Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

Odessza, az orosz tengerészek lázadásának színhelye

Meglepő hír terjedt az elmult napokban világgá: Odesszában két nagy pánczélos hajó, a *Potemkin* és *Pobjedonoscev* pár torpedó naszáddal együtt fellázadt, a várost bombázták, hol a forradalmi elem is csatlakozván hozzájuk, szörnyű pusztításokat vittek végbe.

 

A nagyszámú katonaság vérbe fojtotta ugyan a lázadást, időközben a hajók felzendült legénysége is megadta magát, de azért Odessza még mindig forrong s valószínűleg sokáig oda irányul még a közfigyelem.


Odessza az Orosz birodalom egyik leghatalmasabb kereskedő városa, a honnan évenként száz és száz hajó viszi szanaszét a nagy déli-orosz síkság termékeit, kivált buzát és kukoriczát. S ez a rendkívül élénk kereskedelem eredményezte, hogy Odessza ma mintegy 400 ezer lakossal bír.

 

Pedig aránylag nem régi város,mert csak 1794-ben alapították az oroszok, mikor a partvidéket a törököktől elfoglalták. Az előtt egy rozoga török erőd és egy kis tatár falu állt a helyén.


Most nemcsak népes és gazdag, hanem szép város is, melynek utczáin, a legkülönbözőbb nemzetek fiai sürögtek-forogtak,a kik a kereskedelmi hajókkal mennek oda. Különösen érdekes a kikötő, a mely folyton a legváltozatosabb képet nyujtja s a hol egymást érik a jövő-menő vagy pihenő hajók.

 

Ezen kikötő külső részében foglalt állást a lázadó *Potemkin* is s innen bocsátotta bombáit a városra, melyek kivált azon a helyen robbantak fel, a hol a franczia eredetű Richelieu szobra állt. Ez a Richelieu mult század elején kormányzója volt Odesszának és ügyességével,szorgalmával nagyon sokat tett a város felvirágzására; ezért a hálás utókor szobrot emelt neki Odessza egyik legszebb terén.


Igen szép még a tengerparton levő sétány is, melyet képben szintén bemutatunk. Máskor a sétálók ezrei sürögtek itt az árnyékos fák alatt, gyönyörködve a távol tengerről érkező hajókban, most azonban vérpatakok öntötték a fák, bokrok tövét, mert sok elfogott zendülőt itt lövettek agyon.

Ma pusztulás, romlás nyomait mutatja a nem rég fényes város; egész házsorok leégve, felrobbantva romokban hevernek, a kikötő hullámaiban elsülyedt hajók roncsai úszkálnak, a temetőkben pedig ezernyi új sír beszél a lefolyt borzalmakról. Nagyon sok időbe került még, míg Odessza visszanyeri teljes nyugalmát a régi szépségét,gazdagságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A tengerparti sétány Odesszában, ahol sok zendülőt főbelőttek Az odesszai kikötőből Richelieu szobra Odesszában, a hol a Potemkin matrózainak bombái fölrobbantak
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98