Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

Koburg Lujza herczegnő elszöktetése I.

Egy király leányának évek előtt kezdődött regénye tovább indult a napokban. Lujza belga királyi herczegnő, Kuburg Fülöp herczeg neje, miután Mattasich Keglevich Géza uhlánus tiszttel a főherczegi palotából megszökött, de Zágrábban elfogták, azóta egy elmegyógyító intézetben őrizték.

 

A 47 éves herczegnő, kit Budapest még ifjúkorából ismert megszökött Mattasich Géza segítségével 1898-ban. Lovagját, mikor a zágrábi vendéglőben elfogták őket, elválasztották tőle, katonai bíróság elé vitték, majd fogházba, a herczegnőt pedig gyógyintézetbe.

 

A bekövetkezett vizsgálatkor a férj, Koburg Fülöp herczeg rendkívül nagynak találta felesége adósságát s mivel Lujza herczegnő az adósságot váltókkal is szaporította, melyeken többi közt huga, Stefánia özvegy trónörökösné neve is szerepelt.

 

A herczeg legelőször az adósságok természetét vizsgáltatta. Kiderült, hogy itt nagy tékozlás mellett váltóhamisítás is fordult elő Stefánia főherczegnő nevére. Mattasichot vádolták, hogy ő hamisította a váltókat oly összegekről, hogy Fülöp herczeg csakugyan elképedt a családjában történtek fölött s fizetni minél kevesebbet akart a kétmillió frankból.

 

A váltókra a hamisítást rábizonyították a hitelezők keserves bánatára. Mattasich uhlánus főhadnagygyal a katonai törvényszék röviden végzett zárt ajtóknál. A váltóhamisításért, egy királyi herczegnő megszöktetéséért rangjától megfosztották, hat évi katonai börtönre ítélték. Lujza herczegnő pedig a jól őrzött és fizetett szanatóriumok egyikébe került hiteles orvosi bizonyítványokkal, hogy elmebeli állapota beszámíthatatlan. Az illetők azonban nem szűntek meg a szabaduláson dolgozni, a mi most csakugyan sikerült is.


A szökés és annak részletei még a most folyó világháború megrázó eseményei közt is érdeklik a közönséget s midőn tízezrek elestéről jön naponként hír, még akkor is élénk izgalomban tartja az egész világ közleményét a Lujza herczegnő bizonyára nem mindennapi esete.


Koburg Lujza herczegnő a nyár egy részét egy csöndes fürdőben töltötte, a szászországi Elster-ben, Bajorország és Csehország határához közel. Augusztus 31-ikén reggel, mikor a komorna a herczegnőnek a reggelit akarta bevinni, a szobát üresen találta s az ágy is érintetlen volt.

 

Azzal tehát egészen tisztában voltak, hogy a szöktetést Mattasich Keglevich Géza készítette elő. Táviratilag értesítették dr. Pierson titkos tanácsost, ki Cosvigban a linderhofi szanatórium igazgatója. Az orvos rémülten utazott Elsterbe, de ő sem tudott foglya nyomára találni.


Koburg Lujza herczegasszony Elsterben a Wettinerhof-fogadó első emeletén hétszobás lakást bérelt. Augusztus 11-ikén ment Elsterbe egy orvossal és egy ápolóval, a kiket Pierson rendelt melléje, továbbá egy udvarhölgygyel és három cseléddel. Az ápolónak szigorúan megvolt hagyva, hogy a herczegasszonyt egy pillanatra sem szabad szem elől tévesztenie.


A szökésből a fogadó személyzete, vagy a portás semmit sem vett észre. Ugyanazon az éjjel eltűnt a fogadó másik vendége is, ki a földszinten, a herczegnő lakása alatt bérelt egy szobát és Weitzer-nek mondta magát.


A herczegnő, kit udvari orvosok idegbetegnek és beszámíthatatlan állapotban levőnek nyilvánítottak, hat esztendő óta volt a szanatóriumban felügyelet alatt.

 

Mattasich uhlánus főhadnagy már 1895 tavaszán ismerte a 38 éves herczegasszonyt. Találkozásuk a bécsiek előtt annyira feltűnő lett, hogy Koburg Fülöp herczeg 1898 február havában párbajt vívott a főhadnagygyal. A herczegnő ezután Nizzába ment Mattasich kíséretében...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy szerb pártvezér sorsa Egy szerb pártvezér sorsa
Szerbiában Tajcsics Rankó a parasztok bálványa. Husz esztendő óta...
Hartmann László nyerte a dobogókői versenyt Hartmann László nyerte a dobogókői versenyt
Vasárnap délelőtt rendezte meg az Országos Frontharcos Szövetség...
A megszökött képviselő A megszökött képviselő
Korodi Lutz Lajos szász képviselő, a ki az izgatása miatt rámért egy...
Szántásverseny Szántásverseny
Folyó hó 5-én ejtette meg hivatalosan a Földmivelésügyi Népbiztosság...
Az utolsó a ki az aradi tanuk kivégzését látta. Az utolsó a ki az aradi tanuk kivégzését látta.
Aradon szeptember 15-ikén halt meg Herold Alajon nevű aggastyán, az...
Magyar községek Szlavóniában Magyar községek Szlavóniában
Kaposvárról érdekes hir érkezik. E szerint Somogy vármegye...
A film őskora A film őskora
Igazán nem lehet azt állítani, hogy a budapesti közönség nem tudja...
Beiratkozás Budapesti Kereskedelmi Akadémiára Beiratkozás Budapesti Kereskedelmi Akadémiára
A Budapesti Kereskedelmi Testülettől fentartott Budapesti...
Czirkusz a tálban Czirkusz a tálban
Jómódu emberek, a kik szeretik a nagy lakomákat, már nem elégszenek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98