Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

A családtag

Természetes, hogy a cselédekről van szó. Van-e ennél állandóbb téma?! Boldog otthonod van. Szép kicsi feleséged, kedves apróságaid. Semmi sem hiányzik az otthon derűjéből, s csendes boldogságából.


Mégis…hazajött. Bosszús arczczal fogad életed párja. Észre sem veszi, mikor megcsókolod. - Mi a baj, drágám? – kérded aggódva.
- Ugyan, hagyj békén! Csupa kín és gyötrelem ez az élet. Meg kell pukkadni, ha ez így tovább tart. Képzeld a Zsuzsa….
- Hjah, a Zsuzsa!


Ez a neki gömbölyödött Eris almája ott a konyhában. A gyerekeidet nem szereti, de örvend a lelke, ha megbosszanthat téged. Mert ő a konyha rabszolgája, őt dolgoztatják agyon, míg ő nagysága lustán a kanapén fekszik. Rongyos havi harmincz negyven koronáért. És a miért elsózza a levesedet és kormosra égeti pecsenyédet, hát legalább kigorombáskodja magát.


Nem tetszik?! Ugy hagy ott, mint szent Pál az oláhokat aztán szaladhatsz czupringertől – czupringerig. - Ezt nem vállalom, azt sem vállalom, gyermekes családhoz nem megyek. Aztán van egy barátom. Külön szoba van-e?


Kényeskedve vallat Mari, Zsuzsi vagy Böske. Végre leereszkedik hozzád, zsebre vágja az előleget és bíztatva hozzáteszi. - Hát ha nem veszünk össze, megleszünk egymással.
Igy fest egy uj családtag bevonulása.


Persze te vagy a családfő. Gyerekeidet megpirongathatod, ha nem vagy papucshős, feleségednél is néha elvétve különvéleményt jelenthetsz be, de az uj családtagra vigyázz. Meg ne bántsd érzékeny lelkét, nehogy valami alkalmatosságot a fejedhez vágjon. Leszid mindennek s míg te alázatosan görnyedve lesed haragos szemöldök rángatásait, egyszerre odaszól:
- Nem engedem magam szekírozni! különben is nem vagyunk összeesküdve. Tizennégy nap mulva megyek.


Kész a veszedelem….Ez azonban még a jobb eset. Néha czifrábban is neki kerekedik. Beállít egy nagy hosszú legény és öblös hangon tudtára adja neked, hogy ő a Mari barátja. A lány panaszkodik neki, hogy szekírozzák.
- Hát az meg ne történjék többet! Mert aztán én velem gyűlik meg az úr baja.
Ezer szerencse, ha mindjárt nem csap át a tettlegességek híres mezeje.

Nehogy pedig valaki azt higgye, hogy igen tréfás kedvben vagyunk s rossz vicceket helyzünk el az olvasó-közönség rovására, hadd álljon itt egy konyha-Amazon viselt dolga. Ama szelíd cseléd lányok közül való, a kik asszonyaikat véleményeltérés esetén egyszerűen – felpofozzák. Bocsánat a parlagi kifejezésért, de így van!


Pfeifer Erzsébet a neve. Szolgált pedig itt a Terézvárosban egy tanár nejénél. Az Erzsi nyelve igen szaporán járt, nagyon nagyon kedvelte a nem parlamenti kifejezéseket, a miket a Nagysága ki talált kérni magának. Természetesen menten bekövetkezett a katasztrófa. Erzsi egyszerűen ott hagyott mindent és dúlva elrobogott.


A rendőrség ezért megbüntette negyven koronára. Ez sok volt. Mennyi mozi ülőhely ára kerül ki negyven koronából?! Elsietett tehát hű lovagjához, a ki a gyalut szokta hétköznap forgatni és elzokogta bánatát.


A lovag szeme vérbe borult. - Nohát majd megtanítjuk azt a czifrát. A szót tett követte. Erzsi és lovagja ott termett a helyszínen. A tárgyalást Erzsi kezelte. A konyhában földhöz csapott minden edényt. Azután neki esett az asszonynak, ütötte, verte, haját tépte.  A lovag azalatt hátvédnek ott állott.


Addig nem avatkozik bele, míg Erzsi az erősebb. Az izmos parasztlány bírta is szuszszal, mire a hősök, mint kik jól végezték dolgukat, sietve eltávoztak. A számadás azonban nem sikerült. Pfeifer Erzsébetet letartóztatta a rendőrség.

 

Hol vannak azok az idők, mikor a cseléd hűséges támasza volt az otthonnak, a ki őszinte rokonérzéssel vette ki a részét a család minden öröméből és bújából?!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A robogó vonatról megszökött rablógyilkos A robogó vonatról megszökött rablógyilkos
Szinte hihetetlen és csodálatosan vakmerő esetet jelentett ma délben...
Csetnik- módszerek: gyilkos revolver a nemzetiszínű kokárdás nő és a 15 éves kezében Csetnik- módszerek: gyilkos revolver a nemzetiszínű kokárdás nő és a...
Ma már mindenki megismerkedett ezzel a pisztolycsettenéshez hasonló...
Az államvasutak bevételei 1904-ben Az államvasutak bevételei 1904-ben
A végleges bevételek az elmult év utolsó havában is elég kedvezően...
Olasz lapok Magyarország és Bulgária Romániával szemben támasztott követeléseiről Olasz lapok Magyarország és Bulgária Romániával szemben támasztott...
Az olasz sajtó figyelmét a nyugateurópai események mellett a...
Állami kedvezmények az iparban Állami kedvezmények az iparban
A magyar iparnak mindössze három százaléka élvez állami kedvezményt...
Törökország küzdelmei Törökország küzdelmei
Olvasóink tudják, hogy Törökország hónapok óta izgalmas huzakodásban...
Körrendelet a kőanyagok szállitásáról Körrendelet a kőanyagok szállitásáról
Kereskedelemügyi m. kir. miniszter 84281 /I. C. 1. szám. Valamennyi...
Ignotus: Tizedik év Nyugat Ignotus: Tizedik év Nyugat
A Nyugat e számával tizedik évfolyamát kezdi - s hogy megvan s a had...
A király feloszlatja a zágrábi országgyűlést A király feloszlatja a zágrábi országgyűlést
A horvát országgyülés elnapolása váratlan fordulatot adott a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98