Dtum
Login with Facebookk
1906 | Április

Megkezdődtek az athéni olympiai játékok

Athén, 1906. április hó 23.


Tegnap a görög királyi család és Edwárd angol király jelenlétében nagy ünnepségek keretében kezdették meg az athéni olympiai játékokat a panathéni Stadionban. Ezernyi ezer ember hullámzott a tarka tömegekben az utczákon. A világ művelt nemzetei közül elküldték legkiválóbb versenyzőiket: Anglia, Amerika, Ausztrália, Németország, Francziaország, Olaszország, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Svájcz, Törökország, Ausztria és Magyarország.

 

A város lobogódíszben pompázik és nemcsak az utczák és házak vannak feldíszítve, hanem az Akropolis és a Lykabettos is. A tervezett ünnepségek legnagyobb része szabad ég alatt fog lefolyni; nincs mit tartani a rossz időjárástól, mert ebben az időtájban a tavaszi időjárás nálunk gyakori szeszélyes változásai nem rontják az ünnepségek fényét és lefolyását.


Ma délelőtt lesznek a lövő, vívó és athletikai viadalok; délután pedig az első kerékpáros versenyek.
A versenypálya, a Stadion, teljes fényében pompázik, a Hymettos hosszan elhuzódó, kopár hegylánczának egyik utolsó nyulványa és az Ilissos folyó között. A mostani keskeny folyó medre rendesen egészen ki van száradva.

 

A Stadion egy völgykatlanban fekszik, hosszukás alakban, az egyik vége azonban egyenesre van nyesve és amfiteatrálisan van felépítve 50 egymásfölötti üléssorral. Tíz évvel ezelőtt a görög milliomos, Aweroff páratlan áldozatkészségével építették ujjá a Stadiont, tökéletesen a régi Stadion mintájára fehér márványból, amint azt a Krisztus előtti 140-ik esztendőben Attikos építette. 50,000 néző kényelmesen elfér benne. Külön páholya van a görög királynak. György király innen nyitotta meg tegnap a játékokat.

Az ünnepségek fényesnek ígérkeznek.
Az olympiai játékok vasárnapi ünnepélyes megnyitása után hétfőn már megkezdődtek a versenyek, egyelőre anélkül, hogy a magyar sport diadaláról számolhatnánk be. A megnyitás napján a mi kiküldötteink szereplése nem járt sikerrel. Az érdeklődés központját a tornászok képezték. Constantin nagyherczeg vendégei, a svéd tornászok, mutatványaikkal kiérdemelték azt a figyelmet s elismerést, amelylyel magas pártfogójuk iránti tekintetből fogadták őket. Szenzácziós volt a dán hölgyek tizennégy tagu tornászcsoportjának szereplése, akik elegáns mozdulatokkal végezték el nehéz gyakorlataikat és bámulatosan preczíz mutatványaikkal a laikus közönség és a szakértők legteljesebb elismerését vívták ki.


A tornászok nemzetek szerinti versenye nem nyujtott alkalmat kiküldötteink győzelmére. Elsők lettek a norvég és dán tornászok az olaszokkal szemben, akik a rómaiak tűntek ki. A magyar csapat helyezetlen. Erdődy, Gráf és Kakas gyakorlatai nagy tetszésben részesültek. A tornászati penthatlon ma vette kezdetét.
A vítőrvívásban Tóth Péter dr., a M. A. C. tagja kiesett, ellenben a döntőbe jutott a nálunk is jól ismert bécsi dr. Harden, aki a mi első klasszisu vívóinknál sokkal gyengébb.
A kerékpár-versenyszámokban nem indult magyar bicziklista. Az egyik előfutamban a bécsi Holly – Pucher tandempár győzött, akik e szerint a döntőbe jutnak, ahol egy német és egy angol tandempár lesz ellenfelük.


Az ezer méteres rövidtávu kerékpárversenyben az olasz Verry győzött 1 p. 42 2/3 mp. alatt Conther (angol) és Debaquié (belga) ellen.
A lawn-tennis versenyekre sem küldött Magyarország versenyzőt. A set-ek javarészét az angolok és ausztráliaiak nyerték. A prágai Jansky és Razny mindjárt az első előmérkőzésekben kiestek. A férfi-egyes bajnokság két franczia versenyző közt fekszik: Gemot és Decugis.

 

Az első napon megkezdett labdarugó küzdelmekre egyetlen külföldi csapat jelentkezett, a dánoknak egy kombinált csapata. Az előmérkőzésben Dánia Smyrnával került össze s fölényes játék után 5:2 arányban győzött. Athén csapata Saloniki csapatával szemben 5:0 arányban győzött.

Este az olympiád alkalmából impozáns katonai fáklyásmenet vonult át Athén utczáin.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Konstantin görög trónörökös, az olimpiai játékok fővédnöke A Panathinaiko Stadion Olimpiai versenyek a Panathinaiko Stadionban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98