Dtum
Login with Facebookk
1906 | Április

Megkezdődtek az athéni olympiai játékok

Athén, 1906. április hó 23.


Tegnap a görög királyi család és Edwárd angol király jelenlétében nagy ünnepségek keretében kezdették meg az athéni olympiai játékokat a panathéni Stadionban. Ezernyi ezer ember hullámzott a tarka tömegekben az utczákon. A világ művelt nemzetei közül elküldték legkiválóbb versenyzőiket: Anglia, Amerika, Ausztrália, Németország, Francziaország, Olaszország, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Svájcz, Törökország, Ausztria és Magyarország.

 

A város lobogódíszben pompázik és nemcsak az utczák és házak vannak feldíszítve, hanem az Akropolis és a Lykabettos is. A tervezett ünnepségek legnagyobb része szabad ég alatt fog lefolyni; nincs mit tartani a rossz időjárástól, mert ebben az időtájban a tavaszi időjárás nálunk gyakori szeszélyes változásai nem rontják az ünnepségek fényét és lefolyását.


Ma délelőtt lesznek a lövő, vívó és athletikai viadalok; délután pedig az első kerékpáros versenyek.
A versenypálya, a Stadion, teljes fényében pompázik, a Hymettos hosszan elhuzódó, kopár hegylánczának egyik utolsó nyulványa és az Ilissos folyó között. A mostani keskeny folyó medre rendesen egészen ki van száradva.

 

A Stadion egy völgykatlanban fekszik, hosszukás alakban, az egyik vége azonban egyenesre van nyesve és amfiteatrálisan van felépítve 50 egymásfölötti üléssorral. Tíz évvel ezelőtt a görög milliomos, Aweroff páratlan áldozatkészségével építették ujjá a Stadiont, tökéletesen a régi Stadion mintájára fehér márványból, amint azt a Krisztus előtti 140-ik esztendőben Attikos építette. 50,000 néző kényelmesen elfér benne. Külön páholya van a görög királynak. György király innen nyitotta meg tegnap a játékokat.

Az ünnepségek fényesnek ígérkeznek.
Az olympiai játékok vasárnapi ünnepélyes megnyitása után hétfőn már megkezdődtek a versenyek, egyelőre anélkül, hogy a magyar sport diadaláról számolhatnánk be. A megnyitás napján a mi kiküldötteink szereplése nem járt sikerrel. Az érdeklődés központját a tornászok képezték. Constantin nagyherczeg vendégei, a svéd tornászok, mutatványaikkal kiérdemelték azt a figyelmet s elismerést, amelylyel magas pártfogójuk iránti tekintetből fogadták őket. Szenzácziós volt a dán hölgyek tizennégy tagu tornászcsoportjának szereplése, akik elegáns mozdulatokkal végezték el nehéz gyakorlataikat és bámulatosan preczíz mutatványaikkal a laikus közönség és a szakértők legteljesebb elismerését vívták ki.


A tornászok nemzetek szerinti versenye nem nyujtott alkalmat kiküldötteink győzelmére. Elsők lettek a norvég és dán tornászok az olaszokkal szemben, akik a rómaiak tűntek ki. A magyar csapat helyezetlen. Erdődy, Gráf és Kakas gyakorlatai nagy tetszésben részesültek. A tornászati penthatlon ma vette kezdetét.
A vítőrvívásban Tóth Péter dr., a M. A. C. tagja kiesett, ellenben a döntőbe jutott a nálunk is jól ismert bécsi dr. Harden, aki a mi első klasszisu vívóinknál sokkal gyengébb.
A kerékpár-versenyszámokban nem indult magyar bicziklista. Az egyik előfutamban a bécsi Holly – Pucher tandempár győzött, akik e szerint a döntőbe jutnak, ahol egy német és egy angol tandempár lesz ellenfelük.


Az ezer méteres rövidtávu kerékpárversenyben az olasz Verry győzött 1 p. 42 2/3 mp. alatt Conther (angol) és Debaquié (belga) ellen.
A lawn-tennis versenyekre sem küldött Magyarország versenyzőt. A set-ek javarészét az angolok és ausztráliaiak nyerték. A prágai Jansky és Razny mindjárt az első előmérkőzésekben kiestek. A férfi-egyes bajnokság két franczia versenyző közt fekszik: Gemot és Decugis.

 

Az első napon megkezdett labdarugó küzdelmekre egyetlen külföldi csapat jelentkezett, a dánoknak egy kombinált csapata. Az előmérkőzésben Dánia Smyrnával került össze s fölényes játék után 5:2 arányban győzött. Athén csapata Saloniki csapatával szemben 5:0 arányban győzött.

Este az olympiád alkalmából impozáns katonai fáklyásmenet vonult át Athén utczáin.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Konstantin görög trónörökös, az olimpiai játékok fővédnöke A Panathinaiko Stadion Olimpiai versenyek a Panathinaiko Stadionban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Botrányt okozott a szegedi korzón egy felbérelt szendvicsember! Botrányt okozott a szegedi korzón egy felbérelt szendvicsember!
Vasárnap délelőtt ragyogó tavaszi napsütésben többszáz ember...
Kettős vereséget szenvedett a prágai Viktoria Ziskov Budapesten Kettős vereséget szenvedett a prágai Viktoria Ziskov Budapesten
UTE–Viktoria Ziskov 3:1 (3:0) – MTK–V. Ziskov 4:2...
Tanácsot kérek Tanácsot kérek
Tanácsot kérek Öntől Szerkesztő Úr, sürgős és okos tanácsot, mert...
Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
Ruzsos ajkú férfiak menedékhelyén, a sötét Ferencvárosban Ruzsos ajkú férfiak menedékhelyén, a sötét Ferencvárosban
A Gróf Haller utca 30-as számu házban Molnár Béla volt...
Dietz Károly összeállította a franciák, németek, skótok, hollandok elleni magyar futballexpedíciót Dietz Károly összeállította a franciák, németek, skótok, hollandok...
A magyar válogatott csapat csütörtökön reggel Dietz Károly dr.,...
Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar kormány belgrádi politikai megbízottjának kiadatását kéri Jugoszlávia Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar...
Jugoszlávia és Magyarország között a legutóbbi napokban több érdekes...
Parancstovábbítás a mai harcban Parancstovábbítás a mai harcban
Az egyes fegyvernemek pontos összműködése minden hadművelet alapja. A...
A Mars bolygó a Föld közelében A Mars bolygó a Föld közelében
Mi az oka az idei hideg és esős nyárnak? – erre a kérdésre a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98