Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

Hazafias legyen-e a történelemtanítás?

Az iskolákról lévén szó, emlékezzünk meg a franczia gimnáziumi tanárok Lille-ben hozott határozatáról. Ott ugyanis azt mondották ki ezek a jó urak, hogy a történelem tanításából kiküszöbölik ezentúl teljesen a hazafias szempontot. Az eseményeket fogják tanítványaiknak elmondani, de nem a hősök cselekedeteit.

 

Királyaiknak, államférfiaiknak, hadvezéreiknek működése nem fog méltatást találni a tanításaikban, sem a franczia nemzet annyira megbámult dicsősége. Azt azonban elfelejtették megmondani a tudós tanár urak, hogy a történelemnek ily szellemben való tanítása mire lesz jó.

 

Egy általános keletű hazugság azt tartja, hogy a történet az életnek legjobb tanítója. De bizonyos, hogy a történetből nem tanul senki életbölcsességet.


A történet tanításának abban áll – majdnem kizárólag – a nagy haszna, hogy lelkesedni tanítja a fogékony ifjuságot, s hazafias érzést csepegtet a zsenge szivekbe.

 

Most egyszerűen megtagadják a hazafiságot épen a tanár urak. Olyas forma átalakulás ment végbe a felfogásban, mint a minő a nagy forradalmat megelőző korszak szabad gondolkodóit jellemezte.

 

Báró Holbach házának vendégei, a kikhez a kor legképzettebb elméi tartoztak, nyiltan atheistáknak és világpolgároknak vallották magokat, ugy, hogy Hume az angol filozófus, egészen elszörnyülködött, midőn párisi időzése alatt egyszer e társaságba került. S ez a betegség átcsapott Németországba is, akár az influenza.

 

Lessing világpolgárnak hirdette magát. Fichte 1805-ben „Grundzüge des gegenwärtigen Zeitalters” czímű munkájában e kérdést veti fel honfitársainak: „egy igazán képzett európainak melyik a hazája?” És e kérdésre így felel: „minden korszakban az az európai állam, mely a kultúra legmagasabb fokán áll”.


Ez a szellemi nyavalya száz esztendő előtt nem csapott át mihozzánk. Talán el fog bennünket kerülni most is. Némi előjelei tapasztalhatók ugyan, de attól legalább nem kell tartanunk, hogy nagyobb dimenziókat öltsön, s elfogja a nemzet jobbjait is.

 

Meg fog bennünket oltalmazni a hazaszeretetünk, mely minden európai népénél mélyebb és tartalmasabb. Az a hazaszeretet, melyet már Szent László idejében törvénybe iktattak ékes szavakkal az őseink, holott a nyugati népek nyelve csak az utolsó századok alatt ismeri ezt a szót, hogy: haza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Tiszta egységespárti kormány alakul a parlament összeülése után Tiszta egységespárti kormány alakul a parlament összeülése után
A választási küzdelmek végük felé közelednek. A tegnapi...
Az olasz-francia találkozás Az olasz-francia találkozás
A Villa d' Esteben tartott olasz-francia találkozó Salandra és...
 Hogyan segítenek magukon a hadirokkantak? Hogyan segítenek magukon a hadirokkantak?
Négy fényképfelvételen mutatjuk be legérdekesebb jeleneteit egy...
Kereskedelmi szerződést kötött Szovjetoroszország és Finnország Kereskedelmi szerződést kötött Szovjetoroszország és Finnország
Szovjetoroszország és Finnország között kereskedelmi szerződés és...
Áldetektívek az ékszerbörzén Áldetektívek az ékszerbörzén
Vasárnap délelőtt izgalmas jelenetek színhelye volt a Dohány-utca és...
A magyar asztalitenisz válogatott súlyos veresége Pozsonyban A magyar asztalitenisz válogatott súlyos veresége Pozsonyban
Szlovákia – Magyarország 5:0 Szombaton este nagyszámú közönség előtt...
A fővárosi részvénymalmok 1913-ban A fővárosi részvénymalmok 1913-ban
Az 1913. év az első volt, amelyben a fővárosi malmok az egész éven át...
Schöpflin Aladár -  Arany János nőalakjai Schöpflin Aladár - Arany János nőalakjai
A lírikus egzaltált szubjektivitása túlzott nagyításban látja a...
Kanadába helyezték át a brit fegyverkezési ipar központját? Kanadába helyezték át a brit fegyverkezési ipar központját?
A dán lapok newyorki jelentése szerint az angol kormány nagyarányú...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98