Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Zichy halála


1827-1906.

Minden előzmény nélkül, betegség vagy szenvedés előkészítő híre nélkül sujt le a legnagyobb művészek egyikének halálhíre. Zichy Mihály az orosz czárok világhírű festőkrónikása, a magyar szabadságvágy hatalmas erejű illlusztrátora Pétervárott, a hol állandóan élt, márczius 1-én hirtelen meghalt.

Kivételes nagyságú egyénisége számára talán nem volt váratlan a halál, de a magyar művészetnek mérhetetlen vesztesége ennek a nagy gondolkodó embernek és művésznek az elmulása.

 

Jelentőségét egész mivoltában méltatni, élete munkáját méltóképen bemutatni nem engedi a kései idő: a halálhír lapunk zártakor érkezett, elodázván krónikás kötelességünk teljesítését a jövő számára.

 

Mert elegendőkép nem lehet méltatni Zichy Mihályt, a ki a „külföld magyarjai” között páratlan példát adott egész életével: idegenbe szakadva is, mint valami üstökös, újra meg újra visszatért lelkében hazájához, hogy itt hintse el azt a dicsőséges fényt, a melylyel idegenben elárasztották.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zichy Mihály koporsójának kiemelése a vasúti kocsiból Zichy koporsóját beszállítják a Műcsarnokba Zichy Mihály ravatala a Műcsarnokban Zichy Mihály a ravatalon Zichy koporsóját kiviszik a Műcsarnokból Zichy palettáját és érdemjeleit viszik a koporsó után Zichy temetésén a koszorúkat vivő kocsik Zichy grófok temetési menetben Zichy temetése. Gyászkocsi indul a Műcsarnokból
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98