Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | Május

A Velenczei Kalmár - A Nemzeti Szinház reprize

Évek óta egész sorozata az olyan klasszikus műveknek vár előadásra , a melyek nálunk vagy egyáltalán nem kerültek bemutatóra, vagy pedig rég letüntek a műsorról. De új franczia és angol szinmüvek leszorítják ezeket a szinpadról, ha pedig egy-egy klasszikus író mégis szinre kerül, a szinházi évad végére szorul néhány előadásra, hogy hosszú évek multán ismét föleveleníttessék.

 

Állandó klasszikus műsor azonban nem képződik. Ez idén Shekaspeare „ Velenczei kalmár”-ja jött sorra, - a mely mű 1840-ben adatott először a Nemzeti Szinházban s azóta Megyeri, Fáncsy, Tóth József, Feleky, Egressy Ákos, Lányi Gyula, Gyenes, Ujházy , most pedig Ivánfi játszották czimszerepét.


A „Velenczei kalmár” szinrehozatala egyike a legnehezebb szinpadi vállalkozásoknak s ugyancsak mester legyen az, a ki e nehézségekkel le tudja küzdeni. Erős próbára teszi a rendezőt, hogy hosszú ,öt felvonásos mű számos sziera oszlik , majd minden öt perczben le kell bocsátani a függönyt s folyvást csereberélni kell a diszleteket.

 

Minthogy ezt a közönség sehogy sem kedveli, a rendezőre az a munka hárul, hogy a majd Velenczében, majd Belmont-ban lejátszódó s szüntelenül váltakozó cselekményt a lehetőség szerint kevés színbe foglalja össze. De még ennél is nagyobb nehézség, hogy a mű voltakép három különböző stylű él hangulatú szindarab motivumaiból van egybeszőve s mindezt a rendezőnek stylszerű előadásban kell egyesítenie.

 

Egy stylszerű előadás egységes hangulatába kell foglalnia a font hús borzalmas drámáját, a három ládika romantikus színművét és a jegy gyűrű pajkos bohózatát . sötét, vigasztalan hangulatot kell éreztetnie Skylock, a zsidó uzsorás történetével, a ki egy font húst akar kivágatni , fizetésképtelen adósa testéből.

 

A regék fantasztikus hangulatát kell keltenie Portia történetével, a ki arany, ezüst és ólom ládikát állít kérői elé s csak ahoz megy nőül, a ki a három ládika közül helyesen választ. Végül dévaj és csintalan kedvet kell támasztania a jegy-gyűrű történetével, a melyen a férjek oly könnyen túladnak.


Shakespeare eredeti szövegében a különböző elemek tarka keverékben vonulnak fel s minden szinváltozás más-más mese és hangulat szálát szövi tovább, úgy hogy borzalmas, romantikus és bohózatos részek egyre váltakoznak. A nemzeti szinház mostani rendezése teljesen eltért Shakespeare e módszerétől. E rendezés legfőbb jellemvonása, hogy a sok szinváltozás lehető elhagyásával egy-egy történet úgyszólván egyfolytában játszatott végig.

 

Így jóformán egyfolytában láthattuk az uzsorás történetét: mint kér tőle kölcsönt Antonio, mint szerződik vele az uzsorás, mint játszsza ki Shylock leánya, Jessica, mint lopja el apja pénzét , mint szökik meg a keresztény ifjuval, Lorenzóval stb.

 

Hasonlókép egyfolytában láthattuk Portia történetét is, a lánykérők sorában való felvonulását, a marokkói herczeg kudarczát az arany ládával, az arragóniai herczeg pórul járását az ezüst ládával s végül Bassanio szerencséjét az ólommal. A jegygyűrű bohózatos epizódja sem szenved a rendezésben megszakítást.


Ily módon a rendező ugyan kikerülte a sok szinváltozással járó szakadozottságot, de teljesen ellentétbe jutott a költővel, a kinek czélzatait ennyire semmibe venni talán mégsem szabad.

