Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

Renan és Berthelot fejtegetései a tudományokról

Kiadta a franczia könyvtárban dr. Kármán Mór, a magyar ifjúság számára, de bárki élvezettel és haszonnal olvashatja e két rendkívül tartalmas és igazán a modern tudás magaslatán álló fejtegetést, melyekből annyit lehet tanulni.

Főleg az általános modern tudományos felfogást illetőleg s csodálni lehet bennük az igaz franczia világossággal előadott páratlan tisztaságú logikai gondolkodást.

E két értekezés voltaképpen irodalmi levélváltás volt a nagy franczia történetphilosophus és a nem kevésbé híres franczia chemikus közt.

Renan, mint a történeti tudományok embere a természettudományok és a történeti tudományok viszonyáról, érintkező pontjairól, egymást kiegészitő vonatkozásokról beszél. Mily kevés az az idő aránylag, a melylyel minket a történet megismertet, a miről hiradással van!

Az a vagy 600 év igen kevés aránylag a világ történetében. Jobban kiegésziti azonban itt tudásunkat, különösen Grimm óta a nyelvtudomány, mely – a hol már a történelem nincs hiradással . még mindig sokat feltár a szavak története útján, mely sokszor igen soká megőriz régi emlékeket s mythologiai hagyományokat.

Mégnagyobb perspectivát ad a mult folyamatába vetett visszatekintésünknek a geologia és a paleontologia. Még jobban kiegészitik visszatekintő perspectivánkat a Föld korára, fejlődésére vonatkozó geologiai kutatások s végül a chemia van hivatva az anyag első fejlődésére, molecula s atom rendeződésére némi világot vetni.

A maga nemében még sikerültebb,még elmemozditóbb Berthelot értekezése az ideális és a positiv tudományokról. Külön kiváló az a rész, a hol a tudományos módszerekről beszél.

Igen találó, pompás kép nála a tudományok pyramisa, a mivel azt akarja megérzékíteni, hogy mennél általánosabb ismeretekre akarunk szert tenni, a tapasztalati tényeknek annál nagyobb tömegére van szükségünk és annál fáradságosabb inductiókkal, rávezetésekkel érhetjük el ezeket.

A pyramis alján el kell képzelnünk a tapasztalat egyes tényeit. A fáradságos felmászás a fáradságos inductiókat példázza. A mily magasra emelkedtünk, oly fokú lesz áttekintésünk is.

A mily köréből az egyes tényeknek indultak ki ismeretszerző inductióink, az igy nyert általános tétel-igazság a tények ugyanoly nagy körére ad áttekintést, vagyis ugyanolyan nagy körre használható felaz ismeret deductiók alajában.

Valóban pompás kép. A positiv tudomány embere szól Berthelot értekezésében s valóban minden szava,minden igéje a positiv tudást képviseli.

S a mellett micsoda igazi franczia világosság ömlik el minden mondatán! Nemcsak elmemozditó e pompás fejtegetés, hanem a gondolat-ejtés világos logikájával kitünően alkalmas a logikai gondolkodás fejtegetésére is, a mit tudvalevőleg semmiféle logikából meg nem tanulhatunk, a mit csakis jó példák ösztönszerü utánzásával sajátíthatunk el.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98