Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Péter király rendjelei

A magyar hírlapírók és képviselők belgrádi látogatása alkalmával Péter szerb király megbízta a magyarok társaságában Belgrádba érkezett Zilczer Antal festőt, hogy fesse meg az arczképét.

 

A király néhányszor ült is a festőnek, a ki azután a vásznat elhozta magával Budapestre, s itt akarta befejezni a képet. Hogy azonban a kép minél hívebb legyen, elhozta magával a király tábornoki egyenruháját és rendjeleit.

 

A múlt hónap vége felé Zilczer levelet kapott a szerb kabinetirodától, hogy küldje vissza a rendjeleket, mert a király születésnapján föl akarja tűzni. Zilczer junius 30-ikán postára is adta a rendjeleket. Pár nap mulva a kabinetiroda újra megsürgette a küldeményt. Erre Zilczer levelet írt Belgrádba a kabinetirodának, hogy a rendjeleket elküldte s a föladó-vevényt is mellékelte a levélhez.

 

Erre aztán Budapesten is, Belgrádban is megindult a vizsgálat, hogy hol vannak a rendjelek. A budapesti postahivatal megállapította, hogy az értékes csomag junius 30-ikán elment Budapestről, aznap Zimonyba érkezett s másnap továbbították Belgrádba.

 

Belgrádban azonban nyoma veszett a sok rendjelnek s Péter király születésnapján rendjelek nélkül volt kénytelen az udvari ünnepen részt venni. Julius 20-ikán végre Zilczer azt az értesítést kapta a szerb kabinetirodától, hogy julius 17-ikén megkapták a rendjeleket.

 

Kiderült, hogy a csomag julius 1-től 17-ig a postán hevert, valahova elhányódott s csak hosszas keresgélés után akadtak a király rendjeleire.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98