Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

Rejtélyes tájék naprendszerünkben

1610-et írtak, a midőn a csillagászok atyamestere, Galilei, flórenczi csillagdájának megfigyelő tornyából először nekiszegte látócsövét az égnek. Csudás dolgokat látott az addig csak szabad szemmel észlelő öreg tudós.

Merőben uj erspektiva nyilt meg a „müszem” (igy nevezték a távcsövet) nyomán. A legelső és legszembeszökőbb dolog az volt, hogy a szabad szemmel egyeseknek tünő égi testekről kiderült, hogy három, négy sőt több részből, illetve csillagokból állnak.

De kiterjedt a figyelem a szorosan vett naprendszerre is.

Itt azután galilei volt az első, a ki az egyes bolygók különösebb megfigyelésekor azt észlelte, hogy a Saturnus tulajdonképen nem kerek gömb, hanem két oldalt két jókora „füllel” bir.

Ezeket a füleket nagy gondossággal irta le Galilei és ugy fota fel a dolgot, hogy a gigantilkus bolygónak ezen kinövései, helyesebben lefűződései, amelyekből a Kant-laplace elmélet szerint holdak készűlnek.

Jellemző, hogy az olasz tudós majd négyszáz év előtt körülbelül igazat is mondott, mert a jelenkor csillagászati távcsőóriásai, bárha megfejtették is, hogy a fülek tulajdonképen gyűrűk, a melyek a bolygót egyenlitőja táján veszik körül, mégis válasz nélkül hagyják azt a kérdést, mik hát ezek a gyűrűk tulajdonképen?

Saturnus, naprendszerünknek nagyságára nézve második bolygója, 93-szor akkora,mint a föld, anaptól 192 millió mértföld távolságra kering és 29 ½ év alatt járja be egyszer pályáját.

A csillagászok között, különösen az amerikai Lowe az, a ki a bolygót szoros megfigyelése tárgyává tette. Ezek során meg volt állapitható, hogy a bolygó minden évszaka 7 évből áll, klima tekintetében majdnem ugy oszlik meg a térsége, mint a földé.

Van egy forró, két mérsékelt és két jégöve. A Mars-sal szemben, a melyről pedig Shiaparelli csillogó logikával bizonyitotta lakott voltát, határozottan előnyben van.

Míg a Mars-on télente állandóan a sarkokat jéggel fedetteknek látjuk, addig a Saturnus sarkai sohasem, vagy ritkán mutatnak csak fel jegesedést. Bizonyos tekintetben a Saturnus éppenséggel megbecsülhetetlen előnyökkel is bir.

Igy például azok az emberek, a kiket a természet különös testi súlylyal áldott meg, nehéz földi terheiken hatalmasat tudnának könnyiteni, ha sikertelen karlsbadi kurájuk helyett egy a Saturnusra tehetnének kirándulást. Itt ugyanis a földön 200 kgm-ot nyomó egyén csak 88 kgm nehéz.

A mióta a bolygót állandó megfigyelés alatt tartják, egyéb érdekes felfedezéseket is tettek rajta. Igy többek között 1877-ben egy hatalmas kitörést észleltek a bolygó felületén, a mely arról tesz tanuságot, hogy a bolygó belseje még mais izzó, forró állapotban van. Ennek a kitörésnek nyoma is maradt a bolygón, egy óriás kiterjedésü folt alakjában.

Ennek a foltnak körülkeringése révén, a tengely körüli forgássebesség 10 óra, 14 percz és 6 másodperczben a tudósok állitása szerint állapittatott meg.

A tengely körül forgó gyűrűk nem szorosan illeszkednek a bolygóhoz, akettő között mintegy 1400 mértföldnyi űr van. Maguk a gyűrűk kozmikus proból állanak smaradványai a Saturnus ősállapotából mgával hozott világtéri kozmikus anyagnak.

Mis a Saturnus immár 10 holdja felfedezve nem volt, azt hitték, hogy e gyürükből füződnek le ezek. Megerősitette ezt a felfogást az a tény, hogy a gyűrűk nem mindig láthatók, sőt két évenként el is tünnek, a mi ismét bizonyos természeti alapokokra vezethető vissza.

A rendkivül érdekes bolygóról itt mutatunk be olvasóinknak három képet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Saturnus bolygó gyűrűi A Saturnus bolygó abban az időben, mikor gyűrűi tünőfélben vannak A Saturnus gyűrűi a bolygó felületéről nézve
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Olympiai úszóversenyek Olympiai úszóversenyek
Üdvös változtatás eszközölt az olympiai versenyek amerikai intézősége...
Magyarország birkózó bajnoksága Magyarország birkózó bajnoksága
Hatodfélszáz főre menő érdeklődő közönség nézte végig a Nemzeti...
A románok megszállták Kolozsvárt A románok megszállták Kolozsvárt
Kolozsvárra decz. 24-én délelőtt tíz órakor bevonult a román...
A diadalmas Vörös Hadsereg A diadalmas Vörös Hadsereg
Ugy nyomul előre a feltámadt proletáriátus, mint győzelmes tengerár,...
Motorkerékpár kirándulás Motorkerékpár kirándulás
A Magyar Motorkerékpározók Egyesülete e hó 5-én rendezte elnökének,...
Németországban nagymértékben fölemelik az államtisztviselők fizetését Németországban nagymértékben fölemelik az államtisztviselők...
A „Montag-Morgen”-nak jelentik Magdeburgból, hogy dr....
A magyar viselet történeti fejlődése A magyar viselet történeti fejlődése
Nemzeti viseletünk muljával régészeti tudományunk megalapítója, Rómer...
Medside Musztafa hercegnő nem békült ki férjével Medside Musztafa hercegnő nem békült ki férjével
Minden hétre van valamely uj esemény, majd meglepetés Medside...
A Tisza-bünpörben hamarosan kihirdetik az ítéletet A Tisza-bünpörben hamarosan kihirdetik az ítéletet
Éppen öt hónapi tárgyalás után jutott dr. Gadó István törvényszéki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98