Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

A világkiállitásról

A magyar képzőművészet, mezőgazdaság, ipar és kereskedelem, hazánk gazdasági erejét, művészetét volna hivatva most képviselni a nemzetek itteni világküzdelmében, a st.-louisi világkiállításon.

Nem pazaroljuk most a szót annak a felpanaszlására, hogy tulajdonképen meg sem jelentünk a küzdők sorában. Tudjuk, micsoda áldatlan, valósággal kritikus helyzetben volt hazánk akkor, a mikor arról kellett volna határozni, hogy eljöjjünk-e ide, vagy nem? Hogy azután a politikai élet, az államháztartás kátyuba ragadt szekerének újból való megindulása után hirtelenében nem tákoltak össze valami zsibvásárt, - azt csak helyeselhetjük.

De szerény bemutatkozásunkból is mindenki látja, hogy nem vagyunk – barbárok. Mert a hol az iparművészet olyan remekeket mutathat fel, mint a milyeneket St.-Louisban is kiállítottunk, a hol a nép egyszerű gyermekeiben annyi az igazi, velükszületett művészi érzék, a mennyit pompás háziipari gyűjteményünk is bizonyít, - ott az ipari képességnek minden feltétele is megvan és épen csak vállalkozó szellemre van szükség, mely alkalmat tudna adni a természetes ipari hajlamok érvényesülésére.

A Horti Pál tervei szerint épűlt székely udvarházban helyezték el a kicsiny, de művészi becsénél fogva gazdag magyar kiállítást. A hatalmas iparcsarnok sok izléstelen csoportja közűl rendkívül előnyösen tűnik ki ez a mi eredeti, teljesen stilszerű, rendkívül harmonikus, bájos kiállításunk, melyet mai számunkban, eredeti felvételek nyomán képekben is bemutatunk. A zöld rácsos kerítésen belül látszó udvarház sikerült freskója, Kriesch Aladár műve, mig a homlokzat főkapuja, gyönyörű háromtagozatú vaskapu, Forreider és Schiller művészetét dicséri. Már akadt is rá műértő, jól fizető vevő.Az ipar és műipar különböző termékei közt nagy hatást kelt gazdag háziipari kiállításunk, melyet a Magyar Kereskedelmi Részvénytársaság háziipari osztályának nagybuzgalmú vezetője, Kopperly Döme állított össze, kiváló műízléssel. Hazánk minden vidékének háziipara, hímzések, szőnyegek, agyagárúk – a javával szerepelnek ebben a gyűjteményben, melynek párját, változatosság dolgában, egy nemzet kiállításában sem találjuk.

A pozsonyi háziipari egyesület művei az egyszerű tót-himzések, a kalotaszegi varrottasok, a magyarói, kőhalmi, ipolysági, gyoroki, tur-terebesi, stb. himzések és szövetek, becskereki, máramarosszigeti szőnyegek, bártfai játékáruk, erdélyi, szentesi, huszti és hollóházi cserépáruk – mind nagy tetszést keltenek, eredetiségüknél és pompás, kifogástalan művészeti érzékről tanuskodó kivitelünknél fogva.

A bányászati épületben sikerült csoportját találjuk a világhirű magyar űsványvizek kiállításának, melyekből kostolóra is jut a kiállítás látogatóinak. A mezőgazdasági csarnokban nagyon hiányzik Magyarország részvétele, pedig itt nagy sikert arattunk volna. Malom- és czukoriparunk is hiányzik, mit szintén csak fájlalhatunk. Különben a magyar malomipar dicsőségét hirdeti, hogy akárhány amerikai nagy malomiparos ma már nemcsak azt hirdeti, hogy magyar rendszer szerint őrölt lisztje van, hanem tudatja a Mechwart, Haggenmacher, stb. szabadalmú gépekkel való őrlését is. A mezőgazdasági csarnokban különben némi nyoma mégis van hazánknak, a mennyiben selyemtermelésünk buzgó felügyelője, Bezerédi Pál kiállította pompás gyűjteményét, remek mintáit és érdekes táblázatait.

Azután szerepelünk még a képzőművészeti csoportban is. Dr. Szögyény György kormánybiztos a hazulról kiküldött műtárgyakon kívűl nagynevű művészeink amerikai meczénások birtokában levő legjobb műveivel is gazdagította a magyar képzőművészet kiállítását s az egyik teremben pompás hazai iparművészeti dolgokat állított ki. A kiállítás látogatóinak szép kiállítású katalogust osztogatnak ingyen, melyben Lyka Károly ismerteti magyar és angol nyelven a magyar művészetet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar iparművészeti és háziipari kiállítás bejárója A magyar iparművészeti és háziipari kiállitás főépületének homlokzata A magyar iparművészeti és háziipari kiállítás A magyar ásványviz kiállitás
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Több mint másfél év óta utaznak a nagyvilágban a windsori herceg és...
Bródy Ernő és Gál Jenő felszólalása a Nemzeti Demokrata Párt gyülésén Bródy Ernő és Gál Jenő felszólalása a Nemzeti Demokrata Párt...
A Nemzeti Demokrata Párt vasárnap beszámológyülést tartott a budai...
Büntetések a gabona pazarlásáért Büntetések a gabona pazarlásáért
Szeged városától az Országos Közélelmező Hivatal tudvalevőleg 500...
Az MTK 3000 méteres gyalogló versenye Az MTK 3000 méteres gyalogló versenye
Az MTK délelőtt saját pályáján 3000 méteres gyalogló versenyt...
Hungária – Amateure 2:1 (1:1) Hungária – Amateure 2:1 (1:1)
A múlt évi osztrák bajnoknak idei gyenge szereplése erősen éreztette...
Magyar artista lett a Sarasani- cirkusz tulajdonosa Magyar artista lett a Sarasani- cirkusz tulajdonosa
Az artisták világában nagy szenzációt keltett annak a híre, hogy...
Este a boulevardon Este a boulevardon
Este van, a boulevard képe egészen megváltozik. A párisi latin faj s...
Megrendelt bizalomszállítók Megrendelt bizalomszállítók
Szávay Gyula kereskedelmi és iparkamarai titkár elnöklete alatt...
Wrangel hadserege uj támadásra készül Wrangel hadserege uj támadásra készül
Wrangel hadseregének vereség után a konstantinápolyi ántántmissziók...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98