Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

Sorvadásban szenvedő pohár

Drezdában valósággal ugy vizsgálgatnak és tanulmányoznak most a tudósok egy poharat, mintha nem is élettelen tárgy volna, hanem élő szervezet. Meg is érdemli az érdeklődést, mert csakugyan különös jelenségeket tapasztaltak rajta. Ez a pohár ugyanis megbetegedett: sorvadásban szenved.

Betegségének lefolyása teljesen hasonlit az élő szerezetéhez s ez teszi különösen érdekessé az esetet. Eddig is ismerték már az üvegnemüek megbetegedését, de a megfigyelők előtt sohasem nyilatkozott ez meg olyan érdekes módon, mint ezen a drezdai poháron látható.

Az üvegnemüek megbetegedését üvegsorvadásnak nevezik sa megfigyelések szerint a beteg üvegről másüvegekre is átterjed ez a betegség, akárcsak egyik élő szervezetről a másikra a betegségterjesztő baczillusok.

A sorvadásba esett üveg lassanként meghalványodik s idővel összeomlik. Ez a jelenség csak nagyon régi üvegnemüeknél tapasztalható. A drezdai pohár, amelynek képét itt mutatjuk be, a tizenhatodik században készült Hollandiában.

Legalább erre lehet következtetni a rajta levő holland nemesi czimerből és felirásból. Gyönyörü munka ez s a rajta levő czirádák és diszitések valóban müvésziesek. Valaha kristálytisztaságu lehetett s a mikor a drezdai muzeumbe került, még meglehetősen tiszta volt.

Most azonban egyszerre meglepte a betegség; sorvadni kezd mint a tüdővészes ember s napról napra jobban meglátszik rajta a kór nyoma. Persze, elvitték a többi régi üvegpohár közeléből, nehogy átragadjon azokra a betegsége. Most már egészen tejszerüvé vált és sötét foltok ütöttek ki rajta. Ilyenkor azalszokták gyógyitani a muzeumokban a megbetegedett poharat, hogy kiviszik a szabad levegőre, vagy pedig bevonják finom lakkal.

Ezt a poharat azonban nem igyekeznek gyógyitgatni s inkább pusztulni hagyják, hogy mindvégig tanulmányozhassák rajta az üvegbetegség lefolyását s egyuttal kutathassák e különös jelenség okát is.

Azt hiszik, hogy a régiség az oka ennek a betegségnek. Idővel egészen szét fog esni és porrá válik a drezdai beteg pohár.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98