Dtum
Login with Facebookk
1907 | Június

Az Agrária magyar gépforgalmi rt. közgyűlése

Az Agrária magyar gépforgalmi rt. márcz. 17-én tartotta harmadik rendes közgyűlését. Az előterjesztett igazgatósági jelentés megelégedéssel említi föl, hogy bár az eddigi üzletévek is kedvező eredménnyel zárultak, a lefolyt esztendő forgalom és haszon tekintetében az előző üzletéveket felülmulta.

A jó termés ugyanis, mint a gazdasági gép szakmára egyáltalán, ugy vállalatunkra is kedvező befolyással volt, ugy, hogy az aratás megkezdésénél már egyes géptipusokat teljesen kiárusítottunk, főleg a „Nicholson” gépgyár rt. gyártmányú gőzcséplőgépekben és vetőgépekben, valamint az Osztrák-magyar államvasuttársaság resiczai gépgyárának talajmívelőgépeiben nevezetesebb forgalom lett elérve.

Az alapszabályok harmadik pontja szerint ugy mint a vállalat alapítása óta, ugy ezen esztendőben is fősuly magyar gyártmányok terjesztésére lett fektetve és ezen üzleti elvhez mérten az összforgalomnak 98 százaléka magyar gépgyártmányokra esik, mely eredmény indokolttá teszi, hogy a társaság alapításakor irányadóul kitűzött üzleti elv mellett továbbra is kitartson.

Az Ásványiféle szabadalmazott kukoriczaszár-tépők a hozzáfűzött reményeknek és várakozásoknak mindenben megfeleltek. Ezen géppel a vállalat egyedül áll az országban és ma már az ország legelőkelőbb földbirtokosainál állami és kincstári birtokokon üzemben van és jövő évi szállításra már is nevezetesebb megrendelések vannak előjegyzésben.

A gépet a társaság a tavalyi évben több gazdasági egyesület székhelyén nyilvánosan bemutatta és az egybehangzó szakvélemények szerint ezen gép főleg az állattenyésztés kérdése körül van hivatva a mezőgazdaságban lényegesebb újításokat teremteni.

A gépnek külországokban való értékesítése iránt a társaság már is felvette ausztriai, németországi, oroszországi és romániai czégekkel a tárgyalásokat, melyek a jövő üzleti évben kedvező lebonyolítást engednek remélni.

A társaság mérlege a leírásokra fordított 10,017 K levonása után 37,932 K tiszta nyereséggel zárul, melyre nézve a közgyűlés elhatározta, hogy 30,000 K a tartalékalaphoz csatoltassék, a melylyel a társaság tartalékai 100,000 K-ra emeltetnek és a fönmaradó 7,932 K pedig jövő évi számlára vitetett elő.

A közgyűlés a jelentést jóváhagyólag tudomásul vette; Kultsár Ferencz részvényes az igazgatóságnak, tisztviselői karnak és főleg a vállalat vezérigazgatójának, Kellner Antalnak a vállalat érdekében kifejtett sikeres tevékenységéért köszönetet mondott.

Az igazgatóságba beválasztattak: Zlinszky István (uj), Herczegh József, Ordódy Lajos ifj., Kubinyi Géza (uj), Kirner M. Vilmos és Kellner Antal; a felügyelő-bizottság eddigi tagjait ujból megválasztották. Közvetlenül a közgyűlés után megtartott igazgatósági ülésen Zlinszky Istvánt elnöknek és Herczegh Józsefet alelnöknek választották meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gőzgéppel hajtott cséplőgép Cséplés géppel
Cikk-ajánló
Hópárkányok és törésvonalaik Hópárkányok és törésvonalaik
A párkány tehát kétféle veszélyt rejthet magában. A síző és turista...
Kiválóan futottak fiataljaink a Serényi-váltóversenyben Kiválóan futottak fiataljaink a Serényi-váltóversenyben
A múlt heti nagyszerű időjárás, úgy látszik, csak a budapesti...
Városok... Falvak. Városok... Falvak.
A szabadkai "Jugoszláviai Magyar Könyvtár2 1933. évi kiadásának két...
Visszaemlékezés a csöndes, szőke párisi asszonyra, akivel Anatole France sohasem volt türelmetlen Visszaemlékezés a csöndes, szőke párisi asszonyra, akivel Anatole...
Madame Anatol France elment- pedig nem is olyan nagyon létezett. A...
Az orosz szent zsinat sötét titkaiból
Világszerte meglepetéssel fogadták azt a hirt, hogy a nagy orosz...
Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság
Művész, aki a szívével néz, de a legszigorubb objektivitással lát,...
Kevés a szállodai szoba, nagy az idegenforgalom Kevés a szállodai szoba, nagy az idegenforgalom
A szállodanyomor egyre terjed Budapesten és komolyan fenyegeti az...
A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club versenye A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club versenye
100 m síkfutás. 1. Hadházi Dezső DTE 13 mp. 2. Papp Sándor DEAC. ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98