Dtum
Login with Facebookk
1905 | Január

A Parker-féle vízmutató

Tudvalevő, hogy majd minden tápviz szilárd alkatrészeket rak le a kazánban, mely alkatrészek természetesen a vizmutató üvegbe is jutnak. S annak falára rakódnak, ami a vizállás ellenőrzését károsan befolyásolja.

 

A vizmutató üveg falaira tapadó iszapot és egyéb szilárd alkatrészeket üzemközben a vizmutató üveg kifuvatása által szokták eltávolitani s ha az üvegre tapadt kazánkő már oly vastag, hogy a vizállás ellenőrzése nehézkes, az üveget ki szokták venni és megtisztitani.

Az üzem közben szokásos kifuvatás tökéletlen, mert a mint a víz kifolyik, az üvegcsövön átáramló gőz nem képes a cső falára tapadt tisztátalanságokat magával ragadni; a hideg állapotban való tisztitás pedig körülményes és rendszerint új tömitő gyűrűkbe kerül.

Az 1. ábrában feltüntetett Parker-féle vizmutató szerkezet az említett hátrányok elkerülésével a vizmutató üvegnek üzem közben való alapos tisztítását czélozza. Parker ezt a czélt egy külön cső alkalmazása által véli elérhetni,mely cső a felső gőzcsapot az alsó vízcsappal köti össze.

Amint a gőzcsapot elzárják s a levezető csapot kinyitják, a vuz keresztül hatol a tulajdon képeni vizmutató üvegen, majd az összekötő csövön és alul kifolyik. Nagyobb hatás elérése czéljából az alsó csapházba egy kis spirális van csavarva, mely a viznek bizonyos csavaros mozgást kölcsönöz, ugyhogy az a vizmutató cső falára rakódott tisztátalanságokat alaposan leöblögeti.

Parker szerkezete azért is előnyösebbnek látszik a közönséges vizmutató szerkezeteknél, mert a kazánvizzel való kiöblitésnél a hőfok változás csekélyebb, ami az üveg élettartamára nézve mindenesetre kedvezőbb.

Hogy üvegtörés esetén a gőz, illetőleg a víz kiáramlása megakadályoztassék, Parker úgy a gőz-, mint a vizcsapfejekben egy-egy golyósszelepet alkalmaz, mely törés esetében a kiáramlást automaticze elzárja.

Miután azonban a golyós szelepek azonnal és csendesen működnek, ugyhogy a fűtő esetleg észre sem veszi az üvegtörést, a fűtő figyelmeztetésére gondoskodva van arról, hogy egy finom nyíláson át a gőz kiáramoljék, miáltal a fűtő figyelmessé lesz és az üveget kicseréli.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98