Dtum
Login with Facebookk
1905 | November

Fényes Adolf művének kiállítása

A Nemzeti Szalonban november 4-én szép kiállítás nyílt meg: Fényes Adolfnak 99 képből álló gyűjteménye. Ezek a festmények jobban jellemzik alkotójuk életét, mint egy hosszú emlékirat.

 

A kezdő évek után a Weimarban, majd a Benczúr-iskolában töltött esztendők, azután az igazi egyéniség munkaévei: az önkeresés, az újabb és újabb feladatok diadalmas megoldása, új tárgyak, új technikák keresése: mind benne van ezekben a képekben.

 

Ott látjuk a többi festményeitől merőben elütő, édeskésen, pontosan megfestett, korrekt és élettelen munkákat, a Weimarból magával hozott női tanulmányfejeket; odább nagy vásznak függnek: pontos rajzú, de beállított kompozicziók. Csak ezek után következnek Fényes igazi képei.

 

A szegény ember kezd főtémája lenni, és ez marad mai napig is. Festési módja eleinte túl széles és túl fiatalos; sokszor szinte alig bontakozik ki maga a kép. A tónus rendesen homályos, szürke, sötét.

 

Később érthetőbb és egyszerűbb lesz. Időközben megfest egy-egy tájképet, fölfedezi, hogy napsütés is van a világon s hogy ő ezt is meg tudja festeni. Biztos tudása, távlat- és dimenzióismerete megkapnak és kiváló sikert biztosítanak munkáinak. Hiszszük, hogy Fényes majd újabb feladatokra is fog vállalkozni, a melyeket ép oly könnyűséggel old meg, mint az eddigieket.


(-thy G-)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98