Dtum
Login with Facebookk
1907 | Július

Négyszeres rablógyilkosság

A főváros közelében fekvő Dános község határában, a Vacs-puszta és Dános közötti országút mentén lévő csárdában, 20-án hajnalban meggyilkoltak négy embert.

 

A csárdásgazdát: Szarvas Istvánt, feleségét, tizenhét éves leányát és a gyilkosságnak egy valószínűleg véletlen szemtanuját: Tabányi Pál dánosi tejes-kocsist.

 

A csárdában föllelhető minden értéket elraboltak s végül a csárdát rágyújtották az áldozatokra. A gyilkosságot valószínűleg többen, talán nyolczan-tízen követték el, de hogy kik, azt még nem tudják.


Hajnali négy óra felé a közelben lakó emberek és Szikora Mihály postakocsis észrevették, hogy a csárda tetején sűrű füst száll az égnek. Azonnal oda siettek, hogy segítsenek az oltásnál. Többen behatoltak az égő házba, a hol borzalmas látvány tárúlt eléjük.

 

Mindjárt a pitvarajtónál a padlón, a melyet elárasztott a vér, ott hevert a csárdásgazda tizenhét éves szép leánya, átmetszett nyakkal, összevagdalt mellel, holtan. Mellette hevert édesanyja, a csárdásné, a kit megfojtottak.

 

Az ágyban összegémberedve találta meg a két kocsis Szarvas István csárdásgazdát. A gyilkosok hatalmas késszúrásokkal ölték meg. Az ivóban még egy halott feküdt, Tabányi Pál, a közeli Rakovszky-major kocsisa.

 

Szikora postakocsis, meg a majorbeli kocsis, a hogy magukhoz tértek egy kissé a megdöbbenéstől, először is segítettek a tüzet oltani. Valahogyan el is fojtották a lángokat, azután pedig azon iparkodtak, hogy föllármázzák és segítségül hívják a környékbeli embereket.


A gyilkosság hajnal felé történhetett. A gyilkosok négyen, vagy többen lehettek, mert reggel a csárda ivójában egy borospalack mellett négy üres poharat találtak. A gyilkosság minden valószínűség szerint így történhetett:


A csárdást iszonyú küzdelem után ölhették meg. Szerencsétlen ember a puskáját is előkapta, de elvették tőle. Ez a támadás az ivóban történt. A csárdásgazda, miután lefegyverezték, befutott a konyhán keresztül a szobájába, a hol a felesége aludt.

 

A gyilkosok megölték ekkor a csárdást, azután támadtak az asszonyra, a kit hurokkal fojtottak meg. A zajra kilépett a csárdásék leánya, a kinek erre átmetszették a nyakát. Tabányi, a meggyilkolt kocsis, késő este térhetett be a csárdába, éppen a támadás idején.

 

A gyilkosok rá vetették magukat és egyetlen ütéssel ketté hasították a koponyáját. Holttestét a söntésben, az ablaknál találták meg. A szerencsétlen ember, aki tizenöt esztendeje szolgált becsülettel a Rakovszky majorban, özvegyet és két árvát hagyott hátra.


A rablógyilkosok sokáig garázdálkodhattak, mert minden szekrényt, minden fiókot feltörtek s hír szerint tetemes pénzösszeget vihettek el, mert a csárdás vagyonos ember hírében állt. Pénze is lehetett otthon, mert egy most vásárolt földért augusztus elsején kellett volna fizetnie.

 

A rettenetes véget ért családnak csak egyetlen tagja menekült meg. Ez a csárdás fia: Szarvas János huszonöt éves fiatalember, a ki a gyilkosság ideje alatt egész éjjel Alberti-Írsán tartózkodott. Itt hallotta meg a gyilkosság hírét is.

 

A gyanú, valószínűleg nem alaptalanul, kóbor oláhczigány bandára irányul, s száznál több czigányt fogtak össze a dánosi puszta közelében és a környéken, de a rablógyilkosság tettesei még nem kerültek elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Magyar sikerek a hivatásos ökölvívó mérkőzésen Magyar sikerek a hivatásos ökölvívó mérkőzésen
Szombat este rég nem látott hatalmas népvándorlás indult meg a...
Hitler szembekerült Hugenberggel és Papennel Hitler szembekerült Hugenberggel és Papennel
Az acélsisakos szövetség vezére, Seldte munkaügyi miniszter...
Csehszlovákia – Magyarország 1:1 Csehszlovákia – Magyarország 1:1
A prágai közönség szokatlanul nagyarányú érdeklődése előzte meg a...
A rendkívüli vagyonadó A rendkívüli vagyonadó
A képviselőház és a főrendiház legutóbbi tanácskozásai során több...
Apróságok Apróságok
A budapesti nagybank ügyvezető igazgatója meglátogatta intézete...
A szerves kémia születésének századik évfordulójára A szerves kémia születésének századik évfordulójára
Ha a sok csodálatos, ezer fényben csillogó, szikrázó tűzijátékra,...
Nincsen új a nap alatt Nincsen új a nap alatt
A vitaminok pályafutása az ókori orvosok homályos, inkább ösztönös,...
Nagy Endre -  Ady anekdota Nagy Endre - Ady anekdota
Azt hiszem, engem nagyon szeretett, vagy nagyon utált. A magam...
Montignoso grófnő férjhezmenése Montignoso grófnő férjhezmenése
A szász király volt feleségének érdekes történetéhez a minap ujabb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98