Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Tollas építőmesterek

A természet bölcsességét legszebb megnyilatkozásaiban látjuk azokban a specziális tulajdonságokban, amelyekkel az összes állatfajokat a káros külső behatások ellen való védekezés és az életföntartás szempontjából fölruházta.

Érdekes az a természetes készség is, ahogy az állatvilág apró és nagy tollasai megépitik a fészküket. Különösen bájosés kedves az a jelenség a kisebb madárfajoknál. Ugyan ki nem figyelte volna még meg a fecske fészekrakását?

Valóságos kis vár ez a fészek, amelynek épen csak akkora a nyilása, hogy a fészek lakóinak karcsu teste beférjen rajta. A csirke hosszu, zacskó alaku fészket épit, a rigó pedig nyállal egészen betapasztja a fészek külsejét, ugy hogy valósággal olyan, mint a vályogfal.

Különösen „müvészies” azonban egy délamerikai madárnak a fészke, amelyet képünkön bemutatunk. Az alakja, mint látható, egészen boglya kemenczéhez hasonlatos. A kis madár a fák vastagabb ágain vagy háztetőkön épiti föl meglehetősen nagy, 10 font sulyu fészkét.

Az alkotórészei iszap vagy sár, a fü vagy szalmaszál. A fészek két egyenlő kamrára van osztva, amelyek közül a hátsóban szokta kikölteni tojásait. A fészket, megalkotójával együtt egyharmad nagyságban ábrázolja illusztrácziónk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98