Dtum
Login with Facebookk
1905 | Április

Emberiesség a hadviselésben

A német vezérkar félhivatalos közlönye nagy megelégedéssel állapítja meg, hogy a modern fegyverek, lövegek robbanószerek a hadviselést véresebbé tették ugyan, de viszont kétségtelen, hogy a sebesültek és betegek sorsán úgy a humanizmus terjedése, mint az orvosi tudomány legújabb vivmányai sokat segítettek.

Az újabb szerkezetű gyalogsági lőfegyverek kúpalakú lövegei által okozott sebek 70 százaléka csontot nem zúzván, könnyen begyógyul.

A sebesültek elvérzése, mely még a mult század utolsó éveinek háborúiban is iszonyú veszteségeket okozott, mostanában aránylag ritkán esik meg, mivel mai napság minden katona könnyen kezelhető kötszert hord magánál, melylyel a vérzést megállíthatja.

 

Az 1870/71-iki franczia-német háború után mindkét fél orvosai beismerték, hogy a sebesültek 20-25 százaléka elvérzett, mielőtt az első kötözőhelyre kerűlt volna.

A tábori kórházakban általánosan használt antiszeptikus sebkötők a rettegett kórházi sebláz elterjedésének elejét veszik.

A Vörös-kereszt szabályait mostanában még azok a hatalmasságok is megtartják, melyek annak idején a genfi nemzetközi egyezményt alá nem irták s ahoz egyáltalán nem is járultak. Hadifogságba került orvosok, ápolónők s kórházi alkalmazottak kivánatra rögtön szabadon bocsáttatnak.

 

A genfi vörös-kereszttel jelzett kötözőhelyeket, a tábori kórházak épületeit és sátrait az ellenség nem lövöldözi, esetleg a tüzelést rögtön megszünteti, ha erre figyelmeztetik, a mint ez az utolsó időben Port-Artur ostrománál is történt.

A hadifoglyok is mindenütt emberséges bánásmódban részesülnek. A mult század elején a napoleoni háboruk ideje alatt még Anglia is embertelenűl bánt a hatalmába került hadifoglyokkal, míg mostanában e tekintetben már semmi panasz nem lehet, sőt az afrikai félvad hererók is, kik tudva levőleg a németekkel harczban állanak, jól bánnak foglyaikkal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fizetésképtelenség és csődesetek 1929-ben Fizetésképtelenség és csődesetek 1929-ben
Az elmult év fizetésképtelenségeinek tükrében látszik legjobban a...
M.L.Sz. reprezentatív csapata – Cseh Labdarugó Szövetség reprezentatív csapata 1:1 M.L.Sz. reprezentatív csapata – Cseh Labdarugó Szövetség...
A cseh labdarugó szövetség nem küldte le azt a csapatot, melyet a...
Funk birodalmi miniszter a háború utáni Európa gazdasági problémáiról Funk birodalmi miniszter a háború utáni Európa gazdasági...
„Az európai gazdasági közösség keretében, amely a háború után a...
Infanterist Svejk- viszontagságai a nagy háborúban - Jaroszlav Hasek könyve Infanterist Svejk- viszontagságai a nagy háborúban - Jaroszlav Hasek...
Ennek a híres hatkötetes könyvnek első kötete jelent most meg...
A lisztjegyek körül
Csengettek. Künt egy őrmester s civilben állott. Az őrmester...
Sztrájkoló londoni szabónők tüntető felvonulása Sztrájkoló londoni szabónők tüntető felvonulása
Az általános béremelési mozgalomból a londoni szabónők is kiveszik a...
A maczedónok és az albánok lázadása A maczedónok és az albánok lázadása
A szultán békéltető küldöttei nem birják megnyugtatni az albánokat,...
Az amerikai kormány Magyarország gazdasági talpraállításáért Az amerikai kormány Magyarország gazdasági talpraállításáért
Az Egyesült Államok kormánya a szovjet-kormánynak a magyar gazdasági...
Football Svédországban Football Svédországban
A footballban is lüktető hatalmas élet van északon. Ott kemény...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98