 

Shakespeare nem véletlenül keverte össze a különböző hangulatokat és jeleneteket. Maga legjobban tudván , hogy műve nem egységes, hogy minden műve külön-külön tökéletlen: úgy akarta az egészet tetszetőssé tenni, hogy borzalmas jelenet után ábrándosat vagy bohózatosat tett s e tarka keverékkel enyhítette Shylock rémes históriáját.

 

– A rendezés mostani alakjában mintha csak fel akarná tárni a mű szerkezetének fogyatkozásait, élesen emel ki minden történetet s kirívóvá teszi a különböző mesék laza összefüggését. A három ládika története meg épen – mivel minden részlete együvé kerül – vontatottá és fárasztóvá válik.

 

Shylock története pedig, java része egyfolytában kerülvén színre s megfosztatván a közbenőtt fantasztikus Portia-jelenetektől, még borzalmasabbá lesz s még erősebben érezhető, hogy e kegyetlen ember, a ki előbb már-már félelmes hatást keltő tragikus hősnek indult, végső gyáva meghunyászkodásában mennyire következetlen alak.

 

– De ha a mű szerkezetének átalakításáért a szinházat nem illetheti is dicséret , el kell ismerni, hogy a mi a rendezés diszét , a díszletek és kellékek valószerűségét , a csoportok festői hatását illeti, az est valóban a színház legsikerültebbjei közé tartozott.


A szinészek helyzete klasszikus műben egyre nehezebbé válik, - a mi most is kitűnik. A ma divatos realisztikus, verisztikus vagy naturalisztikus játék-modort ugyanis egyre hevesebben sürgetik a modernség hívei s a szinészek ez ostromnak engedve, immár nemcsak a mai termékeket, hanem a régi klasszikusokat is könnyed társalgó, gyorsan beszélő módon igyekszenek játszani, hogy minél természetesebbnek lássanak.

 

Pedig, úgy nekik , mint a modernség híveinek meg kellene gondolniok, hogy minden költői alkotásnak más-más előadási styl felel meg s irányadó e tekintetben csak a költő czélzata lehet. Érdekes, sőt részleteiben értékes alkotást nyújt Ivánfi, a ki Shylockját különösen kitűnő maszkkal s az indulat kitöréseiben nemesebb izléssel ábrázolta.

 

Mellette Mihályfi Antóniója és Beregi Bassaniója érdemelnek kiváló elismerést. Hegyesi mint Portia , Paulay mint Jessica szintén zajos tapsot aratnak. Egy epizódban Gabányi és Rózsahegyi kaczagtatták meg a közönséget . Végül dicséret illeti: Radó Antal kitünő fordítását.


Palágyi Lajos.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Az FTC úszóversenye Az FTC úszóversenye
Az őszi hosszas pihenő után az első komoly megmozdulást jelentő...
Meinl Gyula boltja Budapesten Meinl Gyula boltja Budapesten
Meinl Gyula (a Julius Meinl Wien képviseletében) üzletet nyit...
Hossz és bessz az egzotikus állatpiacon Hossz és bessz az egzotikus állatpiacon
A háboru következtében Európa állatkertjei alig tudnak utánpótláshoz...
Harcz a lövöldöző őrülttel Harcz a lövöldöző őrülttel
Verseczen a vasuti pályaudvaron borzalmas harcz folyt október elsején...
Komjáthy Aladár - Kínai táj Komjáthy Aladár - Kínai táj
Harmincezret levágatott a császár. Süt a nap holttestükre. A lázadó...
Új versenytárs a vaggoniparban
A Gép- és vasutfelszerelési gyár rt. (Kistarcsa), melyet néhány évvel...
A Greguss-díj A Greguss-díj
A Kisfaludy-Társaság minden hatodik esztendőben a Greguss-díjjal...
Hogyan gyógyítják a rákbetegségeket Hogyan gyógyítják a rákbetegségeket
A hivatalos orvostudomány ezidőszerint csak két kezelési eljárást...
Magyarország hadi költségei Magyarország hadi költségei
Nálunk a hadiköltségekre vonatkozólag mindeddig hivatalos adatok nem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98