Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

Pierre Curie halála

A gondviselés útjai kifürkészhetetlenek. A Természet mintha néha őrjöngő rohamában lenne s legbecsesebb alkotásait is, melyeket az emberiség kitartó munkájával teremtett, egy pillanat alatt semmisiti meg.

Curie ápr. 19-én délután lakásából gyalog ment kiadójához és amikor ott végzett dolgával, ugyancsak gyalogszerrel folytatta utját. Így jutott az élénk forgalmu rue Dauphineba és a mikor ennek a szűk és forgalmas utczának egyik oldaláról a másikra igyekezett, megcsúszott a vizes aszfalton – egész nap apró szemű eső permetezett – és elesett.

Ebben a pillanatban ért oda egy nehéz teherkocsi,melyet két mecklenburgi húzott. Estében Curie a baloldali ló gyeplője után kapott, de a ló megijedt a mozdulattól és a szij kicsúszott Curie kezéből, a ki most már másodszor is elvesztve az egyensúlyt, lebukott.

A kocsis hasztalan akarta féken tartani a nekivadult mecklenburgit, az még egyet ágaskodott, aztán csak annál gyilkosabban rántotta tovább a kocsit. Az első kerék csak érintette az áldozat fejét, a hátulsó azonban a kocsi egész nagy terhével rágördült a tudós finom koponyájára.

Mire segítségére jöttek, Curie már halott volt. A mai physikusok egyik legnevezetesebbjén gázolt keresztül a vak véletlen.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A Curie házaspár
Kántor Judit

A Curie házaspár nevét, életét, a rádium nagyszerű felfedezését, mely a tudományos felfedezések és kutatások mindenkorra classicus példája marad, olvasóink jól ismerik. Abból az alkalomból, hogy 1903-ban a Nobel-díjban részesültek H. Becquerel-el együtt, sokat foglalkozott az egész művelt világ a Curie házaspár tudományos munkálkodásával.

Életük története külsőségeiben egyszerű. Curie Péter dolgozott a nagy elmék kitartásával és ebben élete párja volt a felesége, Sklodovsa Mária, lengyel származásu tanítónő, akivel a Sorbonne laboratóriumában találkozott, a hol Curie a laboratorium vezetője volt.

E minőségében a pontos mérések mestere lett s ezzel megszerezte azt a bizonyos ítéletet, mely a természet egyik legnagyobb rejtélyének : a radioactivitásnak a kutatására és a rádium felfedezésére képesitette.

A hogy a rádiumot a feleségével fölfedezték, az a czéltudatos természettudományi gondolkodás és következtetés egyik legszebb példája, összemérhető bármelyik nagy fölfedezéssel.

1896 vége felé Becquerel bizonyos phosphoreskáló és fluoreskáló anyagokkal végzett kisérletei közben arra a felfedezésre jutott, hogy az uranium és vegyületei állandóan és minden külső hatás nélkül sugarakat bocsátanak ki magukból, a melyek igen hasonlitanak ugy a kathod, mint a Röntgen-sugarakhoz.

Ezek a sugrak kerszetül hatolnak minden közegen, legyen az akár szilárd, akár cseppfolyós, akár légnemű. 1898-ban Curie asszony fölfedezte, hogy a thoriumnak is hasonló tulajdonságai vannak. Curie asszony ezek után ezt a tulajdonságot radio-aktivitásnak nevezte el, az ezzel a tulajdonsággal biró anyagokat pedig radio-active anyagoknak s ez anyagok sugarát pedig Becquerel-sugaraknak.


Mikor utóbb is a nagy kitartásu asszony folytatta kisérleteit, észrevette, hogy semmi más ismert elemnek nincs radio-activitása, hanem bizonyos érczek is radio-activak, még pedig meglepetéssel tapasztalta, hogy egyesek, mint pl.a joachimthali és más szurokérczek erősebben radio-ativak, mint akár az uranium, akár a thorium.

Ebből világos volt előttük, hogy ha helyes az okoskodásuk, ezt csak egy új az eddigieknél radio-activabb ismeretlen elem okozhatja, mely a szurokérczekben foglaltatik.

Hosszas, kitartó, rendkivül fárasztó éséleselmét igénylő kisérletezéssel sikerült is nekik ezt az uj elemet illetve chlorid és bromidját kis mennyisgében előállitani s annak atomsulyát is megállapítani (225).

Ezt az új elemet nevezték el radiumnak. Ezekívül még egy másik, ettől különböző radio-activ anyagot is kiválaszottak, melyet szintén elemnek tartottak s ezt poloniumnak nevezték el.

A rádium felfedezése közben Curie és felesége az anyagok felismerésére oly érdekes vizsgálati módszereket dolgoztak ki, a melyek magukban is nagyjelentőségűek. A radio-activ anyagoknak e tulajdonságuk alapján ma milliószorta kisebb mennyiségét lehet kimutatni, mint a többiekét a szinképelemzés útján, mely addig a legérzékenyebb módszer az anyag kimutatására.

Azóta Curie a radium tulajdonságainak kutatására szánta kivételes munkaerejét és a sikerek elismerése sem maradt el.

Egyszerű reális gondolkodása csak azokat az elsimeréseket méltányolta, a melyek munkájában elősegitették. A kitüntetéseket nem kereste, de örömmel fogadta s Sorbonne-on a tanári széket és a laboratoriumot, a hol tudományos munkáin fokozott mértékben dolgozhatott.

Nem fiatalon, de teljes erejében érte az ezt a megfelelő munkakört s akkor törte le a legszebb reményeket ez a kegyetlen baleset.

Temetése egyszerűvolt, mint élete. Felesége, a ki néma megadással viselte el a nagy csapást, melyélete, lelke, tudása és sikerei társától fosztotta meg – csak gyermekeivel, és Curie öreg atyjával kisérte utolsó utjában, de velük voltlélekben az egész müvelt világ részvétével, gyászolva az emberi szellem óriási veszteségét.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gömbös halála után vasárnap megalakult a Darányi-kormány Gömbös halála után vasárnap megalakult a Darányi-kormány
Darányi Kálmán kormánya vasárnap, 12-én, délelőtt véglegesen...
Az olasz hadsereg Az olasz hadsereg
Az olaszok már érzik hitszegésük átkát, mert vereséget vereség után...
Romániába vándorló magyarok Romániába vándorló magyarok
Az erdélyi részekből, a székely földről februárban is 4249 ember ment...
Vízipóló: Magyarország – Svédország 13:1 (7:1) Vízipóló: Magyarország – Svédország 13:1 (7:1)
Kiúszáskor Németh fog labdát, Halassyhoz ad, akinek átadását Brandy...
Bajok a pénztárjegyek körül Bajok a pénztárjegyek körül
A példátlanul nehéz augusztusi ultimó után határozott megkönnyebbülés...
A farkas, Molnár Ferencz A farkas, Molnár Ferencz
A farkas, Molnár Ferencz három felvonásos vígjátéka, melynek ritka...
Zürichben öngyilkos lett dr. Szende Péter Pálné Zürichben öngyilkos lett dr. Szende Péter Pálné
Dr. Szende Péter Pálné, az Ingatlanbank volt igazgatójának felesége,...
VÉSZKORSZAK VÉSZKORSZAK
Feldolgozás...
A Csáky-vándordíj: BKE – Leipziger SC 3:3 (2:0) A Csáky-vándordíj: BKE – Leipziger SC 3:3 (2:0)
A városligeti Nagyjégen szombaton és vasárnap heves küzdelmek folytak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98