Dtum
Login with Facebookk
1905 | Október

Halász Zsiga mester teremnyitása

F. hó 8-án tartotta meg Halász Zsiga mester Andrássy-út 25. szám alatti uj vívótermében megnyitó vívóestélyét. A mester, mint az köztudomásu, évek hosszu során volt a MAC. vívómestere és ugy e minőségben, mint magántermében egész sereg kiváló versenyvívót nevelt.

 

1897-ben megválván a MAC.-tól, néhány éven át csak magánterme volt, majd a budapesti ref. főgymnasiumhoz rendes tornatanárrá neveztetvén ki, magántermét is bezárta. Ez évben barátai unszolására ujból termet nyitott és pedig a főváros egyik legforgalmasabb helyén az Andrássy-uton. A terem tágas, szépen be van rendezve, kényelemes mellékhelyiségei vannak.


A teremmegnyitást kartársainak és a sportközönségnek élénk rokonszenve fogadta, amit bizonyít is, hogy a fővárosi vívómesterek a megnyitásra nagyrészt megjelentek a vívósport vezető amatőreivel együtt.


Az estélyt Halász mester fiainak adott két iskolája nyitotta meg. A mester tudvalevőleg karddal magyar iskolát tanít saját rendszerében, tőrrel pedig a francia iskolát. Kiemeljük a mester magyar vezényszavait, melyek közül néhány nagyon tetszett és alighanem a közforgalomba is át fog menni.

 

A kezdők több-kevesebb ügyességet eláruló mérkőzései után, melyek közül erősen kivált az idősb Halász fiu és Olasz ügyes munkája, ismert amatőröknek és mestereknek assaut-i következtek. Penninger Antal kedvelt estélyvívónknak a hoszszabb szünetelés sem ártott meg, míg Mészáros Loránt (FVC.) karddal óriási haladást mutatott. Mészáros-sal e fegyverben mielőbb számolni kell. Tőrassautja nem tetszett nekünk, mert nem tudta magát feltalálni.

Halász Zsiga mester Hollóssy Jenő mesterrel csinált egy erőteljes tőrassaut-t, míg karddal Vizy Károly mesterrel verekedett, zajos tapsokat aratva. Elegáns, megnyerő megjelenésű vívó alak, szép állása, olaszos kitörései vannak, gardja is hasonlít az olasz gardokhoz, azonban tisztán csuklóból mozog olyan akciókkal, melyek ellen a modern iskola játszva védekezhetik, mint a Neumerrel és Hollóssyval vívott assautjaiból is észrevehette.

 

Ha átvenné a modern iskolát és állandóan erős ellenfelekkel dolgozna, tussereje, mely most nem áll tehetsége színvonalán, nagyon megerősödne. Hollóssy tempómunkája a szakértőre nézve valódi élvezet volt; kár, hogy a dologhoz nem mindig értő laikus publikum előtt oly gyakran fazsiroz.


Rendkívül tetszést aratott a műsor két utolsó pontja: a boxiskola, a boksz-mérkőzés, melyet Halász mester fiával, majd dr. Talits Péterrel mutatott be. Egy box-viadal ma már ritka élvezet nálunk, így örömmel láttuk a kiváló mester és kiváló amatőr mérkőzését, melyben változatos fogásokat mutattak be. A közönségnek ha nem is a sportoldala, hanem ujsága és humoros jelenetei annyira tetszettek, hogy a mérkőzést megismételtették.


Az estély után a mester vendégszerető házánál egy kis magyaros házavatás volt, melyen a jelen voltak lelkes szerencsekívánatokkal halmozták el a házigazdát, melyekhez azt hisszük, az egész vívóközönség csatlakozik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mészáros Ervin Santelli vívóakadémiája.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98