Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

A király nem megy Dalmácziába

Bécsi félhivatalos jelentések szerint a király könnyű meghűlés folytán, a mely még a legutóbbi ischli tartózkodása idejéből származik, arra határozta el magát, hogy nem vesz részt a dalmácziai hadgyakorlatokon.

 

Ezt az elővigyázati intézkedést azért teszi a király, a kinek állapota különben teljesen kielégítő, hogy ne tegye ki magát ujabb meghűlés veszedelmének. A király képviseletében Ferencz Ferdinánd főherczeg fog résztvenni a hadgyakorlatokon, a melyeknek programmja különben teljesen változatlan marad.

 

A királynak – mint jelentik – gyönge náthája van és azért nem megy el a dalmát hadgyakorlatokra. Ő felsége már Ischlben meghűlt, a náthája azonban időközben elmult és most ujra kiujult. A betegsége egyáltalán nem komolyabb természetű, a mit az is bizonyít, hogy a király a csehországi hadgyakorlat fáradalmait is kibírta.


A király állapotáról a király környezetéből következőket közlik szeptember 10-én: Nincsen ok semmiféle komoly aggodalomra. A király Ischlben tényleg erős náthát szerzett, de ez nem tartotta vissza attól, hogy a sziléziai hadgyakorlatokon résztvegyen és még jobban meghűlt és a hurut a gégefőre is átterjedt.

 

Ekkor a király maga is belátta, hogy kímélnie kell magát és nem volt szükség az orvosok rábeszélésére, hogy a tengeri gyakorlatokban való részvételéről lemondjon. A király nem áll orvosi kezelés alatt, orvosságot nem szed és folytatja szokott életmódját.

 

Ma résztvett az Erzsébet királyné lelki üdvéért mondott misén. Híre jár, hogy a király azt a néhány szabad napot, melyet ezáltal nyert, hogy a flottagyakorlatokra nem megy el, a hegyekbe való kirándulásra fogja felhasználni, mert légváltozásra van szüksége.


Mint írják, a király maga, minden orvosi beavatkozás nélkül határozta el magát arra, hogy a dalmácziai utazásról lemond s nem teszi ki magát az út fáradalmainak.


Ő felsége 11-én Ischlbe utazik, hol mintegy 10-12 napi pihenést fog felhasználni arra, hogy könnyű természetű meghűléséből teljesen felépűljön.


Egyes bel- és külföldi lapok azt a legutóbb köztudomássá vált hírt, a mely szerint Ő Felsége nem vesz részt a dalmácziai hadgyakorlatokon, oly kommentárokkal ellátva közölték, a melyek szerint Ő Felsége távolmaradása politikai okokra vezethető vissza.

 

A *Magyar Távirati Iroda* felhatalmazást nyert annak kijelentésére, hogy ezen magyarázatok tisztán kombinácziókon alapulnak és semminő tényleges alappal nem bírnak.

 

Ő felségének a hadgyakorlatoktól való távolmaradását, mely az utolsó órában határoztatott el, az uralkodónak meghűlés folytán nyugalmat és kíméletet igénylő egészségi állapota tette szükségessé, a mennyiben ő felsége orvosai tanácsára elhatározta, hogy nem teszi ki magát az ily utazás fáradalmainak.

 

Egyebekben az ezen utazásra annak idején megállapított programm minden pontjában fennáll és Ő Felségét ez alkalommal Ferencz Ferdinánd főherczeg fogja képviselni, a ki programmszerűen Ő Felsége nevében fogadni fogja a küldöttségeket is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98