Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

A toszkánai nagyherczeg halála

Ferdinánd toszkánai nagyherczeg, a 66-ik gyalogezred tulajdonosa január 18-án szívszélütés következtében hirtelen meghalt.

 

Az agg herczeget, a ki 73 évet élt, Budapesten is jól ismerték. Szenvedélyes vadász volt s míg el nem betegeskedett, minden évben több hetet töltött Gödöllőn, a hol a király engedélyével gyakran vadászgatott.

 

Toszkana trónjának, a melyről atyját 1859-ben Viktor Emánuel király elűzte, csak nehány hónapig volt névleges birtokosa, de a toszkánai nagyherczegi czímet az olasz király óvása ellenére haláláig megtartotta.

 

A hadseregben altábornagyi rangot viselt, de a közéletben alig szerepelt. Családjával állandóan Salczburgban, vagy a lindaui kastélyban lakott.

 

Családi élete nem volt boldog. Fia Lipót Ferdinánd főherczeg, a mostani Wölfling Lipót kalandos házasságai révén az egész világon sokáig beszéltetett magáról.

 

Leányában, a mostani Tosselinéban, sem sok öröme tellett. Frigyes Ágost szász király felesége volt, de kalandos élete miatt már akkor megszökött tőle a franczia nyelvmesterrel, a mikor még csak trónörökösé volt. Most egy zongorás hű felesége.

 

Az elhunyt főherczeg már két év óta betegeskedett. Halála pillanatában felesége Alice főherczegnő toskánai nagyherczegné volt jelen. Azonnal elküldtek leányaiért, Margit, Germana és Ágnes főherczegnőkért, a kik azonban már nem találták életben.

 

Fiát, Péter főherczeget is azonnal értesítették a nagyherczeg elhalálozásáról, a ki rövid idő mulva megjelent a nagyherczegi palotában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98