Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Madame Curie

Curie asszony neve külön fejezetet kér az emberi müvelődés történetében. Asszonyok, akiket az általános dogmák engedelmes és érzékeny szivü anyáknak, jőtékonykezü, szelid lelkü gyermekápolóknak, jóizlésü háziasszonyoknak teremtett a Teremtő, ezek az asszonyok most Curiené asszony személyében odállnak a tudomány kohója elé s a legnehezebb pörölyt veszik a kezükbe.

Nem azért, hogy a tolakodó törököt elüzzék Eger falai alól, hanem hogy az emberiségnek szellemi és anyagi fejlődését munkálják.

A párisi Sorbonne-egyetemen óriási közönség előtt történt meg az asszonyok föllépése a képző-tudomány műhelyében. Curiené asszonyt a természettudományok előadó termében százan és százan várták.

Egy csinos, bánatos arczu asszonyt vártak, aki a bemutatkozásnál majd hosszasan fog csevegni a nő hivatásáról a természettudományok körül és néhány ügyesen elejtett könny kiséretében fog megemlékezni férjéről. Érzelmes hangskálázást vártak és a férfihallgatóság nagyban készült a vigasztaló tapshoz.

Egy mellékajtócskán pedig ezalatt már besuhogott egyszerü fekete ruhában az uj tanárnő. Könnyedén meghajolt aközönsége előtt, asszisztensei ugyanoly zajtalanul elfoglalták mellette a helyüket és Curie asszony csöndesen beszélni kezdett:

- A villamosság a tizenkilenczedik század legfőbb vivmánya…

Tehát semmi frázis! A nagy Curie, a férja neve egy izben szereplelt az előadás alatt, amikor a rádiumról veszélt Curie asszony. Még ő sem tagadhatta, hogy a radioaktivitás „monsieur Curie” érdeme. Mikor előadását végezte, épp oly észrevétlenül, mint amikor belépett, - eltünt a laboratorium kis ajtaján.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az első asszony az egyetem szószékén. Előadásán mindenkit meglepett nagy tudományával és szerénységével Curie asszony, a Sorbonne uj előadó-professzora, a laboratoriumban kisérletet végez a rádiummal. A kép még abból az időből való, amikor férjével együtt munkálkodott
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98