Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai

Hetek előtt Berlinben egy németnyelvű röpirat jelent meg. Egy kis nyomdából került ki, a magyar válsággal foglalkozott s a czíme ez; „A magyar válság és a Hohenzollernek”. Szerzőjéül dr. Zeyring tanár volt megnevezve.

 

Ez a politikai kis füzet a magyar nemzetnek való királyával való viszályának megoldására azt ajánlja, hogy a Habsburg-dinasztiát meg kell fosztani a magyar tróntól s helyébe Hohenzollern herczeget kell ültetni.

 

Abból magyar dinasztia lenne, mint a Romániában uralkodó Hohenzollern ágból. A röpiratot megküldték Bécsbe a kabinetirodába, a közös, az osztrák minisztereknek, a magyar kormány tagjainak, a képviselőknek a budapesti és bécsi hirlapoknak.

 

Nem ritka dolog, hogy külföldi hirlapok politikai elmélkedések és vélemények az osztrák-magyar kettős birodalom szétoszlását hirdetik és a magyar trónon Hohenzollern ivadékot vélnek látni.

 

A Zeysig féle röpirat akkor kezdett nálunk érdeklődést kelteni, mikor egy-két lap arra czélzott, hogy ezt a röpiratot nem berlinben irták, ott csak nyomtatták, ez Budapestről ered, nincs is Berlinben és Németországban Zeysig nevű professzor.

 

Az egyik lap azt a gyanut fejezte ki, hogy a röpirat szerzője Weisz Julián budapesti német lapszerkesztő, ki gróf Apponyi Alberttel is összeköttetésben áll. A gyanú tovább terjedt, báró Bánffy Dezső nevét is körülvette, s azt a föltevést terjesztették, hogy itt az ellenzék fenyegetőzött vizsgálatok indultak meg magán úton, rendőrileg, mert a röpirat felségsértést, hazafiúi hűtlenséget foglal magába, a mi törvényesen üldőzendő.

 

Az ismeretlen szerzőt a fővárosi rendőrség szeptember 10-ikén este Zigány Árpád személyében letartóztatta. Ez egy tehetséges iró, de kalandor s nem egyszer volt már baja rendörséggel és bírósággal. Letartóztatása óta aztán egymást érik a legkülönbözőbb bonyodalmak, sőt botrányok, melyek a politikába tartóznak.

 

Zigány csak ebben az esztendőben hat politikai röpiratot írt a kormány mellett, a szabadelvűpárt ellen és mellett, báró Bánffy ellen. Az üldözőbe vett röpiratot állítólag báró Bánnfy iratta a szolgálatra kész tollvitézzel, s ennek bebizonyítására nagy törekvés nyilvánult.

 

Zigány hir szerint a rendőrségen azt vallotta, hogy Bánffy rendelte nála a röpiratot, még pedig azzal a szándékkal, hogy ezzel Bécsben elérjék a kiegyezést és a király a legenyhébb ellenzéket, báró Bánffy új pártját bizná meg a kormány alakításával.

 

Zigányra egyik hirlapiró társa hivta föl a rendőrség figyelmét. Bánffy egy levelét is megtalálták nála, de e levél tartalma ma sem ismeretes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Báró Bánffy Dezső az új-párt elnöke Zigány Árpád újságíró
Cikk-ajánló
A közlegelők rendben tartása
Az általában igen elhanyagolt közlegelők feljavítása céljából négy...
Párist harcszerűleg megerősítik….
Hering tábornok, Páris katonai kormányzója felhívást bocsátott ki a...
Vasárnap meghalt Guthi Soma, a békebeli Pest népszerű humoristája Vasárnap meghalt Guthi Soma, a békebeli Pest népszerű humoristája
Vasárnap reggel meghalt Guthi Soma, Budapest régi íróvilágának...
Labdarugás: Szemle Labdarugás: Szemle
A botránykrónika ismét gazdagabb lett egy durva, botrányos...
Weisz Fülöp előszobájában eltünt Ernei Károly bankvezérigazgató kabátzsebéből pénztárcája 17 millió koronával Weisz Fülöp előszobájában eltünt Ernei Károly bankvezérigazgató...
Érdekes följelentést tett vasárnap délután a főkapitányságon Ernei...
Az olympia kongresszus Az olympia kongresszus
Az a kor, melyben élünk, bizonyos tekintetben joggal nevezhető egy...
Nyilvános helyiségek zárórája Nyilvános helyiségek zárórája
A m. kir. Belügyminisztérium 1915. február 15-én elrendelte, hogy a...
A Balaton mellett keresik a likőrgyáros gyilkosait A Balaton mellett keresik a likőrgyáros gyilkosait
A rendőrség szombaton délután ujból kiszállt a meggyilkolt Schrank...
Végre orientálódunk Végre orientálódunk
Négy évig szélhámosok, fezőrök és politika desperádók orientálódtak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98