Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

Labdarúgó-sportunk 1905-ben. Az 1905.évi másodosztályu csapatok

Korábbi számunkban a bajnoki csapaton kezdtük az idei másodosztályu csapatok méltatását s most körvonalakban ecseteljük a többiek szereplését is. Mielőtt a részletekre kiterjeszkednénk, nem mulaszthatjuk el annak megemlítését, hogy a II.-od osztályu csapatok három legkiválóbbja úgyszólván tisztára iparosokból alakult, a mely körülmény football-sportunk egészséges fejlődésének kézen fekvő bizonyítékát képezi.


A másodosztályu bajnokság második helyére az immár elsőosztályu Typographia Sport-Club került.
A Typographia csapata kizárólag iparosokból áll, kiknek játékmodora szép reményekre jogosít. Említést különösen a csatársor goal-képessége érdemel és nem esünk tulzásba, ha azt állítjuk, hogy a Typographia csatársorát, a kapu előtt való határozott fellépésben egyik csapat sem mulja felül. Jó tulajdonságuk még a fair játékmodor.


A csapat játékosai egyenrangu erők s ebben rejlik a Typographia egyöntetű játékmodorának a magyarázata. A Typographia a bajnokság egész ideje alatt komoly aspiránsa volt a második helynek, a melynek végleges birtokába a Tisztviselők fölött aratott szenzácziós goalarányu győzelme jutott. A Typographia lett a Szövetségi díj második helyezettje is.


A harmadik helyre a Tisztviselők érdemes csapata jutott. A Tisztviselők csapata egyike a legfairebb és legfegyelmezettebb csapatoknak s csak két pontnyi különbség választotta el őket a Typogaphiától.
A csapatot sok balszerencse kísérte a küzdelmek során, a melyek alatt a legváltozatosabb eredményeket érték el. A T. L. E. volt az egyetlen másodosztályu csapat, amely a bajnoki csapat fölött egy barátságos mérkőzés alkalmával győzelmet aratni képes volt.

A III. ker. Torna- és Vívó-Egylet tavalyi szép illuziói után, deprimált hangulatban kezdte meg ez idei működését és jó esélyein sokat rontott, ugy, hogy bár az őszi fordulóban a csapat igen jól tartotta magát, kénytelen volt a negyedik helylyel beérni. – A csapat játékmodorát rendkívül fürgeség jellemzi, amely különösen a III. kerületiek kis méretű pályáján jut érvényre.


A Törekvés Sport-Egyesület csapatáról ugyanaz a mondanivalónk, a mit a Typographiánál felsoroltunk. A Máv. műhelyében foglalatoskodó iparosok csapata mindenkor energikus játékmodorral folytatta küzdelmeit és fokozatos javulással szép reményekre jogosító képességről tett tanuságot. A csapat fegyelmezettsége és jó képességei a Törekvés részére az egykori szép napok visszaszerzését fogják eredményezni.


Az Ujpesti Törekvés Football-Club szintén iparosokból álló csapata az idén először vett részt a bajnoki küzdelmekben és ha nem is került az első helyezettek közé, mégis figyelemreméltóan szerepelt s különösen a tavaszi fordulóban mutatkozott félelmetes ellenfélnek. A csapat kiváló egyéni játékosokkal rendelkezik és helyes vezetés és kitartás mellett a többi iparoscsapatokéhoz hasonló kiváló eredményt érhet el.


A halottaiból föltámadt Budapesti Sport-Club nagy ambiczióval látott munkához s nem az egylet játékosain és vezetőségén, hanem a nehéz mellékkörülményeken mult, hogy többet elérni nem tudott. Egy kalap alatt említjük a Postatakarék-pénztáriakat és a Budapesti Egyetemi Athletikai Clubot, mely csapatok kitartás hiányában nem igen lendíthettek saját fejlődésükön.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A BEAC futballcsapata A football rovatcím a Nemzei Sportban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tízezrek a Horthy Miklós- híd vasárnapi premierjén Tízezrek a Horthy Miklós- híd vasárnapi premierjén
Vasárnap délelőtt tízezrek jelenlétében nyitotta meg a kormányzó...
Rövidek Rövidek
Svéd tudósitok nézete szerint ugylátszik, hogy az indiai tárgyalások...
Kifogtak a Dunából egy ismeretlen hajós művésziesen tetovált holttestét Kifogtak a Dunából egy ismeretlen hajós művésziesen tetovált...
Vasárnap a Lánchíd budai hídfőjénél egy 32 év körüli hajófűtőruhába...
Külsőleg már elkészült a Kossuth Mauzoleum Külsőleg már elkészült a Kossuth Mauzoleum
A Kossuth mauzoleum. A kerepesi út melletti síkertben a...
Devizapiac Devizapiac
A devizapiac helyzete még mindig nem mutat javulást. Ugy látszik,...
Az aratók sztrájkja Az aratók sztrájkja
A Péter-Pál napjával megkezdődött aratási munkálatokat meglehetősen...
A katonák A katonák
A három év után is visszatartott katonák miatt a kaszárnyák életéből...
Az egyiptomi képirás technikája Az egyiptomi képirás technikája
A legrégibb, reánk maradt egyiptomi festmények mintegy hatezerévesek....
Az Edison K. E. nemzetközi versenye Az Edison K. E. nemzetközi versenye
Kerékpárversenyen még soha nem látott hatalmas, mintegy 15,000 főnyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98