le.

Megosztás:

A cikkhez 2 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98