Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

A rettegett Trepov

Trepov, a míg élt , réme volt Oroszország népének s hogy meghalt , egy nagyherczeg és nagyherczegnő rettegi. Világbotrányt okozó leleplezésektől tartanak, a mely Trepov hátrahagyott titkos okmányainak nyilvánosságra hozatalát idézheti elő. A titkos okmányoknak nagyon érdekes történetük van, melyről egy pétervári jelentés ezeket mondja el:


Az orosz fővárosban nyilt titok , hogy Trepovot gyöngéd kötelékek fűzték egy nagyherczegnőhöz és főkép ennek köszönhette szédületes emelkedését. Trepovnak sok levele volt a nagyherczegnőtöl és ezek most eltűntek. Azonkívül még más okmányok felett is rendelkezett Trepov.

 

Ő volt ugyanis a titkára annak a bizottságnak, a mely országos gyüjtést indított a meggyilkolt II. Sándor czár emlékére építendő templom czéljára. A gyűjtés tíz millió rubelt eredményezett és ebből öt millió Vladimir nagyherczeg zsebébe vándorolt, a ki elnöke volt a bizottságnak.

 

A templom építése csak két millió rubelbe került, a fennmaradt három millió pedig a bizottság többi tagjának kezein tűnt el. Vladimir nagyherczeg sokszor kérte Trepovtól a gyüjtésre vonatkozó okmányokat, de az mindig azt felelte, hogy elégette azokat.

 

Egyszer azonban Vladimir nagyherczeg összeveszett Sergius nagyherczeggel és Trepov, a ki az utóbbival bizalmas lábon állt, megfenyegette Vladimir nagyherczeget , hogy ha fel nem hagy a Sergius elleni intrikákkal, leleplezi a templompanamát a czár előtt.

 

Vladimir nagyherczeg ebből tudni vélte, hogy a titkos okmányok megvannak. Igy történt, hogy mihelyt hírét vette Trepov halálának, két vele bizalmas viszonyban levő tisztet azonnal Trepov lakására küldött, hogy kerítsék meg az iratokat. Ezek azonban hiába kutatták fel Trpov lakásának minden zugát , üres kézzel tértek vissza.

 

Trepov nagyherczegnője pedig ugyancsak a halálhír vétele után a titkos rendőrséget bizta meg leveleinek megszerzésével, de sikertelenül, mert ezeknek is nyoma veszett, illetőleg azt jelentették , hogy az összes iratot Imilski herczegnőnek, Trepov legutolsó barátnőjének, birtokában vannak.

 

Előfogták a herczegnőt , a ki hajlandónak is mutatkozott az iratok kiszolgáltatására , de legnagyobb meglepetésére azok eltűntek. Velük együtt eltűnt azonban a herczegnő unokahuga is, a ki nagynénjénél lakott és a ki lelkes forradalmárnő volt.

 

A fiatal leányról megállapította a titkos rendőrség, hogy Londonba szökött és most attól tartanak , hogy az iratokat nyilvánosságra fogja hozni, a miből világraszóló botrány lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi Károlyt Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi...
Őszinte és mély részvét mellett temették el vasárnap délután a...
Két jó barát öngyilkossága
Budapest egyik belvárosi kis vendéglőjében november 30-ikán két...
Kemény szavak II. Vilmos császárról Kemény szavak II. Vilmos császárról
Az Arbeiter Zeitung vasárnapi száma közli Berlin, október 20. A...
Mussolini bizik a végső győzelemben Mussolini bizik a végső győzelemben
A római Adriano-szinházban a római fascio vezetősége összejövetelt...
Bányai Kornél -  Krisztus a temetőben Bányai Kornél - Krisztus a temetőben
Holtakról énekel a hó ebben a jól megmunkált téli kertben, ...
Rövidek Rövidek
Göring vezértábornagy szombati beszéde nagy visszhangot váltott ki az...
A távolbalátás és a sötétben való látás csodás találmányai, televizor 2. A távolbalátás és a sötétben való látás csodás találmányai, televizor...
Ha azonban meggondoljuk, hogy a rádió tulajdonképpen nem a hangokat,...
Báró Fejérváry nyilatkozata Báró Fejérváry nyilatkozata
Báró Fejérváry miniszterelnök márczius 19-én megint egy vidéki...
A hó, a hófelszínek A hó, a hófelszínek
A földre hullott hópelyheknek nagyon változatos a sorsuk. Szélcsendes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98