Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

Az első sakkmestere a világnak: Maróczy Géza

A sakkjátszó a sakkozás iránt érdeklődő magyarok büszkén emlegetik Maróczy Géza nevét, a ki most rövid idő alatt kétszer egymás után nyerte el az első díjat és most már kétségtelenül az első sakkmestere a világnak Lasker a világbajnok után.

 

Tíz év alatt küzdötte fel magát erre a polczra; 1895-ben a hanstingsi versenyen nyerte a mesteri czímet és egy év mulva már második díjat kapott a nünbergi versenyen, melyben a világ legkiválóbb sakkmesterei vettek részt.

 

A millenniumi budapesti versenyen ugyan nem nyert díjat, de ezt a csorbát hamar kiküszöbölte az 1898-iki londoni versenyen, a hol ismét második lett Lasker mellett. Nemsokára Magyarország és Ausztria bajnoka lett a pályája azóta folytonosan emelkedőben van.

 

Nagy győzelmet aratott a három év előtti montecarlói versenyen, a mikor leverte Pillsburyt is, a kit pedig sokan Lasker után az első mesternek tartottak. A következő évben ugyan csak második lett Montecarlóban, de tavaly ugyanott ismét első díjat nyert.

 

Az idén megnyerte az ostendei verseny első díját és néhány hétre rá a barmeni verseny első díját is. Most már kétségtelen, hogy ő ma Lasker után a leghivatottabb pályázó a világbajnokságra.

 

A mindössze 35 éves magyar mester, a ki a sakkban aratott sikerei mellett lelkiismeretesen végzi kötelességeit mint fővárosi polgári iskolai tanár, még bizonyára sok becsületet fog szerezni a magyar névnek a fehér-fekete koczkás harczmezőn.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98