Dtum
Login with Facebookk
1907 | Március

A francziák legujabb léghajója

A léghajózás a francziák nemzeti ügye; náluk született, ők ápolják s remélik, hogy ők fogják kielégiteni az emberiség ez ősi vágyát: megszerkesztvén a kormányozható léghajót.

A Montgolfiére testvérek, Giffard, Dupuy de Lome, Tissandier, Renard és Krebs, Lebaudy és még Santos Dumont is a léghajózás történetének korszakos emberei. Ezekéhez csatlakozi Julliot mérnök neve, a ki az újabb léghajókat szerkesztette, így a Lebaudy és a franczia hadsereg hajóit.

Mert a franczia hadsereg Renard első sikeres kisérletei óta (1884) folytonosan foglalkozik ezzel akérdéssel s igyekszik hajóit tökéletesiteni. Legújabb hajójuk, melynek képét is bemutatjuk, Julliet tervei szerint készült az eddig elért legjobb eredmény fűződik hozzá.

A „Patrie” feltünően hasonlit valami nagy tengeri halhoz, a mi azt mutatja, hogy a közeg ellenállásának alapos ismeretével készült, s megint látjuk, hogy csak a természet az igazi nagy mester.

A „Patrie”-t petroleum-motor hajtja, eddig már tizenkétszer szállott fel baj nélkül s a legnagyobb sebességet érte el eddig, t.i. 13 métert másodperczenként. Ezzel a sebességgel – a mi jó személyvonatnak és gyenge gyorsvonatnak feel meg – 400 kilométer utat tett meg.

Ha meggondoljuk, hogy Renard hajója, a „La France” éppen félekkora sebességet ért el, meg lehetnek elégedve húsz esztendő haladásával s reményük lehet, hogy a technika további fejlődése e téren is gyakorlatilag értékes sikerhez juttatja az emberiséget.

A „Patrie” eredményein felbuzdulva a franczia kormány Julliot mérnököt egy újabb s nagyobb léghajó épitésével bízta meg, mely a „Republique” büszke nevet fogja viselni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98