Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

Karbin város Kelet-Ázsiában

Az egész orosz-japán háboru folyamán gyakran hallottunk emlegetni Karbint, az orosz sereg egyik legfontosabb táborhelyét, a hová készleteik, majd sebesültjeik nagyobb részét szállították.

 

Most is vagy 80 ezer sebesült és beteg katona fekszik az ottani kórházakban a Linevics az orosz fővezér ott gyűjti össze szétvert hadai főtömegét, valamint az Európából vasuton érkező ujabb csapatokat is.


Nagy valószínűség szerint a közel jövőben még többet fogják Karbint emlegetni, mert a hozzáértők véleménye szerint most a japánok ezen város elfoglalását tervezik. És ha a sikerül, valószínűleg döntő fordulata következik a háborunak, mert Karbinnal együtt a japánok urrá lennének a nagy szibériai vasutvonalon is s így az oroszok nem kaphatnának többé segítséget Európából.

 

Karbin a hatalmas Szungari folyó mellett fekszik s nem rég még csak jelentéktelen kis falu volt, mióta azonban ott vezették el a szibériai vasutat, tekintélyes várossá fejlődött, melyben már igen sok kaszárnya, kórház és mindenféle középület van, de a magánházak nagyobbára még csak most vannak épülő félben, a lakosság jó része pedig ideiglenesen bódékban tartózkodik.


A lakosság jóformán a világ minden részéből gyülekeztek össze, de legnagyobbrészt mégis khinaiak és oroszok. Érdekes, hogy a kereskedés nagy részét az élelmes khinaiak máris kezébe kaparitotta, nemkülönben az italmérést, hamarosan belátva, hogy orosz katonaság és polgári népség közt a pálinka méréssel csinálhat legjobb üzletet.

 

S valóban sok khinai már jóllétre tett szert, mert különben is ért hozzá, miként kell az orosz pénzt nemcsak megszerezni, hanem meg is takarítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98