Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Gotterhalte botrány Fiuméban

Fiuméban augusztus 26-ikán este az ott vendégül járó angol flotta hangversenyt adott az Adamich-téren és kétszer is eljátszotta a Gotterhaltét.

 

Az angolokat hír szerint Zenella Richárd, az alkotmánypárt tagja biztatta fel különös eljárásukra. Ő készítette elő a botrányt és az ő párthívei, az autonomisták voltak azok, a kik viharos tapssal tüntettek az osztrák néphimnusz mellett.

 

A mikor pedig az olaszok ujjongtak örömükben a Gotterhalte hallatára, ugyanakkor Zenella Richárd és Vio Ferencz polgármester zsebredugott kézzel, mosolyogva nézték ezt a jelenetet. Mikor a magyarok felháborodásukban élesen belefütyültek az osztrák nótába, Zanella alkotmánypárti képviselő felbérelt emberei tapsoltak és vadul szitkozódva nyitott bicskával kergették meg a magyarokat.

 

Az autonomisták rendelkezése alatt álló rendőrség pedig nem a bántalmazottakat védte, hanem a támadókat. Több magyar embert, köztük egy bankhivatalnokot bekísértek a rendőrségre. A támadók pedig ottmaradtak a helyszínén és a mikor az angol zenekar másodszor is rázendített a Gotterhaltéra, ujabb tapsorkánban törtek ki.

 

A fiumei magyar lapok, a *Fiumei Hírlap* kivételével hallgatnak az egész Gotterhalte-botrányról. Zenella olasz lapja pedig augusztus 26-án reggel megtámadta a *Fiumei Hírlap*-ot és valósággal uszítja az olaszokat, hogy az ujság szerkesztőit bántalmazzák.

 

Gróf Nákó Sándor fiumei kormányzó vizsgálatot indított a dologban s jelen volt a tüntetők kihallgatásánál is. A kormányzó a vallomásokról jegyzeteket készített magának.

 

Nagy megütközéssel tárgyalták világszerte a Lloyd szálló tulajdonosának viselkedését, a ki maga is élénk részt vett a Gotterhalte mellett való tüntetésben és ilyenféle kijelentéseket tett (persze ékes német nyelven).

 

Mi itt Ausztriában vagyunk! Ausztria éljen! A *Fiumei Hírlap* czikkének hatása alatt – a czikk angol fordításban is megjelent – az angol tengerészek megfogadták, hogy a Gotterhaltét soha többé nem engedik elhuzatni a zenekaraikkal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98