Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

Elektromos heggesztés

Guarmi E a „Scientific American Supplement”-ben foglalkozik az elektromos áramnak heggesztési czélokra való alkalmazásával. Ezen már nagy elterjedtségnek örvendő heggesztési módszer elve az, hogy a heggesztési helyen átáramló elektromos áram a vezetési ellenállás következtében oly tetemes melegmennyiséget produkál, ami elégséges a heggesztési helyen levő anyag megömlesztésére.

Az elektromos heggesztési módszerek két főcsoportra oszthatók; az egyik eljárása vezetési ellenállást, a másik pedig az elektromos izzófényt használja fel.

Az utóbb emlitett eljárás lényegében alig különbözik a kovácstűzzel vagy gázfuvóval működő közönséges heggesztési eljrásoktól, itt ugyanis a heggesztéshez szükséges melegmennyiséget elektromos ivfény szolgáltatja.

A heggesztendő tárgyak egy a dinamo egyik polusával összekötött vasasztalra helyeztetnek vagy a polussal más módon összeköttetésbe hozatnak, míg a másik polus egy széncsúcscsal nyer összeköttetést.

Ha most a széncsucscsal a heggesztési helyet megérintjük és visszahúzzuk, ivfény képződik, melynek hőmérséklete messze 2000 şC felett van; igy tehát nagy melegmennyiség szabadúl fel, ami a heggszetési hely megömlesztésére szolgál.

Ezen eljárás azonban nagy hiányokban szenved. Ugyanis a fényiv magas hőmérséklete könnyen az anyag elégésére vezethet, ami csak úgy kerülhető ki, hogy a heggesztést végző egyén megfelelő gyakorlattal rendelkezik, hogy az eljárást szakszerűen elvégezhesse.

A közönséges heggesztési eljárásoknál is ismeretes heggesztőporok(könnyen olvasó silikátok, melyek a vas felületet befedik) felhasználásával azonban az emlitett hiányon némikép segithetünk.

További hátránya az eljárásnak, hogy a munkást a szemkápráztató világosság elvakitja s igy csak színes védőszemüvegekkel dolgozhat, ami viszont gátolja a heggesztési helynek és a folyamatnak szorgos megfigyelését.

A felsorolt nehézségek következtében az elektromos heggesztésnek ezen módját az ujabb időkben mindinkább mellőzni kezdik s kényelmesebb és biztos eljárásokhoz fordulnak.

A fent leirtnál sokkal jobban alkalmazható a vezetési ellenállás felhasználásával működő eljárás. Az egymással heggesztendő két darabot fogókban megerősitik és miközben a polusokkal összeköttetnek, egymáshoz nyomják őket. A heggesztendő végeket czélszerü élesre késziteni.

Az áramkör járása alkalmával az érintkező végek a tökéletlen érintkezés és a nagy ellenállás miatt csakhamar izzásba jönnek sőt a heggesztéshez szükséges fehérizzásba mennek át. Ennek elértével az áramkör megszakitandó, - de a heggedő részek továbbra is erősen összenyomva tartandók.

Ezen eljárás előnye, hogy a heggesztéshez szükséges meleg nem a heggesztendő darabokon kívül – mint az ivfényes eljárásnál, - hanem magukban a darabokban állittatik elő s igy tetemesen kevesebb melegmennyiség szükséges és megy veszendőbe, mint amannál.

A heggesztési helyek kitünőek és a heggesztendő alkatrészek összenyomását is csak kevés mértékben mutatják. Ezen duzzadó helyek egyébként egész könnyüséggel kovácsolhatók vagy – különösen kisebb daraboknál – leköszörülhetők.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98