Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

A német trónörökös házassága

Frigyes Vilmos német tronörökös junius 6-án vezette oltárhoz Czeczilia meklenburg-schwerini herczegnőt. A házasság ragyogó pompával ment végbe s napokon át lelkes örömben tartotta a német főváros, Berlin lakosságát, a hol az ünnepélyek lefolytak s az esküvő végbement.


A menyasszony édesanyjával együtt már junius 3-ikán megérkezett Berlinbe, addigi lakóhelyéről Schwerinből. A pályaudvarból először a Bellevue nevű kastélyba hajtattak, a roppant néptömeg örömujjongása közben.

 

Itt a császárné és kísérete fogadta a menyasszonyt, a ki aztán innen vonult be a nyolcz lovas gyönyörű hintón a pazarul díszített Berlinbe, százezrek lelkesedése közt. A menet élén lantosok, testőrök haladtak.

 

A császárné és a herczegnő kísérete hat ló által vont három hintón következett. Berlin polgármestere a Párisi-téren köszöntötte a leendő császárnét; a trónörökös a királyi palota előtt várt és tisztelgésre vezényelte az ott felállított századot.

 

A császár és a herczegek is itt fogadták Czeczilia herczegnőt. A császár vezette fel a lépcsőn; ott fent a herczegnők fogadták. Nem sokára a házassági szerződést írták alá. Az ünnepélynek a legszebb idő kedvezett. Junius 6-ikán délután a polgári esketés történt meg a palotában, az egyházi esketés pedig a palota kápolnájában, a császári család, az idegen udvarok képviselőinek és küldötteinek jelenlétében.

 

A menyegzői lakomán Vilmos császár beszédet intézett az ifjú párhoz, emelkedett hangú apai és egyszersmind császári beszédet, melyben leányává fogadta Czeczilia herczegnőt s azt kívánta, hogy az uj pár házasélete mintaképe legyen az uj nemzedéknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vilmos német trónörökös Czeczília meklenburgi herczegnő
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98