Dtum
Login with Facebookk
1906 | Április

Színház és közönség

A szinház ma jobban hozzákapcsolódik a kultúrához, mint valaha. Nélküle hiányos a városok szellemi élete, mert egyfelől a szórakozás és fényűzés következménye a városi berendezkedésnek, másfelől mivel a szinpadról az irodalom szól a közönséghez, a szinház lelki épülést is nyújt.


Általában ma azt látjuk, hogy a szinház két irányban fejlődik, ezek közül azonban az egyik irány tulajdonképen visszafejlődés, mert itt a szinház a czirkuszhoz közeledik, a mikor hatásait a czirkuszi hatások közt keresi s eszközeiben épen nem válogatós.

 

Hogy eszközei ilyenek lettek, annak egyik oka a nagy tömegben keresendő, mely minden este megtölti a szinházakat, türelmetlenül keresi az újat, és nem idegenkedik a rikító, inkább alsóbbrendű mulatóhelyek műsorába tartozó mutatványoktól. Az a tömeg, mely egész nap kenyérkereső munkát végez, a szinházban a könnyű szórakozást keresi, főleg mulatni jár oda, és nem okulni, gondolkodni azokon az eszméken, társadalmi problémákon, melyek egy drámai mű keretében megszólalnak.


A görög kor trgédiáival a szinpad kizárólag magasabbrendű czélokra szolgált. Corneille és Racine tragédiáit válogatott közönségnek játszották a szinészek: ma a tömegnek játszanak, és itt a tömeg alatt mindenkit kell érteni, a ki beül a szinházba és megtölti a karzatokat, vagy a földszinti zsöllék sorait.

 

Ennél a tömegnél aztán a legnagyobb rokonszenvet és népszerűséget azok a műfajok nyerik, melyek leginkább megfelelnek az izlésének s ez érdekből legtöbbet engednek a műfaj szigorú stilusából. Ilyen a bohózat, mely mindjobban kiszorítja a vígjátékot, s az operettnek az a fajtája, melyet az angolok hoztak hozzánk.

 

Ezekhez képest például egy Offenbach-féle operett magas szinvonalú zenei és szinpadi mű, és szinte kincsesbányája a zenei szépségeknek. Hiányzik ezekből az újabb operettekből az operettben is megkívánható cselekvés, csupa érzéki hatás minden, nagy és mozgalmas felvonulások, tánczok, fényhatások és Pazar öltözékek a fontosak.

 

Ez az énekes játék csak is mulattatni akar; és ha vannak ízléstelenségei, ezt leginkább az amerikai szinpadokon láthatni, hol alig vonható meg az a határ, mely egy dalcsarnok és egy szinház műsora között van.Amerikában általában máskép értelmezik a szinházat, mint nálunk, hol hosszú idők művészi hagyományai fűződnek hozzá.

 

A yankee-k földjén tiz szinház közül alig egy lép föl olyan értelemben vett művészi programmal, mint az európaiak. Pedig az amerikai sokat költ a szinházra, nagy városaiban bő számmal találhatók szinpadok, melyek mind nagy és lelkes közönséggel telnek meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szinház Szinház
Február hónap színházi eseményeiről szóló beszámolónkat a sorozat...
A Budapest – Berlin vízipólómérkőzés A Budapest – Berlin vízipólómérkőzés
A magyar vízipólócsapat olimpiai győzelmet ígérő remek játékkal...
A Ferencváros legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Uruguayt A Ferencváros legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Uruguayt
Uruguay - Ferencváros 2:3 (0:3) Sao-Paolóban és Rio de Janeiróban...
Budapest és az ország a rádió előtt Budapest és az ország a rádió előtt
Vasárnap délután félhatkor megélénkült Budapest uccáinak a képe....
Az 1916-17. évi uj mezőgazdasági szeszfőzdék és a kontingens Az 1916-17. évi uj mezőgazdasági szeszfőzdék és a kontingens
Az 1916/17. évi termelési időszakban üzembe helyezni szándékolt uj...
Ibsen epilógusa a Vígszinházban Ibsen epilógusa a Vígszinházban
A költő zárószava, amelyben megvonja a saját élete s általában az...
Külföldi versenyzők a tátraszéplaki siversenyen Külföldi versenyzők a tátraszéplaki siversenyen
A Magyar St. Klub február 7-8-iki nemzetközi és országos siversenye,...
Rossz a kommentár
Vass József miniszter úr, aki a nép jólétének az őre, - no ugyancsak...
A meggyilkolt Hasszan Riza A meggyilkolt Hasszan Riza
Szkutari parancsnoka eredetileg Hasszan Riza basa volt, aki a régi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98