Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

A rettegett Trepov

Trepov, a míg élt , réme volt Oroszország népének s hogy meghalt , egy nagyherczeg és nagyherczegnő rettegi. Világbotrányt okozó leleplezésektől tartanak, a mely Trepov hátrahagyott titkos okmányainak nyilvánosságra hozatalát idézheti elő. A titkos okmányoknak nagyon érdekes történetük van, melyről egy pétervári jelentés ezeket mondja el:


Az orosz fővárosban nyilt titok , hogy Trepovot gyöngéd kötelékek fűzték egy nagyherczegnőhöz és főkép ennek köszönhette szédületes emelkedését. Trepovnak sok levele volt a nagyherczegnőtöl és ezek most eltűntek. Azonkívül még más okmányok felett is rendelkezett Trepov.

 

Ő volt ugyanis a titkára annak a bizottságnak, a mely országos gyüjtést indított a meggyilkolt II. Sándor czár emlékére építendő templom czéljára. A gyűjtés tíz millió rubelt eredményezett és ebből öt millió Vladimir nagyherczeg zsebébe vándorolt, a ki elnöke volt a bizottságnak.

 

A templom építése csak két millió rubelbe került, a fennmaradt három millió pedig a bizottság többi tagjának kezein tűnt el. Vladimir nagyherczeg sokszor kérte Trepovtól a gyüjtésre vonatkozó okmányokat, de az mindig azt felelte, hogy elégette azokat.

 

Egyszer azonban Vladimir nagyherczeg összeveszett Sergius nagyherczeggel és Trepov, a ki az utóbbival bizalmas lábon állt, megfenyegette Vladimir nagyherczeget , hogy ha fel nem hagy a Sergius elleni intrikákkal, leleplezi a templompanamát a czár előtt.

 

Vladimir nagyherczeg ebből tudni vélte, hogy a titkos okmányok megvannak. Igy történt, hogy mihelyt hírét vette Trepov halálának, két vele bizalmas viszonyban levő tisztet azonnal Trepov lakására küldött, hogy kerítsék meg az iratokat. Ezek azonban hiába kutatták fel Trpov lakásának minden zugát , üres kézzel tértek vissza.

 

Trepov nagyherczegnője pedig ugyancsak a halálhír vétele után a titkos rendőrséget bizta meg leveleinek megszerzésével, de sikertelenül, mert ezeknek is nyoma veszett, illetőleg azt jelentették , hogy az összes iratot Imilski herczegnőnek, Trepov legutolsó barátnőjének, birtokában vannak.

 

Előfogták a herczegnőt , a ki hajlandónak is mutatkozott az iratok kiszolgáltatására , de legnagyobb meglepetésére azok eltűntek. Velük együtt eltűnt azonban a herczegnő unokahuga is, a ki nagynénjénél lakott és a ki lelkes forradalmárnő volt.

 

A fiatal leányról megállapította a titkos rendőrség, hogy Londonba szökött és most attól tartanak , hogy az iratokat nyilvánosságra fogja hozni, a miből világraszóló botrány lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Forrongás a szerb tisztikarban Forrongás a szerb tisztikarban
Belgrádi hírek szerint a szerb hadsereg tisztikarában nagy forrongás...
Litvinow külügy népbiztos bejelentette a német-orosz szerződést Litvinow külügy népbiztos bejelentette a német-orosz szerződést
A központi végrehajtóbizottság záróülésén, amelyen gróf...
Szilveszter Szilveszter
Fehér karácsony után fekete Szilveszter...Az utolsó cseppig elolvadt...
Primo de Rivera titkos választójoggal uj alkotmányt ad Spanyolországnak Primo de Rivera titkos választójoggal uj alkotmányt ad...
Az „Excelsior” Primo de Rivera nyilatkozatát közli,...
Németország elveszíti csendes-óceáni gyarmatait
Jelentősebb harcokra a kínai német város, Kiaocsou birtokáért került...
A Műcsarnok kibővítése A Műcsarnok kibővítése
Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat nemrégiben megjelent...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A stráf-fa miatt tudvalevőleg többször van az istállóban baj. Mikor a...
Hölgyek és urak vívócsatája a Műegyetemen Hölgyek és urak vívócsatája a Műegyetemen
Vasárnap délelőtt élénk élet uralkodott a Műegyetemen. Magyarország...
Romanov Miklós ezredes Romanov Miklós ezredes
Angol riporterek nemsokára felséges témához fognak jutni, ha ugyan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98