Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | November

A budapesti távirda új gépterme

E napokban adták át a forgalomnak az új táviró géptermet, mely a főposta épület harmadik emeletének párisi- és korona-herczeg-utczai oldalát foglalja el.

Az új gépterem teljes hoszsza 93 méter, szélessége 16 méter és magassága 10 méter; tetőszerkezete Zielinszky tanár tervei szerint vasbetonokból készült: belső berendezése úgy technikai, mint higiénikus szempontból páratlan.

A táviratok felvételére és továbbítására 80 db Hughes (betűnyomó) gép és 120 Morse készülék szolgál, szükség esetén azonban többet is fel lehet szerelni. Ugy az érkezett és kézbesítendő, valamint a gépteremben az egyes csoportok között a gépekhez továbbítandó táviratokat légnyomású csőposta szállítja.

A Hughes gépek a legújabb rendszerűek, szerkezetüket közvetlen villamos motor hajtja. A terem kitűnően van szellőztetve; gőzfűtőberendezése nyáron a levegő hűtésére is használható. Világítása szintén ideális, 44 villamos ivlámpa a nappalinál szebb és egyenletesebb, mondhatni tündéri világosságot terjeszt. A teremben levő óriás méretű villamos órák teljesen egyformán mutatják a pontos időt.

A mellékhelyiségek méltán sorakoznak a gépterem mellé; a butorzat itt is, mint az egész berendezés, festés stb. magyar stílusban van tartva, a hálóteremben 20 ágy áll az éjjeli szolgálatban egymást felváltók rendelkezésére.

Miután a távirdánál állandóan körülbelül 300 hivatalnok van szolgálatban, szükség van étkező helyiségre is, mely szintén a legjobban van berendezve.

Az épitést Ray Rezső műépítész s a technikai épitését Paskay Bernát posta- és távirda mérnök vezette.

Büszkeséggel mondhatjuk, hogy ilyen táviró központja egy országnak sincs!

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A magyarországi távirda múltjából
Kántor Judit

A posta negyven éves jubileuma alkalmából a postával összefüggő és vele hasonló óriási arányokban nagyra nőtt intézményünkről, a távirdáról nem szólt egyetlen megemlékezés sem.

Pedig ennek az 1867-től 40 évet betöltött intézményünknek megalakulása, szervezése, magyarrá való tétele és felvirágzása tanulságban és érdekességben felülmulja a postáét is. Az abszolutizmus alatt 1867-ig a posta és távirda szervezete egyaránt német volt. Német hivatalnokok látták el a szolgálatot, bécsi központi igazgatás alatt állott, német nyelven ment az ügyvezetése és bélyegei, bélyegzői, hivatalos nyomtatványai mind németek voltak.

A fővárosban mindössze három táviró hivatal létezett. Az egyik, és ez volt a főállomás, a Lloyd épület első emeletének Dunára néző oldalán három-négy teremben. A másik kettő Budán és Ó-Budán volt s ezeken kívül a mostani tizedik kerületben volt egy mellékállomás, mely főleg az ottani sörgyárak és sertéshizlalók szükségleteit látta el.

Az 1867-iki ujjászervezett magyar távirdának egyik ma is élő veteránja, Vécsey István érdekes dolgokat beszél a kiegyezés előtti posta- és táviróhivatalok belső életéről. A Lloyd épületében levő távirda-állomás egyik nagyobb termében voltak a gépasztalok felállítva s itt volt 28 Morse-gépre kapcsolva a befutó 35 vezeték. A Dunaparton egy ferdén álló fehérre meszelt faoszlop képviselte a bevezetési oszlopot és egy szerény falitartó közvetítette a vezetékeket. Az első vasszerkezetű, kandeláberszerű táviró-oszlopot 1867 szeptember havában állitotta fel a pesti távirda inspektoratus.

Az akkori lapok, különösen a „Hon” és a „Pesti Napló”, mint korszakos reformról emlékeztek meg erről az újításról.

A távirda gépteremben természetesen csupa idegenek, németek, csehek, morvák látták el a szolgálatot. Magyar táviratot általában csak 1867 január óta fogadtak el Magyarországon, de akkor is a hivatalos megjegyzésben ott állott az „ungarisch” jelző.

A rendező így jelezte az egyes táviratokat a tisztviselőkkel:
Teprecsin (Debreczen), Czeklet (Czegléd), Nirickhácza (Nyiregyháza), stb.

Ilyen állapotok uralkodtak a magyarországi távirda intézményben, mikor 1867 elején az első magyar tisztviselőket kinevezték. A kiegyezés után nem lehetett ugyanis a postát és távirdát rögtön reformálni, azaz magyarrá tenni, mert Bécsben egyre azt hangoztatták, hogy a távirda nem nemzeti, hanem nemzetközi intézmény s itten a magyarosításnak semmi jogosultsága nincs.

Gorove miniszter belátta, hogy újjű kell szerveznie teljesen a távirdát, ha hivatásának meg akar felelni s gondoskodott róla, hogy magyar emberek egyelőre a bécsi és külföldi szakiskolákban kiképeztetést nyerjenek. A sajtó és az országgyűlés pedig arról gondoskodott, hogy ez az intézmény a postával együtt megmaradjon magyarnak és hivatását a magyar érdekek javára teljesítse.

Ujjászervezésének negyven esztendeje után igazolta, hogy a postával együtt ez az intézményünk is fényesen bevált s a hozzáfűzött várakozásokat mindenben kielégítette.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A berlini vezetékek A Hughes-osztály a budapesti új távirda-központban A Morse-osztály Irányítás, csőposta főállomás
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A jelmezes jégünnep. A jelmezes jégünnep.
A jégünnep tárgya az 1458. január 23-án történt „Mátyás...
Nagy izgalmak, óvás és holtverseny a kardvívóbajnokságban Nagy izgalmak, óvás és holtverseny a kardvívóbajnokságban
Vasárnap került sor a vívóévad legnagyobb versenyére, az egyéni...
Babits Mihály - Kosztolányi Babits Mihály - Kosztolányi
A költő aki eltűnt közülünk, fiatalságom első barátja volt. Ezt talán...
A kormány földbirtokpolitikai programmja A kormány földbirtokpolitikai programmja
A miniszterelnök programmbeszédében a kormány földbirtokpolitikáját a...
Huszár Károly nyilatkozik a nyomorakció müködéséről Huszár Károly nyilatkozik a nyomorakció müködéséről
A Főváros nyomoráról megdöbbentő képet nyujt az a kimutatás, amely...
Munkásoknak üditő itallal való ellátása Munkásoknak üditő itallal való ellátása
Az emberi szervezetnek majdnem 2/5-öd része folyékony halmazállapotu...
Az optánsok járandóságának megadóztatását és a közszükségleti cikkek árának leszállitását követelte a segédhivatali tisztviselők vasárnapi nagygyülése Az optánsok járandóságának megadóztatását és a közszükségleti cikkek...
A Segédhivatali Tisztviselők Országos Szövetsége vasárnap tiltakozó...
Szergiusz nagyherczeg gyilkosa Szergiusz nagyherczeg gyilkosa
Moszkvában április 18-ikán halálra ítélték Szergiusz nagyherczeg...
Csehország – Magyarország 2:1 Csehország – Magyarország 2:1
Nem sikerült revánsot vennünk a cseheken a tavaszi 4:1-es vereségért,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98