Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

A Naosaurus

Folyóiratunkban volt már szó azokról a törekvésekről, a melyek az Egyesült-Államokban Knight tanár vezetése mellett oda irányulnak, hogy a földrétegekben található állatcsontvázakon kívül előállítsák az ősállatok kisebb méretű modelljét, úgy ahogy azt a anatómiájuk pontos és törelmes megismerése után egyáltalán megalkotni lehet.

A National Museum gyüjteménye nem régen egy új példánynyal szaporodott s mi sietünk a leírását olvasóinknaktudomására hozni.

A Naosaurus Texas permi rétegeiben található s azon nevezetes gyakfajta, a melynek a másodkor egész tartama alatt nagy szerep jutott.A csontvázat, a mely az állat megszerkesztéséhez nélkülözhetetlen volt, a fejen s az alsó végtagokon kívül Sternberg találta meg 1896-ban Texasnak Hok-Creek nevű faluja mellett.

Sternberg gyűjő Cope tanár szolgálatában állott s így természetes, hogy a Naosaurus csontváza is a tudós paleontológus üvegszekrényében talált helyet. Halála után M. Jesup bőkezűsége folytán, a kinek tudományos szempontból oly érdemes tette 2 500,000 koronába került, a Copetól összegyűjtött összes kincsek az Egyesült Államok Nemzeti Museumának tulajdonába mentek át, a mely folytatja a példányok gyüjtését és tanulmányozását.

A Naosaurus megtalált csontjainak összaállitása sok nehézséggel járt s csa az össözehasonlitó anatómia eddig elért eredményeinek köszönhető, hogy ez egáltalában sikerült. Új-Zeland szigetén ugyanis még ma is él a Sphenodon punctatus, a mely a Naosaurusnak rokona lévén, élettani szempontból lényegesen megkönnyitette dr. Matthew munkáját, a kinek majdnem három hónapi szorgalmas búvárkodás után sikerült az aprólékos részletekez is megoldani s az állat csontvázát összeállitani.

A domborulati munkák elvégzésére ebbeli ügyességéről előnyösen ismert Knight vállalkozott.A mint a mellékelt ábrák mutatják, ez óriás gyík (2.5 m. hosszú) legszembeötlőbb tulajdonsága a hatalmasan kifejlődött csontrácsozat, mely a hátgerinczből taréjként emelkedik ki.

A fogak jellegéből következtetve feltétlenül biztos, hogy húsevővel van dolgunk. A hatalmas alak, a jellegzetesen kifejlődött tagok, amelyekről a faj életének idejére lehet következtetni, arra vallanak, hogy nem átmeneti typus-sal állunk szemben.

Másrészt e hatalmas dinosaurusok találási helyének roppant ősisége, valamint kezdetleges jellege folytán e mostani lelet nagyon érdekes. Habár nem is eredeti példányban, de az ősit legjobban megközelitő formában lehet ezután a Naosaurust csodálni s tanulmányozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98