Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

A nagyváradi katasztrófa

A nagyváradi házbeomlás, bűnös könnyelműségnek az eredménye. Az épület, melynek emeletét egy hatalmas oszlop tartotta, összeomlott a nagy teher alatt, mert nem abból az anyagból volt, mint amilyenből hasonló nagy sulyt tartó oszlopokat késziteni szokták.

Vasbeton helyett, egyszerű czementből készítették. A munkások még a beomlás előtt figyelmeztették a pallért az oszlop görbülésére, de az leintette a munkásokat s a katasztrófa bekövetkezett. Tizenhárom ember pusztult el a romok között. Férfiak és nők, akik ott dolgoztak az épités kezdete óta.

Az összeomlott épület egy fűszernagykereskedő tuladjona s az épitkezést Szász Róbert mérnök terve alapján egy budapesti épitőczég végezte. Az építési munkálatok már annyira előre haladtak, hogy csak a külső díszitések voltak hátra. A tető is fenn volt már s egyszerre irtózatos recsegés-ropogás támadt s az épület egész belső része mindenestől beomlott s a homlokzattól egészen le a pinczéig rommá lett minden.

Az egész épületből, - mint az egyik képünkön látható – a két oldalszárny maradt meg a helyén. A szerencsétlen munkások mentése roppant nehezen ment, mert az ingadozó oldalfalak miatt bajos volt a romok közé való behatolás.

Egész nap folytak a mentési munkálatok s eközben egymásután kerültek elő a romok alól azok a szerencsétlenek, kik a vétkes gondatlanság áldozatai lettek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98