Dtum
Login with Facebookk
1906 | Április

A Pesti Hengermalom-Társaság közgyűlése

A Pesti Hengermalom-Társaság a gyöngélkedő Kochmeister Frigyes báró elnök helyett Burchard-Bélaváry Konrád alelnök vezetése alatt ma tartotta idei rendes közgyűlését.

Az igazgatósági jelentésből kiemeljük a következőket.
Az 1905. év a magyar malomipar történetében a legválságosabb és a vállalatra is legkedvezőtlenebb esztendő, 755,307.57 korona veszteséggel zárult, a mely a mult évben összegyülemlett rendkívül kedvezőtlen körülmények és rossz üzleti viszonyok folytán keletkezett.

Az összes magyar malmok részben még 1904-ből áthozott óriási lisztkészleteinek lesujtó hatását az országban, a tulságosan drága kenyér liszteket senki sem vette. Ausztriában pedig egyáltalán nem akartak lisztet venni, míg a vám külföldre a mi buzánk igen magas ára mellett csak elviselhetetlen áldozatok árán lehetett finom lisztünket eladni. Ezért juliusig a búza ára 3 koronával, de lisztek ára egész 8 koronáig esett métermázsánként.

A január-májusi vételre eladott lisztet szállítani nagyrészt nem lehetett a vevőknek, mert azok átvenni vagy nem akartak, vagy még többen nem birtak. Uj eladások pedig augusztusig csak métermázsánkint 1-1 koronáig terjedő veszteséggel és még is még a nagyonis csökkentett gyártásnál is csak jóval kisebb mértékben voltak lehetségesek. A folyton eladatlanul maradt nagy lisztkészletek után tehát az egész uj idény kezdetéig a szakadatlanul szaporodó veszteségek feltartóztathatatlanul egyre nőttek.

A mindezek folytán beállt mérhetetlen valóságos lisztüzleti válság ellen csak olyan nagymérvű spekulációval lehetett volna védekezni, a milyenbe a vállalat bocsátkozni nem akart.

A jól sikerült uj koptató felállítása végett tartott négy heti teljes üzemszünet és a nyolc havi közös üzemkorlátozás, valamint a gőzgép okozta üzemzavar folytán a rendesnél sokkal kisebb örlés mellett az üzemköltségek is nagyon megdrágultak, és még növelte ezt az üzemhez szükséges összes anyagok és legkivált a zsákok árának szertelen emelkedése. Az annyiféle igen kedvezőtlen körülmény összetalálkozása által okozott veszteségnek átvitelével a folyó évre a közgyűlés a felmentvényt minden irányban megadta.

A vállalat évtizedek óta állandó igen nagy vevőközönsége, gyártmányainak kitűnő hirneve a veszteségnek kiheverését mihamar lehető teszik.
Különben a vállalatnak a legelőzékenyebben és a legkedvezőbb feltételek mellett ajánlott fel bőséges hitelt a Magyar Kereskedelmi Részvénytársaság, melynek vezérigazgatóját, Elek Pál udvari tanácsost a közgyűlés az igazgatóságba beválasztotta.

A vállalat, tekintve nagy leirási tartalékát is, nyugodtan bevárhatja az általános viszonyok javulását, a midőn az uj Országház közelében fekvő igen értékes nagy telkeit eladván, gyártelepét lágymányosi kedvező fekvésű uj telkeire helyezheti át, amihez egyuttal meglesz a szükséges üzleti tőkéje is.

De valóban itt az ideje annak is, hogy minden illetékes tényező siessen a legnagyobb magyar ipar egész közgazdaságunkat nagyonis érintő bajait mielőbb alaposan orvosolni, hogy az annyira várt és nem ódázható jobb korszak a malom iparra elkövetkezzék.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uri és női vádlottak Uri és női vádlottak
A főmagánvádló polgáiiskolai tanár, nős. Született:...
Conan Doyle, Bernard Shaw és Jules Romain levelet irtak A Reggel-nek a frankügyben Conan Doyle, Bernard Shaw és Jules Romain levelet irtak A Reggel-nek...
Az angol imperialista politika tollvivője, Conan Doyle, a modern...
Ignotus -  Demokrácia Ignotus - Demokrácia
Én, olvasóim emlékezhetnek rá, elejétől fogva egy percig sem voltam...
A vakbélgyulladás és az ellene való védekezés A vakbélgyulladás és az ellene való védekezés
Nincs még egy operáció, amelyet olyan gyakran végeztek volna a...
Tél Norvégiában Tél Norvégiában
Mikor a völgyektől, hegyektől hullámos Norvégiában leesik az első hó,...
Németország nyerte a női tőrvívó csapatbajnokságot Németország nyerte a női tőrvívó csapatbajnokságot
Vasárnap délelőtt 11 órakor nagy érdeklődés közepette tartották meg a...
Ki akar folyamőr lenni? Ki akar folyamőr lenni?
A hivatalos lap mult heti számában toborzási felhívás jelent meg,...
Ma választ Románia Ma választ Románia
Románia parlamentáris életének egyik legizgalmasabb napja következett...
Lepedőn ereszkedett le ablakából és az üvegtetőre zuhant egy öregúr, kit bezártak a szobájába, hogy ne mehessen a lóversenyre Lepedőn ereszkedett le ablakából és az üvegtetőre zuhant egy öregúr,...
A Király utca 14. számú házban hajnalban észrevették, hogy az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98