Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1908 | Július

Óvakodjunk a zsebtolvajoktól II.

Sürün jönnek-mendegélnek mostanában a panaszok, melyeknek a kárvallottak majd egy óraláncz, majd egy-egy többé-kevésbé bélelt bugyelláris eltűnését kesergik el. Mert a zsebtolvajoké a nyári szezon. Felöltőről már nincs szó, a tikkasztó forróságban minden felesleges ruhadarabot ledob az ember és a sok kívánatosan csillogó óralánczban szabadon gyönyörködik a napfény, de még inkább a zsebtolvaj.


Mindenütt megfordulnak a zsebtolvajok, két-hármasával, apró rajokra oszolva, hol sok az ember s tolongás van. A villamos megállóknál, pályaudvaron, vásári látványosságoknál csakugyan hemzseg a tájék az apró s nagy zsebtolajoktól.


Talán azért is vannak oly sokan, mert majd minden tolvajpálya a zsebmetszésen kezdődik. A zsebtolvajláshoz fürgeség, ügyesség, lélekjelenlét és leleményesség kell; legjobb iskolája tehát olyan ambicziózus kebelnek, a ki az élet során a máséból akar megélni.

 

Van ugyan a zsebmetszés művészetében megöregedett zsebtolvaj elég, a zsebtolvajok zöme azonban apró- és suhancztolvajokból áll. A bűn iskolásfiui egyszóval.


Így alakult ez legalább Budapesten. A ki kitanult, tőlünk külföldre megy vendégszerepelni, ott tömöttebbek a bugyellárisok. De azért korántsem tessék hinni, hogy itt nincsenek agyafurt zsebmetsző példányok. Majd bemutatjuk egy-kettőt a szorosan vett honi termékekből.

Nyár elején mindig megindulnak a zsebtolvajrazziák. A zsebtolvajdetektívek megeresztik szimatjukat, el-elvegyülnek a „Megtelt” jelzésü villamoson, mulatóhelyeken, mutatványos bódék előtt a szaporán tolongó közönségben és szakértő szemeik egy-kettőre kiemelik a jól ismert vagy gyanus, zsebmetszésben utazó alakokat.


Az idén is mintegy hat zsebtolvajbandát fogdostak össze a fővárosban. Négy-öt tagból állt mindegyik. Minden tagnak pontosan ki volt jelölve a szerepe. Az egyik lopott, a másik eltüntette a lopott holmit. Ügyesen, gyorsan. Egy szempillantás alatt a kiemelt óra már a harmadik-negyedik ficzkónál van, aki a mellett figyeléssel, meg a lopott préda értékesítésével volt megbízva.


A fővárosi zsebtolvajbandák székhelye a városliget. Enyhén bólogató zöld bokrok, egy-egy árva kis pad, vagy fatő… onnan indul ki a fürgeujjuak tábora az össz-zsebek veszedelmére.


Ez az alak, is a kit a képünk ábrázol, arról a tájékról való. Egész városligeti zsebtolvaj-tipus. A körhinták és ringlispilok körül nőtt fel, nagy barátságot tartott fenn mindig a pofozómasinával, s ott szerzett gyakorlatát embertársain is kipróbálgatja. Erőszakos zsebtolvaj is ez a Szabó József, de furfangos is nagyon.


A detektíveknek besugták, hogy a Barokaldi és mozik körül megesett tolvajlásokban, mindben a Jóskának keze játszik bele. Fülön fogták tehát Jóskát. Annyival inkább tehették, mert akadt egy lány a ligeti Marcsa, a ki szemébe mondta a mindent tagadó Jóskának:
- Ne hazudj! Eldicsekedtél nekem, hogy minden nap csórsz (lopsz) egy órát.
Jóska nyelt egyet. Aztán mosolygósra vált az arcza. Megvolt már a mentő idea.
- Elbolondítottam a Marcsát! Mert hát elég szép lány, de nagyon kényes. Azt mondták, hogy nem szeretkezik mindenkivel. Zsebtolvaj szerető kell neki, öreg, gyerek, a ki tud dohányt (pénzt) szerezni… Erre oszt’ odaálltam.
- Elfogadsz-e babádnak? – kérdeztem.
- Nem én! – mondta – te csak amolyan csibész vagy.
- Ez se igaz! – feleltem – tudod-e te, hogy én vagyok a legkülönb rajzoló (zsebtolvaj), mindennap elhozhatok neked egy aranyórát.
- Látni szeretném előbb! - Ezzel elváltunk. Nekem eszem ágában se volt tenni, csak be akartam csapni a Marcsát. Épp azon törtem a fejem, mikor egyszerre csak észrevettem, hogy két csibész verekszik egy aranyórán. Lopták valahol. Odamentem, kikaptam a kezükből az órát s szétvertem őket. Be akartam hozni az órát a rendőrségre. De akkor eszembe jutott a Marcsa.
- Hopp! Megvan. Majd csak holnap viszem be a kapitányságra.
(Folytatjuk.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Vadász Lipót és Halász Lajos volt államtitkárok vallomása a Tisza-ügyben Vadász Lipót és Halász Lajos volt államtitkárok vallomása a...
A tárgyalás megnyitása után Mondada tárgyalásvezető bejelenti, hogy a...
Bolgárok és németek benyomultak Romániába Bolgárok és németek benyomultak Romániába
Nyugati harctér: A Somme vidékén a tüzérségi harc a legnagyobb...
Az uj záróra Az uj záróra
Országosan egy órával kitolták a zárórát, éjfélig. Ami különben is a...
Aehrenthal báró nyilatkozata Aehrenthal báró nyilatkozata
Az új külügyminiszter a következőket mondotta egy magyar...
Mikszáth Kálmán temetése Mikszáth Kálmán temetése
Nemzeti gyászpompával, a főváros és az ország közönségének impozáns...
A mozi és az orosz udvar A mozi és az orosz udvar
Az orosz belügyminisztérium a háborúra való tekintettel igen érdekes...
Vidéki labdarugó-sportunk Vidéki labdarugó-sportunk
A magyar footballsport a jövő hó folyamán ünnepli fennállásának...
Kelen János megjavította a 10.000 m-es síkfutás rekordját Kelen János megjavította a 10.000 m-es síkfutás rekordját
A váci országút 11 km-es kövénél 10.000 méteres időelőny versenyt...
A Cambridge-nyolcas két méterrel előzte meg a Hungáriát A Cambridge-nyolcas két méterrel előzte meg a Hungáriát
Haragos szél borzolja a Duna felszínét. A Margit-sziget pesti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98