Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | Február

Hegyi observatoriumok

Az időjóslás már a legrégibb korban divatozott ugyan, de napjainkban is, gyakran minden készültség nélkül, boldog-boldogtalan foglalkozik vele – tudományos alapon azonban csak a mult század közepe táján kezdik művelni. Eleinte úgyszolván csak a hajózás szolgálatában állott s csak idővel kezdték belátni nemzetgazdasági fontosságát.

Most már annak megfelelően nem csak egyes elszigetelt helyekre, de egész országrészekre s nagy vidékekre szóló prognózisokat is készítenek, melyeknek helyessége – különösen mióta a távirati-szolgálatot is alkalmazásba vették – igazolja életrevalóságukat. Igaz ugyan, hogy néha a következtetések nem találók s a prognózisoknak csak 85 százaléka válik be; ennek oka azonban a magaslati s hegyi megfigyelő állomások hiányában tervezendő.

Ugyanis a bekövetkezendő időjárásra eddig csak az első légrétegek viszonyaiból következtettünk, már pedig bajos dolog a felsőbb légrétegekben végbemenő dinamikai változások ismerete nélkül tökéletesen találó prognozisokat alkotni, mivel az időjárás változékonyságát irányító események ott fenn, a felhőkön túli magasságokban játszódnak le.
Ma már belátták, hogy a magas levegőrétegek vizsgálatának belevonása nélkül, a bizonytalan időjárás bonyodalmas jelenségeit magyarázni nem lehet.

Ezért az utóbbi évtizedekben a felsőbb légkör meteorológiai viszonyainak állandó megfigyelése czéljából hegyi observatoriumok létesültek, melyeknek száma egyre növekszik. Magas hegyeken épült, a köd s felhőképződés határán kívül eső, tiszta, száraz s nyugodt légkörrel környezett állomások ezek, gyakran csillagászati és fiziológiai czélokra is szolgálnak, mint a milyen például az özvegy olasz királyné, az abruzzói herczeg, az olasz állam s társadalom támogatásával az Alpesek Monte-Rosa hegycsoportjában 4560 m. magasságban levő Margareta observatorium is.

Nagy, szinte emberfölötti vállalkozás volt a Vallot által megkezdett Mont-Blanc-obszervatórium megépitése a Bosses du Dromadaire szikláin, 450 méterrel a csúcs alatt. Itt nem csak meteorológiai, hanem bakteriológiai vizsgálatokat is folytatnak s az itt végzett megfigyelésekből tűnt ki, hogy a káros mikrobák szám a magassággal csökken, vagyis hogy a magaslati gyógyhelyek épen a betegséget terjesztő miazmák hiánya miatt ajánlhatók.


Nevezetesebb hegyi obszervatóriumok még a magas Tauern-ben a Sonnblick-en 3106 m. s a Bajoroszágban a Zugspitze 2964 m. magasságban levő állomások, úgyszintén a Brocken-observatorium a Harz-hegységben, Németországban, a hol télen gyakori az erős zuzmaraképződés.

Hazánkhoz közelebb csak még egy ilyen van s ez is Boszniában a Bjelasnicán csak 2067 m. magasságban épült. Érdekes, hogy itt, mint általában az óczeánokhoz s tengerekhez közelebb fekvő-tájakon az Adria közelsége miatt, a nagy légköri nedvesség következtében néha több méter vastagságú zuzmara is képződik, a mi az állomás vezetőt nem ritkán önkéntelen fogságra kényszeríti, mert órákba kerül, míg e hatalmas tömegű szilárd csapadékban kijárót vághat magának.

Míg Európa és Amerika államai versenyezve egymásután állítják fel jól felszerelt hegyi observatoriumokat, addig nálunk csak nehány magaslati állomásról emlékezhetünk meg. Ilyenek a Babiagórán, a Beszkidekben 1616 m.; Háromszékmegyében a Górcsúcson 1512 m; a dobsinai jégbarlanghoz vezető úton 1111 m. s végül a Dobogókövön 700 m.

Csakhogy ilyen magaslati állomás földünkön mintegy százharmincz is van s a mieinkkel épenséggel nem veszünk valami tevékeny részt a népek kulturális törekvéseiben. Ha nem állítunk fel minél hamarább egy minden tekintetben annak nevezhető hegyi observatoriumok nélküli államok alig fognak számításba jönni, a mi, reánk nézve, - kik általában a külföld előtt a tudományosság mezején nem örvendünk valami nagy tekintélynek – ugyancsak sajnálandó körülmény volna.

Épen ezért a legbuzgóbban kell ama tudományos körökből származó törekvést támogatnunk, mely a Magas-Tátrában a szalóki-csúcsra tervezett observatorium ügyét karolta fel. A Magas-Tátra klimatikus viszonyai még úgyis ismeretlenek, tehát még egyrészről e gyönyörű hegyvidék, éghajlatát apróra tanulmányozva, közvetve előmozdítjuk a felvidék elszegényedett népének jólétét, másrészről annak tudományos kikutatásával nemzetünk dicsőségét művelhetjük.

Dr. Massány Ernő

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bjelasnicai meteorologiai observatorium A bjelasnicai meteorologiai observatorium télen A Brocken-observatorium nyáron A Brocken-observatorium zuzmarával boritva A Monte Rosa és a Lyskamm A Sonnblick A szalóki csúcs a Magas-Tátrában, melyre observatoriumot terveznek A szalóki csúcs Menguszfalva felől Vallot observatoriuma a Mont-Blancon
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ki volt a gyilkos? Ki volt a gyilkos?
A Temple tudósítója megemlékezik Essart ügyvédnek 1786-ban megjelent...
Gandhi bizalmasa Gandhi bizalmasa
Ma este érdekes, exotikus vendége lesz a Külügyi Társaságnak: N. B....
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
A megnövekedett Románia megnőtt szarva A megnövekedett Románia megnőtt szarva
A balkáni nagy osztozkodás Görögországot meg Szerbiát is nagyon...
A kereskedők felmondják a telefonbérleteket A kereskedők felmondják a telefonbérleteket
Már hosszabb idő óta nagy elkeseredés uralkodik a budapesti...
Megszűnt az ipari munkanélküliség! Megszűnt az ipari munkanélküliség!
A Magyar Gazdaságkutató Intézet nagy érdeklődéssel várt új jelentése...
A PK rendet követel, de jó szülőként őrködik tagjai felett A PK rendet követel, de jó szülőként őrködik tagjai felett
A Pénzintézeti Központ Jakabb Oszkár elnök rendelkezésére külön...
Petrovácz éles támadása az új jobboldali agitáció ellen Petrovácz éles támadása az új jobboldali agitáció ellen
Vasárnap mondott beszámolóbeszédet Petrovácz Gyula, Budapest déli...
Az orvosok nagy problémája: megölhetik-e a gyógyíthatatlan beteget? Az euthanázia Az orvosok nagy problémája: megölhetik-e a gyógyíthatatlan beteget?...
Nagy és dühös viták kerültek megint az előtérbe a több század óta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98