Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

Koburg Lujza herczegnő elszöktetése I.

Egy király leányának évek előtt kezdődött regénye tovább indult a napokban. Lujza belga királyi herczegnő, Kuburg Fülöp herczeg neje, miután Mattasich Keglevich Géza uhlánus tiszttel a főherczegi palotából megszökött, de Zágrábban elfogták, azóta egy elmegyógyító intézetben őrizték.

 

A 47 éves herczegnő, kit Budapest még ifjúkorából ismert megszökött Mattasich Géza segítségével 1898-ban. Lovagját, mikor a zágrábi vendéglőben elfogták őket, elválasztották tőle, katonai bíróság elé vitték, majd fogházba, a herczegnőt pedig gyógyintézetbe.

 

A bekövetkezett vizsgálatkor a férj, Koburg Fülöp herczeg rendkívül nagynak találta felesége adósságát s mivel Lujza herczegnő az adósságot váltókkal is szaporította, melyeken többi közt huga, Stefánia özvegy trónörökösné neve is szerepelt.

 

A herczeg legelőször az adósságok természetét vizsgáltatta. Kiderült, hogy itt nagy tékozlás mellett váltóhamisítás is fordult elő Stefánia főherczegnő nevére. Mattasichot vádolták, hogy ő hamisította a váltókat oly összegekről, hogy Fülöp herczeg csakugyan elképedt a családjában történtek fölött s fizetni minél kevesebbet akart a kétmillió frankból.

 

A váltókra a hamisítást rábizonyították a hitelezők keserves bánatára. Mattasich uhlánus főhadnagygyal a katonai törvényszék röviden végzett zárt ajtóknál. A váltóhamisításért, egy királyi herczegnő megszöktetéséért rangjától megfosztották, hat évi katonai börtönre ítélték. Lujza herczegnő pedig a jól őrzött és fizetett szanatóriumok egyikébe került hiteles orvosi bizonyítványokkal, hogy elmebeli állapota beszámíthatatlan. Az illetők azonban nem szűntek meg a szabaduláson dolgozni, a mi most csakugyan sikerült is.


A szökés és annak részletei még a most folyó világháború megrázó eseményei közt is érdeklik a közönséget s midőn tízezrek elestéről jön naponként hír, még akkor is élénk izgalomban tartja az egész világ közleményét a Lujza herczegnő bizonyára nem mindennapi esete.


Koburg Lujza herczegnő a nyár egy részét egy csöndes fürdőben töltötte, a szászországi Elster-ben, Bajorország és Csehország határához közel. Augusztus 31-ikén reggel, mikor a komorna a herczegnőnek a reggelit akarta bevinni, a szobát üresen találta s az ágy is érintetlen volt.

 

Azzal tehát egészen tisztában voltak, hogy a szöktetést Mattasich Keglevich Géza készítette elő. Táviratilag értesítették dr. Pierson titkos tanácsost, ki Cosvigban a linderhofi szanatórium igazgatója. Az orvos rémülten utazott Elsterbe, de ő sem tudott foglya nyomára találni.


Koburg Lujza herczegasszony Elsterben a Wettinerhof-fogadó első emeletén hétszobás lakást bérelt. Augusztus 11-ikén ment Elsterbe egy orvossal és egy ápolóval, a kiket Pierson rendelt melléje, továbbá egy udvarhölgygyel és három cseléddel. Az ápolónak szigorúan megvolt hagyva, hogy a herczegasszonyt egy pillanatra sem szabad szem elől tévesztenie.


A szökésből a fogadó személyzete, vagy a portás semmit sem vett észre. Ugyanazon az éjjel eltűnt a fogadó másik vendége is, ki a földszinten, a herczegnő lakása alatt bérelt egy szobát és Weitzer-nek mondta magát.


A herczegnő, kit udvari orvosok idegbetegnek és beszámíthatatlan állapotban levőnek nyilvánítottak, hat esztendő óta volt a szanatóriumban felügyelet alatt.

 

Mattasich uhlánus főhadnagy már 1895 tavaszán ismerte a 38 éves herczegasszonyt. Találkozásuk a bécsiek előtt annyira feltűnő lett, hogy Koburg Fülöp herczeg 1898 február havában párbajt vívott a főhadnagygyal. A herczegnő ezután Nizzába ment Mattasich kíséretében...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98