Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

Emberi testben feledett orvosi műszer

Három évvel ezelőtt Lédecziné Ehmann Terézen Dollinger budapesti egyetemi tanár nagyobb operácziót végzett. Az asszony meg is gyógyult akkor s azóta két egészséges gyermeknek adott életet. A nyáron ismét gyermeke született Lédeczinének, de e mellett benső daganata támadt, a mely még a szülés előtt kifakadt.

 

Öt nappal a gyermek születése után a szegedi kórházba vitték a beteg nőt, s miután háziorvosa azt jelentette Eisenstein dr. főorvosnak, hogy a nő testében egy orvosi műszert talált, Eisenstein dr. megvizsgálta és csekély műtéttel egy érczcsiptetőt távolított el testéből, a mely állítólag a három év előtti opráczió alkalmával maradt az asszony testében. De a műtét már nem segített és Lédecziné két nappal az operáczió után meghalt.


A szegedi kórház orvosai felbonczolták a holttestet és megállapították, hogy az asszony fertőzéses hashártyagyulladásban halt meg. Az eset, melyről Dollinger tanár hosszabb nyilatkozatot közölt a lapokban, további szakértői vizsgálat tárgya.

 

Az elhalt nő családja a bírósághoz tette át az ügyet. Az orvosok részéről sok hírlapi nyilatkozat jelent meg. Dr. Eisenstein szegedi kórházi főorvos az orvosi műszert, melyet az asszony belsejében talált, szeptember 14-én átszolgáltatta a szegedi királyi ügyészségnek.

 

Az elhunyt asszony férje, Lédeczi Pál is följelentést tett s a panasz mellett kéri az ügyészségtől, hogy a holttestet ássák ki és a megejtendő bonczolásnál az igazságügyi orvosi tanács is képviseltesse magát. Az igazságügyi orvosi tanács tudniillik mint legmagasabb szakforum, csak különös komolyságú és vitás kérdéseknél szerepel.

 

Lédeczi Pál a bűnügyi feljelentés mellett polgári uton kártérítési pert is indított Dollinger tanár ellen. Ezzel a följelentéssel az ügy végkép a bíróság elé került.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98