Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

A vízmosás mellett…

Nyári éjszakán, holdvilág ezüstös fényében, csörgedező patak mentén, szerelmesen összehajló bokorlombok között…


Ugy-e bár remek, poétikus beállítás. De vannak emberek, akiknek semmi érzékük hozzá. Lám, két gyanusan lapuló alak ott. Óvatosan néznek körül, száraz rőzsét gyűjtenek. Egy-kettőre kész a tűz, s azon olvasztanak, kalapálnak valamit.

- Megvan! – mondja egyszerre az egyik. S szeme mohón felragyog, amint a holdvilág megtörik egy kerek kis darabon.
- Pénzdarab ez.


Pénzhamisítók dolgoznak a vízmosás mellett…Azaz már csak dolgoztak, ott a nagykovácsi erdei uton. Mert ma már mind a kettő visszavándorolt a börtönbe, ahonnan csak néhány nappal ezelőtt bocsátották el őket a szokásos jó intelmekkel.


Falra borsó….! Gyönyörű szép kötetek íródnak a büntetés javító hatásáról s czéljáról. Akiket pedig ez voltaképpen érdekelne, azok csak még megrögzöttebben térnek vissza abba a világba, melytől hónapokig és évekig a börtön nehéz ajtói s vasrostélyai választották el.


Ime itt van Schubert József. Szinte rokonszenves arcz tekint felénk e képről. De a külső csal. Ez a huszonhat éves fiatalember már nyolcz évig élt rabkoszton. Vakmerő zsebtolvaj, aki a mult hó 15-én szabadult ki a gyűjtőfogházból.


Ott megismerkedett egy híres pénzhamisítóval: Strázsa János urammal. Ennek a vezeklése is néhány évig tartott. Schubert és Strázsa ezalatt felfedezték, hogy ők rokonlelkek. Elhatározták tehát, hogy mivel együtt szabadulnak, együtt küzdenek meg ezzel a kínos élettel.


Schubert abbahagyja a zsebmetszést, ellenben megtanulja Strázsa mester tudományát, s kettesben olyan konkurrencziát csinálnak a körmöczbányai pénzverdének, hogy legény legyen a talpán az a rendőr vagy csendőr, aki megint el tudja őket csípni.


Ütött a szabadulás órája s a két czimbora ezentul minden éjjel találkozott – a vízmosás mellett. Ott szabadalmaztatták uj találmányukat. Hogy kell készíteni a hamis ezüstpénzt? Nikkelt és törött üveget olvasztottak együvé s sósavval bepatinázták a kész pénzt.

 

Minden igen jól sikerült. A hamis ötkoronások kitűnőknek bizonyultak. A csengésük olyan volt, mint a valódié. Az osztrák-magyar bank elnökigazgatója is beváltotta volna őket jó pénzre. Vígan is élt a két pajtás. Mindennap telt dáridóra, szép lányok szerelmére. És ez a nagyon jó nem volt jó.


- Csak részeg ne legyen az ember! – bölcselkedett már a rendőrségen Schubert – én mindig akkor csináltam ostobaságot. Most is ezért kerültem be. Schubert ugyanis a minap bement egy Garay-téri kávéházba. Fogyott a sör, bor, majd pezsgő is jött.


Ott volt a pénzhamisító tárczájában a jó fajta bankó, valami kilenczszáz korona, amit a hamis pénzen szerzett be, de kótyagos fejjel mégis hamis pénzzel fizetett. Tíz, husz …harmincz darab ötkoronással. Ez gyanut ébresztett és – rendőrt hívtak.

 

A rendőr bevitte a pénzhamisítót, akinek zsebéből a nagy zűrzavarban a kávéházi vendégek ellopták a kilenczszáz koronáját. - Bizony, az ember nem hinné, hogy micsoda gazemberek vannak! – sóhajtott fel elkeseredetten a rendőrségen Schubert, a híres zsebtolvaj.


Strázsa uramnak azonban sikerült elillannia. De a rendőrségnek is jó szimata van. Tudta Strázsa, hogy akárhogy bujdosik, a végén mégis elfogják. Tehát jó ötlete támadt. Az őrültet szimulálta s hagyta szép csendesen, hogy bevigyék a rendőrségre.


- Teljes életemben becsületes ember voltam – szavalta s a lapok azt írják rólam, hogy pénzhamisító vagyok. Tönkre vagyok téve, kérem rögtön kieszközölni, hogy a lapokat elkobozzák.


Egy nyolczszorosan büntetett pénzhamisító, akinek az a rögeszméje, hogy becsületes ember. Hát csak nyilvánvaló, hogy szegénynek meghibbant az elméje! A rendőrség azonban nem fogta fel így. És Strázsa uram is ama jól ismert négy fal közé jutott megint. Oda, ahol becsületről beszélni nem lehet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98