Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Papi állásától megfosztott képviselő

Kínos föltűnést kelt mindenfelé Irsay József országgyűlési képviselőnek, kolozsvári evangélikus református lelkésznek elítélése.

 

Irsay József ellen ez év elején Sz. L. közös hadseregbeli alezredes, a ki mos Horvátországban él, panaszt tett az egyházi hatóságnál, hogy a tőle különváltan élő, de még el nem vált feleségével, a ki idegbajos és könnyen szuggerálható, viszonyt folytatott. A panasz szerint Irsay pénzt kért és kapott is kölcsönt az asszonytól.

 

Az egyházi köztörvényszék junius 20 -ikán tartott tárgyaláson Irsay egyházi fegyelmi vétségben bűnösnek találta és minden javadalom nélkül állásából azonnal való elmozdításra ítélte.

 

Irsay, a ki a tárgyaláson mindvégig tagadta, hogy viszonya lett volna az alezredesnével, kifogásolta az alezredesnek azt a jogát, hogy különválva élő feleségének sérelmére elkövetett vétség miatt vádat tehet.

 

Az ítélet megokolása szerint Irsay kifogása alaptalan, mert a házasság fönnáll. A megokolás továbbá igazoltnak veszi, hogy a vádlott tiltott viszonyt folytatott. A vádlott elismerte, hogy az asszony négyszázötven koronát adott neki, de a pénzt ráerőszakolta. Irsay ezenkívül a házát tizenkétezer koronáért eladta az asszonynak, a ki a házért négy üres váltót adott.

 

A megokolás megállapította a fegyelmi vétséget abban, hogy Irsay a pénzt elfogadta és házvásárt csinált szerződés nélkül, holott az asszony rendellenes elmeállapotát ismerhette és értesítenie kellett volna az asszony férjét vagy anyját.

 

Az ítélet súlyosbító körülménynek mondta, hogy a lelkész fegyelmi úton már bűntetve volt. Az ítélet az elmozdításon kívül kötelezte Irsayt a négyszázötven korona visszafizetésre és a tárgyalási költségben is elmarasztalta.

 

Az erdélyi református egyházkerületi főtörvényszék julius 20-án délután tárgyalta az ügyet, mert Irsay az elsőfoku ítéletet föllebbezte. A törvényszék tárgyaláson Bartók György püspök elnökölt.

 

A hét tagu törvényszék bírái között voltak Bánffy György gróf, Bánffy Ernő báró, Simó Lajos, Balogh Károly tanár, Désy Gyula gyulai esperes, Elekes Viktor esperes, Péter Károly esperes, az ügy előadójának ismertetése után fölolvasták a szakértői véleményt, a mely megállapítotja az asszony nem rendes elmeállapotát s azt mondja, hogy könnyen szuggerálható.

 

Az asszony betegségének oka fia halála és a nagy anyagi károsodás, a mely több évben érte. Fél órai tanácskozás után a főtörvényszék ítéletét Bartók püspök hirdette ki.

 

A főtörvényszék egyhangu határozattal helybenhagyta az elsőbíróság ítéletét. Irsay, a ki a tárgyaláson nem volt jelen, állítólag kijelentette, hogy ügyét a világi bíróság elé viszi. Az ítélet jogerős.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98