Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

Koburg Fülöp herczeg válópöre

A góthai főtörvényszék január 16-án befejezte a Párisban létrejött egyezség alapján a Lujza herczegnő és Fülöp herczeg között folyó válópört és kimondta a válást. A tárgyalás a nyilvánosság kizárásával folyt.

 

Fülöp herczeg képviselője kijelentette, hogy a házasfelek tizenhét esztendő óta teljesen elidegenedtek egy mástól és kilencz esztendő óta egyáltalában nem is látták egymást.

 

Ezután Visontai Soma átnyujtott egy a herczegnő által Párisban aláírt nyilatkozkozatot, a melyben azt a megmásíthatatlan elhatározását fejezi ki, hogy semmi szín alatt nem tér vissza Fülöp herczeghez. A

 

bűnösség dolgában kéri a herczegnő képviselője, hogy a törvényszék ítéletében erre ne terjedjen ki, a mi egyébiránt a német fejedelmi jog értelmében nem is szükséges.


A felek között Párisban mult évi deczember 29-én létrejött egyezség a következő feltételeket tartalmazza: A válópör megkezdése óta folytatott tárgyalás következtében mind a két fél meggyőződött, hogy a régóta fönnálló házassági perpatvar a fölfogások és nézetek különbözőségére vezethető vissza és hogy a válás okául mindenek előtt a harmónia teljes hiányát kell tekinteni.

 

Fülöp herczeg, a ki elismeri a herczegnő álláspontjának jogosultságát és különösen a párisi orvosok véleményének alaposságát, váló keresetét a herczegnővel egyetértve, következőképen módosítja:


Mind a ketten megegyeznek abban, hogy az életközösség helyreállítása közöttük ki van zárva; a válás mind a két fél hozzájárulásával eszközlendő ki, a nélkül, hogy az egyik fél a másiknak vétkességét állítaná. Lujza herczegnő kiválik férjének családjából és ezentul belga királyi herczegnő czímét viseli.

 

Fülöp herczeg kötelezi magát, hogy Lujza herczegnő eltartására a következő összegeket fizeti: huszonnégyezer korona eddig esedékes apanázst, továbbá jövőben hónaponként hétezer korona összegeket, a melyből kétszázezer koronát az ítélet kihirdetéséből számítandó két hét alatt fog kifizetni. Mind ezek az összegek a herczegnő eltartására vannak elrendelve és semmi szín alatt el nem idegeníthetők, sem pedig másra át nem ruházhatók.

 

Fülöp herczeg arra is kötelezi magát,hogy a pör folyamán fölmerült költségeket a herczegnőnek meg fogja téríteni. A herczegnő gondoskodik arról, hogy a házassági viszonyra közvetve, vagy közvetlenül vonatkozó összes leveleket és bármily néven nevezendő iratokat haladéktalanul át fogja szolgáltatni a herczeg képviselőjének jelenlétében Bécsben meg fogja semmisíteni.

 

Lujza herczegnő e végből az összes iratokat, úgy az eredetieket, mint a fényképmásolatokat átadta Visontainak. A herczegnő kijelenti, hogy egyéb ilynemű iratok nem léteznek és ha ennek ellenére később ilyen irat találtatnék, azt haladéktalanul meg fogja semmisíteni.

 

Ha a herczegnő ilyen iratot akár közvetve, akár közvetlenül nyilvánosságra hozna, ezzel azonnal elvesztené összes járandóságait. Az egyezségre lépő házastársak peres kérdésekben alá vetik magukat a bécsi főudvari marsalhivatal illetékességének.


A szerződést a herczegnő nevében Visontai, herczeg nevében Bahrach írta alá. A mai tárgyalás után Richter államminiszter mind a két képviselőt fogadta.

 

Visontai átadott a miniszternek egy nyilatkozatot, a melyet Lujza herczegnő írt alá és a melyben kijelenti hogy kiválik a Kóburg herczegi család kötelékéből és hogy a jövőben belga királyi czímet fog viselni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98