Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

Forrasztó-kályha

Az olom és on olvasztása és az olvasztó-páka melegedésére mindeddig faszéntüzeléssel működő közönséges bádogkályhákat használtak. Ezen berendezések azonban nem mutatkoztak előnyöseknek, mert nagyon soká tart, míg kellö melegség fejlődik továbbá nem is takarékos, mert a hosszu idő alatt sok meleg is elvész.

Figyelmet érdemel ennélfogva az ábrán bemutatott hordozható olvasztó-kályha, amely a forrasztópáka melegitésére is alkalmas. Barthel kemniczi czég késziti ezt, valamint az ugyanazon ábrán bemutatott forrasztópáka-melegitőt is.

Főelőnyük abban áll, hogy petróleumüzemelésre vannak berendezve, úgyhogy azonnal tetemes melegmennyiséget adnak. Az olvasztó-kályha erős vasbádogból van készitve, sárgaréz garniturával és oldalán egy erős kézi-szivattyúval.

Az alsó tartány a petroleum és levegő felvételére szolgál, míg a felsőben az elégés történik. Az utóbbin egy kis átfektethető ajtó van, amely a forrasztó-páka számára támaszul szolgál.

Ha a kályhát ólom vagy vas olvasztására használjuk, a kis ajtó felhajtandó és az öntöttvasból készűlt olvasztó-üst beakasztandó. A lég-szivattyu segitségével különösen erősen melegitő lángot állithatunk elő, úgyhogy a fém néhány percz alatt megömlik.

A jobbról látható forrasztó-páka melegitő műhelyben is találhat előnyös alkalmazást. A petróleumtartály esetleg a falon is felakasztható, hogy a folyadék nagyobb nyomással folyjon az égőhöz.

Nagyobb műhelyekben a tartány kivülről is elhelyezhető s igy tetszésszerinti számu égő táplálására alkalmas. Az égő alatt egy kis gyujtóláng ég állandóan, úgyhogy a hevitő láng bármely pillanatban eloltható és felgyujtható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98