Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

1906/7 évi football évad elemzésének folytatása

Az ezüstlabda-mérkőzések idei győztese szintén a MAC. csapata lett, miután két kemény küzdelem után sikerült a BTC. csapata felett győzelmet aratnia.


A bajnokság harmadik helyét a Magyar Testgyakorlók Köre foglalja el. Pontszáma ugyan éppen annyi, mint a MAC.-é (22), de goalaránya, különösen a tavaszi fordulóban sokkal kedvezőtlenebb a MAC-énál. A kék-fehérek csapatának tavaszi eredményei nem igen érik el az őszi bajnoki forduló sikereit. Ennek okát mi a tavaszkor folyton változó csapatösszeállításban, de különösen egyes játékosok feltűnően önző játékában találjuk. A MTK.-nak külföldi csapatokkal szemben elért eredményei közül elsősorban felemlítjük az oxfordi egyetem labdarugói ellen elért jelentős eredményét. Az oxfordiak ugyanis az erőteljesen védekező kék-fehér csapatnak csak 1 goalt tudtak beadni. A Slavia csapatát, mint már fentebb említettük 1:0 arányban legyőzte. A MTK-ben legtöbbször a következő játékosok szerepeltek: Hollen, - Nagy, Csüdör, - Bíró, Koltai, Sztics, - Sebestyén, Károly, Ellinger, Weisz. Kivülök Hoffer és Holub játszottak legtöbbször.


A MTK. csapatát a második helyről voltaképen a BAK. csapata szorította le. A BAK. a tavaszi forduló végén oly jó formát ért el, melylyel a FTC. csapatát sikerült legyőznie, a MTK.-éval pedig eldöntetlen eredményt elérnie. A BAK. sikereit annak az észszerű, önzetlen összjátéknak köszönheti, amely az utóbbi időben a csapatban meghonosodott. A fekete-kékek csapatában a következőket láttuk legtöbbször szerepelni: Kormos, Müller, Rácz, Vörös, Ligeti, Gerő, Glatter, Ligeti II., Halász, Grosz, Rudas.

 

Az első osztályu szövetségi díj nyertese és a bajnokság 5-ik helyezettje a Typographia Sport-Club. A Typographai első csapatánál a tavaszi fordulóban, őszi formájához képest, némi visszaesést tapasztalhattunk. Második csapata azonban változatlanul megtartotta jó formáját. 24 ponttal nyerte meg a szövetségi díjat, adott 34, kapott 7 goalt. A csapat állandóan a következő összállításban volt: Herczeg, - Horváth, Geizer II, - Prétyi II., Pilli, Braun, - Dózsa, Kaufman, Komlancz, Matuskovich, Uzsela.


A bajnokság három utolsó helyét az UTE., FővTC. és a „33” FC. foglalják el. Mindhárom csapat jóval gyengébb klasszisu a fentebb említetteknél. A FővTC. és a „33”FC. csak a bajnokságban vettek részt, kívüle csupán barátságos mérkőzéseket játszottak. Az UTE. egy alkalommal Prágában, a Slavia ellen szerepelt igen szép eredménnyel. A FővTC. és a „33”FC. a MLSz szabályai alapján osztályozó mérkőzésre került a II. oszt. bajnokság első és második helyezettjével, melynek eredményekép a FővTC. továbbra is bennmaradt az első osztályban, a „33”FC. ellenben a II.-ik osztályba került.


A rokonszenves fehér-fekete dresszes csapat helyét, az első osztályban az idei II.-od osztályu bajnokcsapat, a Törekvés SpE. foglalta el. A Törekvés komoly és sportszerető vezetőségének és agilis tagjainak méltó jutalma ez. A Törekvés kitűnő játékos anyaga bizonyára az első osztályban is jól megfogja állani helyét, különösen, ha egyik-másik játékosának játékmodora még egy kicsit csiszolódni fog.

 

Rövid idő alatt egyik legjobb másodosztályu csapatunk lett az 1906/7. évi II. oszt. bajnokság második helyezettje: az Ujpest-Rákospalotai Athletikai Klub. A fiatal csapatnak nagy előnyére szolgált, hogy a bajnoki mérkőzéseinek nagyobb részét saját pályáján játszhatta le, melynek puha, homokos talaját csak huzamosabb ideig azon trainirozó csapat tudja megszokni. Különösen jó volt az URAK. csatársorának balszárnya, de a csapat összjátéka egészben véve még sok simitásra szorul.


A másodosztályu bajnokság harmadik helyét a Tisztviselők LE. foglalja el. A Tisztviselők LE. néhány igen jó játékossal rendelkezik, akik sok mérkőzésen vitték diadalra egyletük színeit. A II. oszt. szövetségi díjat is a TLE. nyerte meg. miután a legtöbb egyesület vissza lépett a vele való mérkőzéstől.


A negyedik helyre az azóta feloszlott Ujpesti Törekvés, az ötödikre az KöbTE. javulóképes fiatal csapata került. A KTE. a II.-od oszt. bajnokságon kívül a MOTESz labdarugó vándordíjában is résztvett, ugyszintén néhány vidéki propaganda-mérkőzést is játszott.


Az utolsó helyekre a III. ker.TVE. (mely a tavaszi fordulóban egyáltalán nem játszott), a Józsefvárosi SpC. (feloszlott) és a MUE (mérkőzéseit lemondotta) került.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az MTK jelvénye A Magyar Athleticai Club és az Oxford csapata (1902-ben) A Fővárosi Torna Club csapata (1905)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az élőgalamblövő világbajnokság Az élőgalamblövő világbajnokság
A nemzetközi sportvilág nagy érdeklődése mellett vasárnap délután...
Huszezer szegény gyermek gunyája Huszezer szegény gyermek gunyája
A világháboruban két nehéz feladatot kell megoldani minden nemzetnek:...
Rendelet a termelési (zöld) hitel előmozditása érdekében Rendelet a termelési (zöld) hitel előmozditása érdekében
A kormány 2.500-1933. szám alatt rendeletet adott ki a folyó évi...
A lórekvirálás A lórekvirálás
A hadügyi népbiztosság a katonai kerületi parancsnokságokhoz és a...
Merénylet az angol pénzügyminiszter ellen Merénylet az angol pénzügyminiszter ellen
Lloyd George éppen automobiljába akart ülni, amikor a tömegből...
A Baky-Endre-Jaross-trió december 17-én kerül a Népbíróság elé A Baky-Endre-Jaross-trió december 17-én kerül a Népbíróság elé
Baky László ügyében a népbíróság Jankó-tanács december 17-ére tűzte...
A moldvai zsidómészárlások A moldvai zsidómészárlások
A megbukott Averescu-kormány uralmának első napjaiban Moldvában és...
Kiszárad-e a Föld? Csatornázások Kiszárad-e a Föld? Csatornázások
Már a régi kultúrnépek is sikeresen vették fel a harcot a szárazság...
Hogy lett Arany János gazdag ember? Hogy lett Arany János gazdag ember?
A szalontai csonkatoronyban levő Arany-múzeumban a sok kedves,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98